Καιρός / Κλίμα
Ο καιρός στην παραλιακή πόλη της Καβάλας αντικατοπτρίζει το μεσογειακό κλίμα που δίνει ήπιους χειμώνες και ξηρά, θερμά καλοκαίρια. Σε αυτό συνεισφέρουν και οι ορεινοί όγκοι του βόρειου τμήματος και εμποδίζουν τους ψυχρούς βόρειους ανέμους να κατέλθουν προς την πόλη. Οι χειμώνες είναι αρκετά υγροί με τις περισσότερες βροχοπτώσεις να συγκεντρώνονται στην ψυχρή περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου και Απριλίου. Οι πιο κρύοι μήνες του χρόνου είναι ο Δεκέμβριος, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος με τον Ιανουάριο να είναι ο ψυχρότερος. Από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο οι μέσες μηνιαίες θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 20°C, ενώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αρκετά συχνά το θερμόμετρο ξεπερνά τους 30°C.
Η αμφιθεατρικά χτισμένη πόλη της Καβάλας, με μέτωπο προς τη θάλασσα είναι όμορφη καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ξεχωρίζει βέβαια για τις ηλιόλουστες φθινοπωρινές και ανοιξιάτικες μέρες, ενώ οι ευχάριστες θερμοκρασίες του Μαΐου, Ιουνίου και Σεπτεμβρίου ευνοούν την περιήγηση των επισκεπτών στην πόλη.
Body
Πληροφορίες για την Καβάλα, όνομα και ιστορία της μακεδονικής πόλης
Η Καβάλα είναι παραλιακή πόλη της ανατολικής Μακεδονίας, βρέχεται από το βορειότερο τμήμα του Αιγαίου και βρίσκεται σχεδόν απέναντι από το νησί της Θάσου. Η πόλη είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στρέφοντας το μέτωπο προς τη θάλασσα, ενώ ο συνολικός πληθυσμός του ευρύτερου δήμου φτάνει τους 65.857 κατοίκους. Υπάρχουν αρκετές θεωρίες για την προέλευση του ονόματος της Καβάλας, με την επικρατέστερη να αναφέρει ότι προκύπτει από τον αρχαίο οικισμό Σκαβάλα που ταυτίζεται με το σημερινό χωριό "Παλιά Καβάλα" το οποίο βρίσκεται περίπου 17 χλμ. βόρεια της πόλης. Ίχνη ανθρώπινης παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή ανάγονται στη Νεολιθική Περίοδο (5.600 π.Χ.), ενώ ο πρώτος οικισμός ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ με το όνομα Νεάπολη, από αποίκους της Θάσου. Η πόλη όντας αναπτυγμένη και αυτόνομη έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Το 350 π.Χ. κατακτήθηκε από τον βασιλιά Φίλιππο της Μακεδονίας και στη συνέχεια παράκμασε και έγινε επίνειο της πόλης των Φιλίππων. Από τον 2ο αιώνα μ.Χ υπήρξε σημαντικός σταθμός της Ρωμαϊκής Εγνατίας Οδού, ενώ επί Βυζαντινής Αυτοκρατορίας εξελίχθηκε σε σημαντικό αμυντικό προπύργιο, ανέπτυξε το εμπόριο και το 746 μετονομάστηκε σε Χριστούπολη. Το 1383 έπεσε στα χέρια των Τούρκων και από το 1470 άρχισε να αναφέρεται με το όνομα Καβάλα. Στις αρχές του 16ου αιώνα οι Οθωμανοί προσέθεσαν έργα υποδομής και ο πληθυσμός της πόλης αυξήθηκε. Από τον 18ο αιώνα αναπτύχθηκε το διαμετακομιστικό εμπόριο και στα μέσα του 19ου, η Καβάλα μετατράπηκε στην περίφημη "καπνούπολη" αναπτύσσοντας κατακόρυφα στο εμπόριο καπνού που καλλιεργούνταν στης ενδοχώρα. Το 1912 με τον Α' Βαλκανικό πόλεμο η Καβάλα κατελήφθει από τους Βουλγάρους, ενώ στον Β' Βαλκανικό πόλεμο (1913) απελευθερώθηκε και ενσωματώθηκε στον εθνικό κορμό. Μετέπειτα, βίωσε άλλες δύο ιδιαίτερα σκληρές Βουλγαρικές κατοχές κατά τον Πρώτο (1916-1918) και κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (1941-1944) που στόχευαν στη βουλγαροποίηση της περιοχής και επέκταση του βουλγαρικού κράτους στις ακτές του Αιγαίου.
Καβάλα αξιοθέατα και ξενοδοχεία στο κέντρο της Καβάλας
Η αμφιθεατρική της όψη της πόλης, το πράσινο τοπίο που την περιβάλει και σαφώς το γαλάζιο της θάλασσας κάνουν την Καβάλα μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας. Η αρχιτεκτονική της πόλης αντικατοπτρίζει την ιστορική την εξέλιξη μέσα στους αιώνες και ξεχωρίζει για την αντίθεση μεταξύ των Οθωμανικών κτισμάτων σε σχέση με τα κτήρια του 19ου αιώνα, όταν η Καβάλα είχε σημαίνοντα ρόλο στο καπνεμπόριο, και φιλοξενούσε από βιομηχανίες και αποθήκες μέχρι νεοκλασικά πλούσιων καπνεμπόρων. Διαθέτει η Καβάλα αξιοθέατα που αξίζουν την προσοχή κάθε επισκέπτη. Μερικά εξ’ αυτών συναντώνται στη Χερσόνησο της Παναγιάς που τοποθετείται η παλιά πόλη της Καβάλας και φιλοξενεί το Κάστρο της Καβάλας στην ακρόπολη της πόλης, το οθωμανικό μνημείο Ιμαρέτ και το μουσείο στο σπίτι του Μωχάμετ Άλη (Μεχμέτ Αλή Πασάς). Στο κέντρο της πόλης βρίσκονται οι γνωστές Καμάρες της Καβάλας που αποτελούσαν τμήμα της βυζαντινής οχύρωσης αλλά λειτουργούσαν και ως υδραγωγείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Καπνού, αλλά και η εξαιρετική παραλία της πόλης με πολλές καφετέριες και εστιατόρια. Η Καβάλα διαθέτει σύγχρονες τουριστικές υποδομές και αποτελεί έναν ιδιαίτερα ενδιαφέρον προορισμό καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο επισκέπτης μπορεί να βρει ξενοδοχεία στο κέντρο της Καβάλας με ένα ευρύ φάσμα τιμών και ποιοτικών χαρακτηριστικών που κάνουν εύκολη και άνετη τη διαμονή στη Μακεδονική πόλη. Η Καβάλα προσεγγίζεται εύκολα μέσω του σύγχρονου οδικού άξονα της Εγνατίας, ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά και διάφορα αιγαιοπελαγίτικα νησιά, αλλά και αεροπορικώς, καθώς το κρατικό αεροδρόμιο Καβάλας “Μεγας Αλέξανδρος” συνδέεται με την Αθήνα.
Καβάλα παραλίες μιας σύγχρονης και αρχοντικής πρωτεύουσας
Εκτός των άλλων, η Καβάλα είναι διάσημη για της παραλίες της καθώς είναι μια από τις λίγες ελληνικές πόλεις που φιλοξενεί 4 οργανωμένες παραλίες εντός του αστικού της ιστού. Υπάρχουν στην Καβάλα παραλίες με πολυδιάστατο προφίλ και όψη. Σε όλο το μήκος των ακτών της Περιφερειακής Ενότητας συναντώνται αμμουδερές, βοτσαλωτές, ακόμα και βραχώδεις παραλίες, μερικές είναι πλήρως οργανωμένες και πολυσύχναστες, ενώ άλλες πιο απόμερες έως και ερημικές. Από τα ανατολικά και την παραλία Αμμόγλωσσα της Κεραμωτής έως την κοσμοπολίτικη παραλία των Αμμόλοφων στα δυτικά οι παραλίες της Καβάλας καλύπτουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ταξιδιώτες. Σήμερα η Καβάλα είναι ένα σύγχρονο εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο που συνεχώς αναπτύσσεται χρησιμοποιώντας τους πλούσιους φυσικούς αλλά και τους ιδιαίτερα ποιοτικούς ανθρώπινους πόρους που διαθέτει. Η οικονομία της πόλης βασίζεται στον τριτογενή τομέα ο οποίος απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού (77%). Η βιομηχανία (12.5%) αποτυπώνεται σε μονάδες παραγωγής μάρμαρου, γυαλιού και άλλων προϊόντων, ενώ η αλιεία (10%) είναι άλλος ένας τομέας του συνεισφέρει στην οικονομία της πόλης και εκτός από την κάλυψη των εγχώριων αναγκών, καταγράφει και εξαγωγές. Τέλος, η Καβάλα ταυτίζεται και με τα πετρελαϊκά κοιτάσματα του Πρίνου που από το 1981 η δραστηριότητα εξόρυξης δίνει δουλειά σε αρκετούς κατοίκους της πόλης. Το πολιτιστικό αποτύπωμα της Καβάλας καθρεφτίζεται, μεταξύ άλλων, στα φεστιβάλ που διοργανώνονται εδώ, προεξάρχοντος του φεστιβάλ των Φιλίππων που κάθε καλοκαίρι (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) διοργανώνει θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και άλλα δρώμενα. Στα μουσεία της πόλης που παρουσιάζουν τη μακραίωνη ιστορία της, αλλά και στην αύρα της παλιάς πόλης όπου τα στενά δρομάκια και τα κτίσματα ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή, ενώ η θέα προς τη θάλασσα γοητεύει τον καθένα.