Ο σύγχρονος οικισμός του Δίου
Το Δίον είναι μία μικρή κωμόπολη με τεράστια ιστορία. Είναι χτισμένο στους πρόποδες του Ολύμπου και έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα λόγω του ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου στον οποίο βέβαια, οφείλει και το όνομά του. Μέχρι το 1961 ο οικισμός είχε το όνομα Μαλαθριά, ονομασία που προήλθε από το φυτό μάραθος ή μάλαθρο που ευδοκιμεί την περιοχή. Σήμερα, το δημοτικό διαμέρισμα αποτελείται από 2 οικισμούς το Δίον και τα Πλατανάκια και φιλοξενεί περίπου 1500 κατοίκους.
Η ανακάλυψη της αρχαίας πόλης
Η πρώτη ιστορική αναφορά της πόλης ανάγεται στο 424 π.Χ. όταν αναφέρεται σε ένα κείμενο του Θουκυδίδη, ενώ η χρυσή εποχή της πόλης θεωρείται η εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τότε το Δίον έγινε θρησκευτικό και πολιτισμικό κέντρο ανάλογο με τους Δελφούς και την Ολυμπία.
Πολύ κοντά στο χωριό βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος που είναι οριοθετημένος και χαρακτηρίζεται αρχαιολογικό πάρκο. Οι ανασκαφικές έρευνες ξεκίνησαν το 1806 με την ανακάλυψή του Άγγλου συνταγματάρχη και περιηγητή Ληκ. Από τότε, έχουν έρθει στο φως εντυπωσιακά ευρήματα της Αρχαίας Μακεδονίας. Τα ευρήματα στεγάζονται στο μουσείο της περιοχής που λειτουργεί από το 1983. Το μουσείο διαθέτει τρεις ορόφους και χωρίζεται σε ενότητες ανάλογα με τις περιοχές που αναλύθηκαν τα εκθέματα.
Επίσκεψη στο θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο των αρχαίων Μακεδόνων
Αν λοιπόν βρεθείτε στην περιοχή, δεν πρέπει να χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε το Δίον ώστε να θαυμάσετε την πόλη που καθρέφτιζε το κλέος των Αρχαίων Μακεδόνων. Αν ακόμη, βρεθείτε στην περιοχή κατά την περίοδο του καλοκαιριού, τότε θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις ετήσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που υπάγονται στο Φεστιβάλ Ολύμπου και μεταξύ άλλων φιλοξενούνται και στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου.