Λόφος του Μόντε Σμιθ (Ακρόπολη Ρόδου)

Στο δυτικό τμήμα της πόλης της Ρόδου και σε ένα σημείο που προσφέρει καταπληκτική θέα προς τη μεσαιωνική και τη νέα πόλη του νησιού δεσπόζει ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης της Ρόδου. Είναι στην πραγματικότητα ένα κατάφυτο αρχαιολογικό πάρκο με λείψανα σημαντικών αρχαιοτήτων και οικοδομήματα που χρονολογούνται από τους Ελληνιστικούς και Υστεροελληνιστικούς χρόνους (3ος-2ος αιώνας π.Χ.).

 

Ρόδος Μόντε Σμιθ, η ιστορία του ονόματος του λόφου

Μέσα στους αιώνες η Ακρόπολη της Ρόδου ονομάζονταν Λόφος του Αγίου Στεφάνου λόγω του ονόματος του υψώματος που τη φιλοξενούσε. Ενώ από το 1802 άρχισε να αναφέρεται ως Λόφος του Μόντε Σμιθ, ένα όνομα που έλαβε από τον διοικητή των βρετανικών ναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο σερ Σίντνεϊ Σμιθ (Sir William Sidney Smith, 1764-1840). Αυτός το 1802 είχε εγκαταστήσει παρατηρητήριο στο λόφο για να παρακολουθεί τις κινήσεις του γαλλικού στόλου του Ναπολέοντα.

 

Οι αρχαιότητες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Η Ακρόπολη της Ρόδου σε αντίθεση με άλλες ακροπόλεις της αντίστοιχης περιόδου, δεν είχε οχυρωματικό χαρακτήρα. Ήταν μια μνημειακή ζώνη με ιερά, ναούς, χώρους λατρείας και δημόσια κτίρια όπου κυριαρχούσε το πνεύμα της ελληνιστικής αρχιτεκτονικής το οποίο συνδυαζόταν με το φυσικό κάλλος του περιβάλλοντος. Τα οικοδομήματα, των οποίων σήμερα σώζονται κυρίως τα θεμέλια, ήταν χτισμένα σε κλιμακωτά επίπεδα, πάνω σε πλατώματα που συγκρατούνταν από αναλημματικούς τοίχους. Είναι Ελληνιστικά δημιουργήματα που αντικατέστησαν μικρότερα κτίσματα της Κλασσικής Εποχής. Ενώ δεν είναι τυχαίο ότι ανάγονται σε μία περίοδο οικονομικής και πολιτικής ανάπτυξης της Ρόδου που εντοπίζεται κυρίως στον 2ο αιώνα π.Χ..

 

Μόντε Σμιθ Ρόδος επίσκεψη και περιήγηση στο διάσημο λόφο 

Η καλύτερη ώρα για να ανέβει κάποιος στο Μόντε Σμιθ Ρόδος είναι το απόγευμα. Η θέα από εδώ, τόσο προς τη θάλασσα, όσο και προς την πόλη είναι μαγευτική. Ενώ οι ρομαντικοί θα απολαύσουν ένα ανεπανάληπτο ηλιοβασίλεμα. Παράλληλα, τα σημαντικότερα μνημεία που φιλοξενούνται στο αρχαιολογικό πάρκο της Ακρόπολης της Ρόδου είναι:
 

  • Το Στάδιο: Αυτό βρίσκεται σε ένα φυσικό οροπέδιο και είναι γνωστό και ως Στάδιο του Διαγόρα. Εδώ διεξάγονταν οι αθλητικοί αγώνες των Αλίων, της μεγάλης γιορτής των αρχαίων Ροδίων προς τιμήν του θεού Ήλιου. Το στάδιο που έχει ανασκαφεί και αναστηλωθεί επί ιταλοκρατίας (1912-1947) έχει μήκος 200 μέτρων και πλάτος 35 μέτρων, ενώ στις κερκίδες του μπορούσε να φιλοξενήσει 28.000 με 30.000 θεατές.

 

  • Το Ωδείο: Το αναστηλωμένο μαρμάρινο ωδείο βρίσκεται δίπλα στο στάδιο και στις μέρες μας φιλοξενεί παραστάσεις μουσικής και θεάτρου. Ενώ κατά το παρελθόν είχε χωρητικότητα 800 θεατών και υπήρξε τόπος έργων τραγωδίας, μουσικών εκδηλώσεων και μαθημάτων από διάσημους Ροδίτες ρήτορες.

