Ο ορισμός της μεσαιωνικής ατμόσφαιρας
Μια περιήγηση στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου προσφέρει στον επισκέπτη ένα ζωντανό μάθημα ιστορίας, μέσα σε ένα περιβάλλον, σύγχρονο και τουριστικό, μα συγχρόνως και έντονα ιστορικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ροδίτικη καστροπολιτεία αποπνέει μια μεσαιωνική αύρα που συναγωνίζεται πόλεις της κεντρικής και νότιας Ευρώπης.
Ιωαννίτες Ιππότες και το Παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου
Η πόλη απέκτησε τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα από τους Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη που κατείχαν την πόλη από τις αρχές του 14ου αιώνα, έως το 1522 που έπεσε στα χέρια των Τούρκων. Το σημαντικότερο μνημείο της είναι το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, του μεσαιωνικού κυβερνήτη της πόλης και ολόκληρου του νησιού. Έχει χτιστεί στο βορειοδυτικό τμήμα και το ψηλότερο σημείο της Παλιάς Πόλης. Η επιβλητική του όψη συναντάται στο τέρμα της οδού των Ιπποτών, απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη.
Ίδρυση και καταστροφή
Αρχικά είχε κατασκευαστεί ως φρούριο κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, τον 7ο αιώνα, στην ακρόπολη του τότε Βυζαντινού κάστρου. Οι ιππότες το συντήρησαν και το επέκτειναν προσθέτοντας διάφορα νέα κτίρια και λειτουργίες. Έτσι για περισσότερο από δύο αιώνες Ενετοκρατίας (1309-1522) αποτέλεσε την επίσημη κατοικία του Μεγάλου Μαγίστρου και διοικητικό κέντρο της Ρόδου.
Η μεγάλη πολιορκία του 1522 από τους Οθωμανούς άφησε το παλάτι ανέπαφο, λόγω της γερής κατασκευής του. Όμως το 1856 υπέστει εκτεταμένες καταστροφές από μεγάλη έκρηξη πυρίτιδας που ήταν κρυμμένη στο υπόγειο της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη. Το 1912 όταν η Ρόδος έγινε τμήμα του Ιταλικού Βασιλείου οι Ιταλοί ανακατασκεύασαν τμήματα του κάστρου κρατώντας στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την αρχική μορφή του.
Κέντρο πολιτιστικής έκφρασης
Το 1948 με την προσάρτηση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, η Ελληνική Κυβέρνηση μετέτρεψε τον πρώτο όροφο σε μουσείο. Ενώ στη συνέχεια, συντηρήθηκε και εκσυγχρονίστηκε ώστε να υποδεχτεί τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΟΚ το 1988. Σήμερα, μεταξύ άλλων φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις, παραστάσεις και άλλα σημαντικά πολιτιστικά δρώμενα και γεγονότα.
Η οδός των Ιπποτών
Ο δρόμος που οδηγεί στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, η οδός των Ιπποτών, είναι ο σπουδαιότερος δρόμος της Μεσαιωνικής Πόλης. Με μήκος 200 και πλάτος 6 μέτρα, φιλοξενεί και στις 2 στις πλευρές του τα σπίτια των Ιπποτών με τα χαρακτηριστικά οικόσημα που δεσπόζουν πάνω από πόρτες των κατοικιών και πληροφορούν για την οικογένεια και τον ιδιοκτήτη.
Κοντά στην αρχή του δρόμου βρίσκεται το Νοσοκομείο των Ιπποτών, το πιο σημαντικό κτίριο της εποχής των ιπποτών, που σήμερα στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου. Επιπλέον, ο ίδιος δρόμος φιλοξενεί τον ιστορικό Ναό της Αγίας Τριάδας που ανάγεται στον 15ο αιώνα.
Comments 2