Επίσκεψη στο Μουσείο Δελφών
Σίγουρα μετά την περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο του “ομφαλού της γης”, όπως ιστορικά αναφέρονται οι Δελφοί, κρίνεται ιδανική η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της ελληνικής επικράτειας το οποίο φιλοξενεί εκθέματα που βρέθηκαν στην ιερή πόλη των Δελφών που υπήρξε το διασημότερο μαντείο της αρχαιότητας.
Δελφών Μουσείο με περισσότερο από έναν αιώνα ιστορίας
Διαθέτουν οι Δελφοί μουσείο που ανάγεται στο μακρινό 1903, Τότε με δωρεά του εθνικού ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού και σχέδια του Γάλλου αρχιτέκτονα Αλμπέρ Τουρνέρ ιδρύθηκε το Μουσείο Δελφών που εκτεινόταν σε μόλις 2 πτέρυγες και στέγασε τα πρώτα ευρήματα της μεγάλης γαλλικής ανασκαφής που είχε ξεκινήσει το 1892.
Η προστασία των εκθεμάτων του μουσείου των Δελφών στη γερμανική κατοχή
Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος εμπόδισε τα εγκαίνια του νέου μεγαλύτερου μουσείου που άρχισε να κατασκευάζεται το 1935 και επρόκειτο να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό το 1939. Αντίθετα, οι τεράστιας σημασίας αρχαιότητες συσκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν σε ορύγματα που σκάφτηκαν εντός του μουσείου Δελφών, ενώ άλλες όπως ο διάσημος Ηνίοχος, μεταφέρθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών όπου προστατεύτηκε από τους βομβαρδισμούς και τις λεηλασίες των Γερμανών με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Η εικόνα του μουσείου σήμερα
Μετά τη λαίλαπα του πολέμου, το 1952, τα εκθέματα επέστρεψαν στο Μουσείο Δελφών το οποίο επεκτάθηκε το 1958 με σχέδια του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού. Εργαστήρια και αποθήκες προστέθηκαν στο οικοδόμημα, ενώ τα εκθέματα που επανατοποθετήθηκαν μεταξύ 1960-1963 εμπλουτίστηκαν με χρυσελεφάντινα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν σε ανασκαφές της Ιεράς Οδού των Δελφών (1975). Το 1999, με απόφαση του Υπουργείου πολιτισμού, έλαβε χώρα η τελευταία μεγάλη ανακαίνιση του μουσείου, το ποίο με την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη αναδιαρρύθμισε την έκθεσή του βάση των πιο σύγχρονων μουσειακών δεδομένων. Ενώ σήμερα, οι συνολικοί χώροι του μουσείου Δελφών καλύπτουν μια έκταση 2.270 τετραγωνικών μέτρων συμπεριλαμβάνοντας 14 αίθουσες.
Τι περιλαμβάνει το Μουσείο Δελφών
Η σύγχρονη όψη του μουσείου Δελφών εμπνέει μια θετική αύρα, ενώ η μελετημένη διαρρύθμιση βοηθάει την περιήγησή σε αυτό. Όμορφοι χώροι υποδοχής και εξυπηρέτησης επισκεπτών, κυλικείο αλλά και κατάστημα πώλησης σουβενίρ και βιβλίων, δομούν ένα ευχάριστο περιβάλλον.
Ως αναφορά τα εκθέματα που φιλοξενούνται στο Μουσείο Δελφών ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει μερικά από τα σημαντικότερα σωζόμενα αναθήματα (αφιερώματα) που προσέφεραν στο Μαντείο των Δελφών διάφορες πόλεις, ηγεμόνες, αλλά και απλοί άνθρωποι. Μεταξύ των περισσότερο σημαντικών:
- Το άγαλμα του Ηνίοχου: Το γνωστότερο έκθεμα του μουσείου που ανάγεται στην περίοδο μετά τους Περσικούς Πολέμους (480 – 460 π. Χ.) και αναπαριστά έναν έφηβο ιπποκόμο που εικάζεται ότι αποτελούσε τμήμα ενός ευρύτερου χάλκινου γλυπτού. Το άγαλμα ήταν αφιέρωμα του τυράννου της Σικελίας Πολύζαλου για να τιμήσει τη νίκη του στο αγώνισμα της αρματοδρομίας στα Πύθια. Τα εορταστικά αγωνίσματα προς τιμή του θεού Απόλλωνα που λάμβαναν χώρα στους Δελφούς και περιλάμβαναν μουσικούς και αθλητικούς αγώνες.
- Ο ομφαλός των Δελφών: Ένα ανάγλυφα διακοσμημένο βράχο με ωοειδές σχήμα που καλυπτόταν από πολύτιμους λίθους και στην κορυφή του έφερε δύο χρυσούς αετούς. Βρίσκονταν στο Άδυτο του Ναού του Απόλλωνα και ήταν ανάθημα (αφιέρωμα) των Αθηναίων.
- Η Σφίγγα των Ναξίων: Το αρχαιότερο έργο Ιωνικού ρυθμού που βρέθηκε στο χώρο του Μαντείου. Πρόκειται για ένα τεράστιο μνημείο μιας σφίγγας που στέκεται σε έναν κίονα πρωίμου Ιωνικού ρυθμού που συνολικά φτάνει σε ύψος τα 12 μέτρα. Ήταν αφιέρωμα των Ναξίων και κατασκευασμένο από μάρμαρο του νησιού των Κυκλάδων.
- Οι Δύο Κούροι των Δελφών: Πρόκειται για δύο αγάλματα κούρων που βρίσκονταν κοντά στο Θησαυρό των Αθηναίων και χρονολογούνται γύρω στο 610 π.Χ.. Είναι κατασκευασμένα από παριανό μάρμαρο και φιλοτεχνήθηκαν σε εργαστήριο της περιοχής του Άργους. Ως αφιέρωμα των Αργίων, εικάζεται ότι απεικονίζουν είτε τις μυθικές μορφές των Κλεόβι και Βίτωνα, που κατάγονταν από το Άργος και ήταν γιοι κάποιας ιέρειας της Ήρας, είτε τους Διόσκουρους, Κάστωρ και Πολυδεύκη, τους γιους του Δία και της Λήδας και αδελφούς της Ωραίας Ελένης, η λατρεία των οποίων ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη εκείνη την περίοδο στην Πελοπόννησο.
- Ο Ασημένιος Ταύρος: Ένα άγαλμα μήκους 2,5 μέτρων που ήταν κατασκευασμένο από σφυρηλατημένο ασήμι με επίχρυσες λεπτομέρειες. Τα ελάσματα του μετάλλου ήταν στερεωμένα στον πυρήνα από άργιλο ή γύψο που έδινε το σχήμα του γλυπτού. Τα απομεινάρια αυτού του έργου του 6ου π.Χ. αιώνα, βρέθηκαν σε 60 ελάσματα σε ανασκαφές στην Ιερά Οδό μπροστά στο Ναό του Απόλλωνα. Και μετά από συντήρηση και επεξεργασία χρόνων, οι επιστήμονες κατάφεραν να αποδώσουν τη μορφή του αγάλματος.
Comments 2