Πού βρίσκεται η Κοιλάδα με τις Πεταλούδες;
Η διάσημη κοιλάδα των πεταλούδων της Ρόδου βρίσκεται σε απόσταση 23 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης της Ρόδου, στην περιοχή του Επάνω Καλαμώνα και πολύ κοντά στο Μοναστήρι της Καλόπετρας. Διαρρέεται από τον ποταμό Πελεκάνο, καλύπτεται από πυκνή βλάστηση και διασχίζεται μέσω ενός όμορφου μονοπατιού.
Ένας σημαντικός βιότοπος στο νησί της Ρόδου
Πρόκειται για έναν μοναδικό βιότοπο ο οποίος εκτείνεται σε μία έκταση 600 στρεμμάτων η οποία εποπτεύεται από πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας της φύσης Natura 2000. Την καταπράσινη κοιλάδα που καλύπτεται από πυκνή βλάστηση διατρέχει ο ποταμός Πελεκάνος. Ο επισκέπτης περιηγείται σε αυτή μέσω ενός ειδικά διαμορφωμένου μονοπατιού το οποίο με ξύλινα γεφυράκια διασχίζει μικρές λίμνες, μικρούς καταρράκτες, αλλά και πλαγιές φτάνοντας τελικά στη Μονή της Παναγίας Καλόπετρας στην κορυφή της κοιλάδας. Επιπλέον, το πάρκο διαθέτει και ένα μουσείο φυσικής ιστορίας που εκθέτει δείγματα χλωρίδας και πανίδας που ευδοκιμούν στο νησί, αλλά και πολλά είδη πεταλούδων από τον υπόλοιπο κόσμο.
Οι σπάνιες νυχτοπεταλούδες της Ρόδου
Η κοιλάδα της Ρόδου φιλοξενεί, κάθε καλοκαίρι, αναρίθμητες πεταλούδες τους είδους "πεταλούδα η τετραγωνίστικτος" (panaxia quadripunctaria). Πιο συγκεκριμένα οι πεταλούδες, που ζουν ένα χρόνο, επιστρέφουν στον βιότοπο, ως ολοκληρωμένα έντομα από τον Ιούνιο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου που είναι ο μήνας όπου γεννούν τα αυγά τους. Οι πεταλούδες είναι νυχτόβιες, τρέφονται με νέκταρ και κατά τη διάρκεια της ημέρας αναπαύονται σε κορμούς δέντρων και βράχια της κοιλάδας. Μάλιστα, με δεδομένο ότι ενοχλούνται από τους έντονους ήχους οι επισκέπτες πληροφορούνται ότι θα πρέπει να διασχίζουν την κοιλάδα κάνοντας ησυχία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πεταλούδες της Ρόδου είναι όμοιες με αυτές που συναντώνται στο νησί της Πάρου αλλά και στη Μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία. Ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκονται σε περιοχές της Ευρώπης της Ασίας και της Αφρικής.
Ένα επίσης σπάνιο δάσος που φιλοξενεί τις πεταλούδες της Ρόδου
Άλλο ένα χαρακτηριστικό του βιοτόπου της Ρόδου είναι ότι φιλοξενεί το μεγαλύτερο φυσικό δάσος ζητιάς (λικιδαμβάρη η ανατολική) στην Ευρώπη. Η ζητιά είναι ένα δέντρο που κατάγεται από τη Μικρά Ασία, έχει πυκνή φυλλωσιά και πλατύ φύλλο, που μοιάζει αρκετά με αυτό του πλατανιού. Μάλιστα, ευδοκιμεί σε παρόμοιες τοποθεσίες με το πλατάνι, όπως οι δροσερές χαράδρες, τα ρυάκια και τα βραχώδη μέρη. Η επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι η εδώ και αιώνες, η συγκέντρωση των πεταλούδων στην κοιλάδα της Ρόδου οφείλεται στα δέντρα της Ζητιάς. Και αυτό διότι, στον φλοιό των δέντρων ρέει ρητίνη με εξαίσιο άρωμα που μαγνητίζει τις ροδίτικες πεταλούδες.
Ο θρύλος και το όνομα της κοιλάδας
Παλιότερα η κοιλάδα έφερε το όνομα του Πελεκάνου, του ποταμού δηλαδή που τη διασχίζει. Καθώς, σύμφωνα με την παράδοση, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης έφερε την κόρη του στην περιοχή, που φημιζόταν για το καλό κλίμα, ώστε να θεραπευτεί από τη φυματίωση. Τότε ήταν (1782) που αναστήλωσε το Μοναστήρι της Καλόπετρας, ενώ όρισε ως φύλακα ένα δούλο που ονομαζόταν Πελεκάνος. Η κόρη του Υψηλάντη ερωτεύτηκε τον Πελεκάνο, όμως ο πατέρας της αρνήθηκε να συναινέσει στο γάμο τους. Απογοητευμένος ο Πελεκάνος αυτοκτόνησε με αποτέλεσμα η περιοχή και ο ποταμός να πάρει το όνομά του.
Μετά τη δεκαετία του 60' το φαινόμενο της υπερσυγκέντωσης πεταλούδων στην κοιλάδα έγινε ιδιαίτερα γνωστό και σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση του τουρισμού η ονομασία του τόπου άλλαξε, λαμβάνοντας ένα πιο απλό και περιγραφικό όνομα, αυτό της "Κοιλάδας των πεταλούδων".
Τόπος με τεράστια επισκεψιμότητα
Ο διάσημος βιότοπος της Κοιλάδας των πεταλούδων εκτός από τα εκατομμύρια των πεταλούδων που φιλοξενεί, από τις αρχές Ιουνίου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, προσελκύει πολλές χιλιάδες επισκεπτών από κάθε γωνιά του πλανήτη. Διαθέτει πάρκινγκ, μουσείο, καφέ μπαρ και αναψυκτήριο, στα οποία ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τον καφέ του μετά τον περίπατό και την περιήγηση στο μονοπάτι της κοιλάδας.
Comments 1