 

  • Το Γυμνάσιο: Βρισκόταν ανατολικά του σταδίου και ήταν ένα μεγάλο τετράγωνο οικοδόμημα με τοίχους 200ων μέτρων σε κάθε πλευρά. Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ιστορικές αναφορές που κάνουν λόγο για σημαντικά έργα τέχνης που το κοσμούσαν.

 

  • Ο Ναός του Πυθίου Απόλλωνα: Ο ναός είναι αφιερωμένος στον προστάτη της αρχαίας πόλης της Ρόδου. Και από αυτόν έχουν αναστηλωθεί τέσσερις κίονες και ένα τμήμα του επιστυλίου του.

 

  • Ναός της Αθηνάς Πολιάδος και του Διός Πολιούχου: Ένα μέρος των θεμελίων που έχουν διασωθεί από τον ναό βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Ακρόπολης της Ρόδου. Ήταν ένας μεγάλος δωρικός ναός, μνημειακού χαρακτήρα και σ’ αυτόν φυλάσσονταν κρατικά έγγραφα και κείμενα συμφωνιών που κάναν οι Ροδίτες με άλλες πόλεις - κράτη. 

 

  • Τα Νυμφαία: Επρόκειτο για υπόγειες σπηλαιώδεις κατασκευές που βρίσκονταν δίπλα στο Ναό της Αθηνάς Πολιάδος και του Διός Πολιούχου, στο βόρειο άκρο της Ακρόπολης της Ρόδου. Είχαν εικόνα στοών λαξευμένων στο βράχο με σκαλοπάτια, διαδρόμους και εσοχές στους εσωτερικούς τοίχους που φιλοξενούσαν αγάλματα. Λειτουργούσαν ως χώροι αναψυχής και λατρείας πιθανότατα των Νυμφών.
Εναλλακτικό
Λόφος του Αγίου Στεφάνου
Πρόσβαση

Εάν δεν έχετε νοικιάσει αυτοκίνητο τότε μπορείτε να φτάσετε εκεί με το λεωφορείο ή με ταξί. Ζητήστε πληροφορίες από το ξενοδοχείο σας καθώς συχνά υπάρχει όχημα που μπορεί να σας πάει εκεί.

Booking Code
landmark
Latitude
36.44758644674203
Longitude
28.20915692040327
City
TodoFlickr
Monte Smith
Image
Image
Το Ωδείο και πιο πίσω το Στάδιο της Ακρόπολης της Ρόδου στον Λόφο του Μόντε Σμιθ
Owner
Carole Raddato
License Name
Image
Τέσσερις αναστηλωμένοι κίονες του ναού του Πυθίου Απόλλωνα στο Λόφο του Μόντε Σμιθ (Ακρόπολη Ρόδου)
Owner
Shadowgate
License Name
Image
Το στάδιο και οι κερκίδες του στην Ακρόπολη της Ρόδου στον Λόφο Monte Smith
Owner
Tango7174
License Name
Image
Owner
Jebulon
License Name
Image
Τα δέντρα του πάρκου στην Ακρόπολη της Ρόδου και σε ψηλότερο επίπεδο οι κίονες του Ναού του Πυθίου Απόλλωνα μοντε σμιθ ροδοσ
Owner
MattiPaavola
License Name
Image
Εργασίες αποκατάστασης στους 4 κίονες του Ναού του Πυθίου Απόλλωνα, Ακρόπολη Ρόδου, Λόφος Monte Smith
Owner
Carole Raddato
License Name
Image
Το στάδιο όπως φαίνεταο απ'ο τη μια άκρη στην Ακρόπολη της Ρόδου στον Λόφο Monte Smith
Owner
Carole Raddato
License Name
Image
μοντε σμιθ ροδοσ οι κερκίδες στο Στάδιο στην Ακρόπολη της Ρόδου
Owner
Carole Raddato
License Name
Image
μοντε σμιθ ροδοσ το στάδιο και οι κερκίδες στην Ακρόπολη της Ρόδου
Owner
Carole Raddato
License Name
Image
 Η θέα προς την πόλη από τον λόφο του μοντε σμιθ ροδοσ
Owner
Δ.Χρονά
License Name

Comments 1

SofiaS

3 years 5 months ago

Είναι πολύ όμορφος χώρος και αξίζει να το επισκεφθείτε!
User Likes
Beach
No
Exclude From Catalog
Off
Likes Count
4