Το Κάστρο του Γουίντσορ είναι το πιο διάσημο από όλα τα κάστρα στην Αγγλία και μια κύρια κατοικία της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Είναι επίσης το μεγαλύτερο και αρχαιότερο κατοικημένο κάστρο στον κόσμο καθώς αποτελεί βασιλική κατοικία για σχεδόν 1.000 χρόνια, από την εποχή του Γουλιέλμου του Κατακτητή! Κατά την πάροδο του χρόνου, όλοι οι μονάρχες έχουν βάλει τη δική τους σφραγίδα στο κάστρο, αλλά ο λόφος τριγύρω και εξωτερικοί τοίχοι είναι ακόμα στην ίδια θέση όπως στην εποχή του Γουλιέλμου.
Η στρατηγική θέση του Γουίντσορ, 20 μίλια δυτικά του Λονδίνου, κοντά στις όχθες του ποταμού Τάμεση, έκανε επιτακτική την ανέγερση ενός φρουρίου. Ο βασιλιάς Ερρίκος ο Β΄ κατασκεύασε το πρώτο πέτρινο κτίριο στην περιοχή το 1170s. Ο βασιλιάς Εδουάρδος Γ ', ο οποίος γεννήθηκε στο κάστρο, κατεδάφισε τα περισσότερα κτίρια του Ερρίκου στο 1350 και τα αντικατέστησε με ένα νέο κάστρο με κυκλικό τείχος και με υπερυψωμένο ανάχωμα στο κέντρο του κάστρου. Αυτή η κεντρική κατασκευή έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα, αν και με σημαντικές μετατροπές.
Το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται μέσα στο φρούριο ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Εδουάρδου Δ '(1461-1483). Το εκκλησάκι ολοκληρώθηκε από το βασιλιά Ερρίκο Θ΄ (1509-1547), ο οποίος είναι θαμμένος εκεί μαζί με εννέα άλλους Βρετανούς μονάρχες.
Το πιο αιματηρό επεισόδιο στην ιστορία του κάστρου του Γουίντσορ πραγματοποιήθηκε κατά τον αγγλικό εμφύλιο πόλεμο, όταν τα στρατεύματα του Όλιβερ Κρόμγουελ (Oliver Cromwell) κατέλαβαν το κάστρο και το χρησιμοποίησαν ως φρούριο και έδρα της κοινοβουλευτικής παράταξης.
Ο έκπτωτος μονάρχης Κάρολος, φυλακίστηκε εν συντομία στο και θάφτηκε εδώ μετά τον αποκεφαλισμό του το 1648. Μετά την αποκατάσταση της μοναρχίας το 1660, ο Κάρολος ο Β΄ άρχισε μια από τις πιο εκτεταμένες περιόδους αποκατάστασης και επέκτασης στην ιστορία του Γουίντσορ. Μιμούμενος την υπερβολή των Βερσαλλιών στη Γαλλία, ο Κάρολος σχεδίασε δεντρόφυτους λεωφόρους και όμορφους κήπους και ανοικοδόμησε και τα βασιλικά διαμερίσματα.
Μετά το θάνατο του Καρόλου Β ', οι διάδοχοι Βασιλείς μέχρι τον Γεώργιο τον Γ΄ προτιμούσαν να ζουν σε άλλα παλάτια και κάστρα στην Αγγλία. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του γιου του Γεωργίου ΙΙΙ, Γεωργίου Δ΄ (1820-1830), ξεκίνησε μία ανοικοδόμηση που μετέτρεψε το κάστρο στο θεαματικό γοτθικό παλάτι που βλέπετε σήμερα.
Το Γουίντσορ εξακολουθεί στις μέρες μας να αποτελεί κύρια κατοικία της βασιλικής οικογένειας, αλλά ένα μεγάλο μέρος του είναι πλέον ανοιχτό για το κοινό. Άλλα αξιοθέατα στο κάστρο του Γουίντσορ περιλαμβάνουν την καθημερινή αλλαγή της φρουράς, που είναι πολύ πιο εντυπωσιακή από ότι στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Οι κοινόχρηστοι χώροι περιλαμβάνουν έναν πλούτο έργων ζωγραφικής, εξαιρετικών διακοσμήσεων και επίπλων αντίκες και μια επίσκεψη στο Κάστρο του Γουίντσορ θα σας είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα από τα αξιοθέατα της πρωτεύουσας.
Comments 2