Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό μοναστήρι που βρίσκεται στο Παγγαίο Όρος σε υψόμετρο 753 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Θεωρείται το παλαιότερο εν ενεργεία μοναστήρι της Ευρώπης, καθώς σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε αρχικά από τον Επίσκοπο Φιλλίπων Σώζον το 450 μ.Χ.. Ενώ στη συνέχεια, το 518 μ.Χ. μεταφέρθηκε στη θέση Βίγλα του Παγγαίου, τόπο στον οποίο έφτασε ο Άγιος Γερμανός, από την Παλαιστίνη, όπου ασκήτευε, υπακούοντας στο όραμα του Αγγέλου απεσταλμένου της Παρθένου Μαρίας.
Το όνομα Παναγία Εικοσιφοίνισσα
Το όνομα της μονής προέκυψε από το θαύμα της αχειροποιήτου εικόνας της Θεοτόκου με τον Χριστό. Πιο συγκεκριμένα όταν ο Άγιος Γερμανός ολοκλήρωσε το πρώτο εκκλησάκι της μονής, αναζήτησε στο δάσος ένα ξύλο κατάλληλο για να απεικονίσει την Παναγία, ως ένδειξη ευχαριστίας. Τελειώνοντας το έργο του το ξύλο ράγισε, κάτι του στενοχώρησε τον άγιο που σκέφτηκε να το αφήσει.
Τότε ένα “φοινικούν φως” (υπέρλαμπρο, κοκκινωπό) κάλυψε το σχισμένο ξύλο, εμφανίστηκε η Παναγία με το Χριστό και μια φωνή απευθύνθηκε στον άγιο λέγοντας “παιδί μου ήλπισε, εγώ είμαι εδώ”. Τότε θαυματουργικά εντυπώθηκε η εικόνα της Εικοσιφοίνισσας στο ξύλο και το “φοινικούν φως” έδωσε το όνομά του στην αχειροποίητη εικόνα και στο ίδιο το μοναστήρι “εικόν + φοίνισσα”.
Η θρησκευτική και εθνική σημασία του μοναστηριού της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας
Το μοναστήρι της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Μακεδονίας. Εκτός από την εικόνα της Παναγίας, που προσελκύει πιστούς από Ελλάδα και εξωτερικό, τα κειμήλια του μοναστηριού, οι σπάνιες αγιογραφίες, τα χειρόγραφα και η τεράστια βιβλιοθήκη του, ορίζουν έναν σπουδαίο φάρο της ορθοδοξίας.
Ταυτόχρονα η σημασία του μοναστηριού τονίζεται ιδιαίτερα και στον σημαντικό ρόλο που διετέλεσε κατά τη διάρκεια των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων του ελληνισμού. Είναι άλλωστε η ορεινή και δυσπρόσιτη θέση του, η οποία βοηθούσε στο να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην Επανάσταση των Ελλήνων ενάντια στους Τούρκους, στους Βαλκανικούς Πολέμους, αλλά και στην αντίσταση του Β’ Παγκοσμίου Πόλεμου.
Η απόσταση Καβάλα Παναγία Εικοσιφοίνισσα
Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Μονής της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης είναι ότι διοικητικά βρίσκεται στο δήμο Αμφίπολης του Νομού Σερρών, εκκλησιαστικά υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Δράμας, ενώ πολλοί προσκυνητές συνδυάσουν την παρουσία τους στη μονή με μια επίσκεψη στην εύκολα προσεγγίσιμη Καβάλα. Πιο συγκεκριμένα, το μοναστήρι απέχει 60 χλμ. από τις Σέρρες 33 χλμ. από τη Δράμα, ενώ η απόσταση Καβάλα Παναγία Εικοσιφοίνισσα είναι 39 χιλιόμετρα.
Το κατάφυτο περιβάλλον, οι άρτιες υποδομές και η αδελφότητα της μονής
Μέσα σε ένα πανέμορφο και καταπράσινο φυσικό περιβάλλον, το μοναστήρι της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας περιβάλλεται από ένα επιβλητικό τείχος εντός του οποίου βρίσκεται ο Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου, το καθολικό, τα παρεκκλήσια της Αγίας Βαρβάρας και της Ζωοδόχου Πηγής, όπως και μια σειρά άλλων κτιρίων. Αυτά είναι το ηγουμενείο, το αρχονταρίκι, τα κελιά, η τράπεζα, το μουσείο, τα εργαστήρια κεντητικής και αγιογραφίας, αλλά και το πρεσβυτέριο για τον ιερέα που λειτουργεί στη μονή.
Η γυναικεία αδελφότητα του μοναστηριού αριθμεί περίπου 15 μοναχές και καθημερινά το μοναστήρι δέχεται πολλούς επισκέπτες. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις οι γυναίκες επισκέπτριες μπορούν να ζητήσουν φιλοξενία και να συνδυάσουν το προσκύνημα με διανυκτέρευση εντός της μόνης.
Comments 1