Αρχαίο Δίον

Η πόλη που φέρει το όνομα του Δία

Το Δίον είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Μακεδονίας και από τις πιο φημισμένες. Θεωρείται ότι ιδρύθηκε από τον Περραιβό της Θεσσαλίας και χτίστηκε στους πρόποδες του Ολύμπου προς τιμήν του Δία, στον οποίο οφείλει και το όνομά του. Η πρώτη γραπτή αναφορά της πόλης γίνεται το 424 π.Χ σε ένα κείμενο του Θουκυδίδη. Η δύναμη που απέκτησε, λόγω της στρατηγικής του σημασίας, ήταν τόσο μεγάλη που φιλοξενούσε αθλητικούς αγώνες στα πρότυπα των Ολυμπιακών, δηλαδή ενός είδους "Μακεδονικών Ολυμπιακών Αγώνων". Ακόμα, ο εξόριστος από την Αθήνα τραγικός ποιητής Ευριπίδης ανέβασε εδώ τα έργα του "Βάκχες" και "Αρχέλαο". 

 

Μια ιδιαίτερα σημαντική πόλη της Μακεδονίας

Ο Φίλιππος Β' και ο γιος του Αλέξανδρος θεωρούσαν την πόλη ιδιαίτερα σημαντική, έτσι το Δίον έγινε θρησκευτικό και πολιτισμικό κέντρο, ανάλογο με τους Δελφούς και την Ολυμπία. Εδώ, ο Φίλιππος και ο Αλέξανδρος είχαν θυσιάσει προς τιμήν των θεών μετά τη νίκη στη Χαιρώνεια, ενώ ο Αλέξανδρος έθεσε την πόλη ως αφετηρία της τεράστιας εκστρατεία του στην Ασία. Ακόμα, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας έστειλε στο Δίον τους χάλκινους ανδριάντες των 25 νεκρών της μάχης του Γρανικού.

 

Το Δίον παρακμάζει και καταστρέφεται

Μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου ο ναός του Δία πυρπολήθηκε από δυνάμεις της Αιτωλικής Συμπολιτείας. Με τη μετέπειτα κατάκτηση της πόλης, από τους Ρωμαίους, το Δίον πέρασε σε μια κατάσταση ημιαυτονομίας. Οι κάτοικοι άρχισαν να ασπάζονται τον χριστιανισμό τον 4ο αιώνα μ.Χ. και η πόλη αποτέλεσε έδρα επισκοπής. Στη συνέχεια καταλήφθηκε από τους Τούρκους και καταστράφηκε ολοσχερώς.

 

Η ανακάλυψη και η ανασκαφή

Τα ερείπια του Δίου καλύφθηκαν από πυκνή βλάστηση και χώμα, μέχρι την ανακάλυψή τους από τον Άγγλο συνταγματάρχη και περιηγητή Ληκ (W. M. Leak). Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τους ναούς (ιερά) της Ίσιδας και άλλων θεών της Αιγύπτου, της Υπολυμπιδίας Αφροδίτης και της Δήμητρας. Βρέθηκε το ελληνιστικό θέατρο της εποχής του Φίλιππου Ε', το στάδιο της πόλης και η έπαυλη του θεού Διονύσου με τα υπέροχα ψηφιδωτά. Στη συνέχεια, αποκαλύφθηκε το νεκροταφείο, διάφορα καταστήματα, το ωδείο και τα λουτρά. Ενώ, ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα μουσικά όργανα που βρέθηκαν στις ανασκαφές, όπως ύδραυλις, ένα πνευστό μουσικό όργανο της αρχαιότητας.

 

Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο

Δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο λειτουργεί μουσείο όπου μπορείτε να δείτε όλα τα ευρήματα της αρχαίας πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Πιερίας.  Το μουσείο λειτουργεί από το 1983 και διαθέτει τρεις ορόφους, ενώ είναι χωρισμένο σε ενότητες ανάλογα με τις περιοχές που αναλύθηκαν τα ευρήματα.

Εναλλακτικό
Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο του Δίου
Booking Code
landmark
Latitude
40.174047518851154
Longitude
22.49138205383483
TodoFlickr
dion
Image
Image
Owner
Jean Housen
License Name
Beach
No
Exclude From Catalog
Off
Likes Count
2