Ο Ταξιάρχης Χαλκιδικής ανήκει στον δήμο Πολυγύρου και βρίσκεται στο κέντρο της Χαλκιδικής στα βουνά του Χολομώντα σε υψόμετρο 650 μέτρων. Είναι ένα όμορφο γραφικό χωριό, με πολλά πετρόχτιστα σπίτια που ακολουθούν την παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, ενώ το κατάφυτο δάσος που περιβάλει τον οικισμό δημιουργεί μια εξαίσια εικόνα.
Ταξιάρχης Χαλκιδικής απόσταση από Θεσσαλονίκη
Πόση ώρα άραγε χρειάζονται οι Θεσσαλονικείς να φτάσουν στον στο χωριό του Χολομώντα και να απολαύσουν την ορεινή όψη της Χαλκιδικής; Ο Ταξιάρχης Χαλκιδικής έχει απόσταση από τη Θεσσαλονίκη περίπου 67 χιλιόμετρα. Μία απόσταση που καλύπτεται σε 1 ώρα και 10 λεπτά. Ενώ με το διοικητικό κέντρο του Πολυγύρου τον χωρίζουν 60 χλμ. και μια διαδρομή μισής ώρας. Έτσι πολλοί είναι οι επισκέπτες που φτάνουν εδώ αναζητώντας ανάσες δροσιάς και καλοκαίρι και καλό φαγητό ή καφέ σε ένα όμορφο και γαλήνιο τοπίο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Το όνομα του Ταξιάρχη Χαλκιδικής
Το παλαιότερο όνομα του χωριού ήταν Λουκόβη που αντιστοιχούσε στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται η Πέτρα Πιερίας. Αναφέρεται ότι οι κάτοικοι εγκατέλειψαν την περιοχή εξαιτίας κάποιας επιδημίας έφτασαν εδώ ιδρύοντας οικισμό.
Όπως σε πολλά χωριά της Χαλκιδικής η ιστορία του Ταξιάρχη συνδέεται με το Άγιο Όρος. Πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Ταξιάρχη υπήρχε μετόχι της Μονής Δοχειαρίου και οι πολλοί κάτοικοι δούλευαν στη μονή. Επίσης, από το αγιορείτικο μοναστήρι προέρχεται η θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ που βρίσκεται στην ομώνυμη εκκλησία και τελικά έδωσε το όνομα στο χωριό.
Ιστορικά γεγονότα και καταστροφές στον Ταξιάρχη
Λαμβάνοντας μέρος στην επανάσταση του 1821 και αναδεικνύοντας σημαντικούς οπλαρχηγούς, ο Ταξιάρχης καταστράφηκε από τους Τούρκους. Το 1944 δέχτηκε επιδρομές και λεηλασίες από Βουλγάρους οι οποίοι σκότωσαν και βίασαν ανθρώπους. Ενώ ο σκληρός αποκλεισμός που βίωσε το χωριό σταμάτησε μόνο όταν ο ΕΛΛΑΣ απελευθέρωσε Βούλγαρους στρατιώτες που είχε πιάσει ως αιχμαλώτους.
Ανάπτυξη και τουρισμός στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής
Από τους περίπου 750 κατοίκους του Ταξιάρχη αρκετοί ασχολούνται με την υλοτομία και την κτηνοτροφία. Αρκετά σημαντική είναι και η καλλιέργεια ελάτου για χριστουγεννιάτικα δέντρα. Ενώ οι ταβέρνες και τα καφέ του χωριού προσελκύουν πολλούς επισκέπτες.
Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι για πολλές δεκαετίες ήταν ένα σχετικά απομονωμένο χωριό λόγω της κακής ποιότητας του δρόμου. Ο δρόμος τελικά αναβαθμίστηκε πριν από μερικές δεκαετίες και το χωριό Ταξιάρχης που είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά χωριά της Χαλκιδικής άρχισε να προσελκύει αρκετούς τουρίστες.