Μουσείο Σίσσυ, ποια ήταν η διάσημη Πριγκίπισσα της Αυστρίας;
Σε μια από τις αυτοκρατορικές κατοικίες του Χόφμπουργκ, στα αυτοκρατορικά διαμερίσματα Stephan, φιλοξενείται το Μουσείο της Πριγκίπισσας Σίσσυ (1837-1898). Το Μουσείο Σίσσυ της Βιέννης είναι αφιερωμένο στην αυτοκράτειρα Ελισάβετ (Σίσσυ) που μετά το γάμο της με τον Φραγκίσκο Ιωσήφ της Αυστρίας το 1854 υπήρξε η μακροβιότερη αυτοκράτειρα της Αυστρίας, για 44 συναπτά έτη, μέχρι τη δολοφονία της το 1898. Η πολυτάραχη ζωή της, ο ξεχωριστός χαρακτήρας της αλλά και η πανθομολογούμενη γοητεία της έδωσαν διαστάσεις θρύλου στο όνομα της. Ενώ η ζωή της μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, σε βιβλία, αλλά και σε παιδικές σειρές
Η αντισυμβατική Πριγκίπισσα Σίσσυ
Η Ελισάβετ, που είχε το υποκοριστικό Σίσσυ, ήταν μέλος του Βαυαρικού Οίκου των Βίττελσμπαχ. Λόγω του φιλελεύθερου πατέρα της είχε λάβει ασυνήθιστα άτυπη αγωγή για την καταγωγή της και ο χαρακτήρας της ήταν προσιτός, με ελεύθερο πνεύμα και καλλιτεχνική φύση. Ο γάμος της σε ηλικία μόλις 16 ετών με τον Αυτοκράτορα της Αυστρίας, την έφερε αντιμέτωπη με το άκαμπτο πρωτόκολλο της αυλής των Αψβούργων, αναγκάζοντάς τη να ακολουθήσει έναν αυστηρά ελεγχόμενο τρόπο ζωής. Αυτή η συνθήκη, σε συνδυασμό με τη συγκρουσιακή σχέση με την πεθερά (και θεία της), αρχιδούκισσα Σοφία, η οποία θεωρώντας την ανώριμη, πήρε τον έλεγχο της ανατροφής των παιδιών της, έπληξε βαθιά τον ψυχισμό της νεαρής πριγκίπισσας Σίσσυ.
Τα χτυπήματα της μοίρας, η απόσυρση και τα ταξίδια
Η αυτοκράτειρα Σίσσυ, που έμεινε στην ιστορία για την ομορφιά της, την περιποίηση της εξωτερικής της εμφάνισης, την προσοχή της σιλουέτας της, αλλά και το ζωντανό της ταμπεραμέντο, αντιμετώπισε δυσκολίες και περιστατικά που κλόνισαν περαιτέρω την υγεία της. Μια από τις δύο της κόρες πέθανε σε πολύ μικρή ηλικία, ενώ ο μοναχογιός της και διάδοχος του θρόνου Ροδόλφος (1858-1889) μετά από ασταθή βίο, δολοφόνησε τη 17χρονη ερωμένη του Μαρία Βετσέρα και αυτοκτόνησε.
Η αλληλουχία των δυσβάσταχτων γεγονότων, σε συνδυασμό με την πίεση του παλατιού, έκαναν την αυτοκράτειρα Ελισάβετ (Σίσσυ) να αποτραβηχτεί από τα αυτοκρατορικά της καθήκοντα, επιλέγοντας την απουσία από το παλάτι, μέσα από εκτεταμένα ταξίδια που έκανε χωρίς την οικογένειά της.
Πριγκίπισσα Σίσσυ, η Ουγγαρία, το Αχίλλειον και η δολοφονία
Η Ουγγαρία αποτελούσε από την αρχή έναν συχνό προορισμό, όπου το χαλαρό περιβάλλον του τόπου προσέλκυε την Πριγκίπισσα Σίσσυ. Μάλιστα, η αγάπη της για τη χώρα έθεσε τα θεμέλια της ίδρυσης της διπλής μοναρχίας της Αυστροουγγαρίας (1867-1918). Ένας άλλος αγαπημένος προορισμός για τη Σίσσυ ήταν η Κέρκυρα. Από το 1861, οι επισκέψεις της στο νησί ήταν όλο και συχνότερες, ενώ σε αυτό έχτισε τη βασιλική έπαυλη Αχίλλειον που τη θεωρούσε ένα μελλοντικό καταφύγιο. Το τέλος της διάσημης για την ανυπότακτη φύση πριγκίπισσας ήρθε αναπάντεχα το 1898 σε ένα ταξίδι της στη Γενεύη. Τότε, η Ελισάβετ μαχαιρώθηκε θανάσιμα στην καρδιά από έναν Ιταλό αναρχικό με το όνομα Luigi Lucheni.
Επίσκεψη στο Μουσείο Σίσσυ στη Βιέννη
Κατά την παρουσία σας στην πρωτεύουσα της Αυστρίας δεν πρέπει να χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε το Μουσείο Σίσσυ. Αυτό βρίσκεται στο κέντρο της Βιέννης στο Ανάκτορο Χόφμπουργκ που ήταν η κεντρική αυτοκρατορική κατοικία της δυναστείας των Αψβούργων.
Σε ένα από τα αυτοκρατορικά διαμερίσματα του ανακτορικού συγκροτήματος φιλοξενείται το Μουσείο της αυτοκράτειρας Ελισάβετ (Σίσσυ). Σε αυτό εκτίθενται αυθεντικά κοσμήματα της πριγκίπισσας, αντικείμενα καθημερινότητας, όπως και έπιπλα που κοσμούσαν τα ιδιαίτερα διαμερίσματα του Φραγκίσκου Ιωσήφ της Αυστρίας και της Σίσσυ. Με την παρουσία σας εδώ θα μάθετε περισσότερα για τη ζωή και την προσωπικότητα της Πριγκίπισσας Σίσσυ που έγινε ακόμα και ταινία (“Sissi” 1955).