Χαλκιδική

Καιρός / Κλίμα

Στη χερσόνησο της Χαλκιδικής παρουσιάζονται πολλά τοπικά μικροκλίματα που σχετίζονται με το υψόμετρο αλλά και την απόσταση της κάθε περιοχής από τη θάλασσα. Στις παράκτιες περιοχές το κλίμα είναι παραθαλάσσιο μεσογειακό με υγρούς ήπιους χειμώνες και σχετικά δροσερά καλοκαίρια. Σε περιοχές που βρίσκονται πιο μακρυά από τη θάλασσα χαρακτηρίζεται χερσαίο μεσογειακό και στις πιο ορεινές περιοχές της βόρειας Χαλκιδικής παρατηρούνται στοιχεία υγρού ηπειρωτικού κλίματος.

 

Τους καλοκαιρινούς μήνες οι βροχοπτώσεις είναι λιγότερες και τοπικές, δεν παρατηρούνται πολύ ισχυροί άνεμοι, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες των παράκτιων περιοχών μετριάζονται από τη θαλάσσια αύρα. Το χειμώνα παρατηρούνται χαμηλές θερμοκρασίες, αρκετές βροχοπτώσεις, αλλά και χιονοπτώσεις που δεν είναι σπάνιες ιδιαίτερα στο βόρειο και ορεινό τμήμα της χερσονήσου της Χαλκιδικής

 

Latitude
40.3695
Longitude
23.2871
Booking Code
halkidiki
Wiki Code
Chalkidiki
RentOfficeNum
6
RentLocNum
6
RentOfficeAround
0
TxHaveBeach
0
Linkwise Code
SKG
BookingHotelNum
771
TxGroupOn
GR
HaveUni
0
Included
1
City Code
SKGHAL
Location Type
X
Image Header
Image
Μια μικρή ακρογιαλιά και στο φοντο η πόλη του Μαρμαρά χαλκιδικη παραλιεσ
Owner
Andrew Zorin
License Name
Image
Η διάσημη παραλία Καβουρότρυπες στην Σιθωνία χαλκιδικη παραλιεσ
Owner
Tryfon Manolis
License Name
Image
Δρόμος και παραδοσιακά σπίτια στην Αρναία Χαλκιδικής
Owner
Graeme Churchard
License Name
Image
Καραβάκια αποβιβάζουν και επιβιβάζουν επιβάτες στο μόλο της Ουρανούπολης χαλκιδικη παραλιεσ
Owner
Gabriel
License Name
Image
Πανοραμική φωτογραφία της πόλης του Νέου Μαρμαρά στη Χαλκιδική
Owner
Wolfgang Reiter
License Name
Image
Η παραλία στη Βουρβουρού με τα τιρκουάζ νερά χαλκιδικη παραλιεσ
Owner
fourkas
License Name
Image
Παραλία Καλαμίτσι χαλκιδικη παραλιεσ
Owner
Anton Lefterov
License Name
Image
Ο οικισμός της Ουρανούπολης στη Χαλκιδική και στο βάθος η θάλασσα χαλκιδικη παραλιεσ
Owner
Dimitris Siskopoulos
License Name
Image
Αεροφωτογραφία της Ουρανούπολης και του διάσημου πύργου χαλκιδικη παραλιεσ
Owner
Marco Verch
License Name
Image
Κοσμος απολαμβάνει το μπάνιο του χαλκιδικη παραλιεσ
Owner
AHT PHOTOGRAPH & PHOTOGRAPHER AGENCY
License Name
Image
Άνθρωποι απολαμβάνουν τον καφέ τους σε ένα παραδοσιακό καφενείο την αφυτοσ ξενοδοχεια
Owner
grolli77
License Name
Image
Το χωριό νικητη στη Χαλκιδική
Owner
W.Horseman
License Name
Image
Η παραλία της Σάρτης στη χαλκιδικη παραλιεσ
Owner
Ioannis Houvardas
License Name
Image
Παραλία όπου τα δέντρα φτάνουν μέχρι την αμμουδιά  χαλκιδικη παραλιεσ
Owner
Bernhard Wintersperger
License Name
Image
Ένα ιστιοφόρο στα ήρεμα νερά ενός κόλπου χαλκιδικη παραλιεσ
Owner
Klearchos Kapoutsis
License Name
Image
Βάρκα δεμένη στο λιμάνι στη Νέα Σκιώνη  χαλκιδικη πρωτο ποδι
Owner
AHT PHOTOGRAPH & PHOTOGRAPHER AGENCY
License Name
Image
Δρόμος με κήπους και ιδιόκτητα σπίτια στην χαλκιδικη πρωτο ποδι
Owner
AHT PHOTOGRAPH & PHOTOGRAPHER AGENCY
License Name
Image
Παραλία που πίσω της ορθώνεται ένας λόφος μς πέυκα βλάστηση και σπίτια χαλκιδικη παραλιεσ
Owner
Sprint28
License Name
Image
Αεροφωτογραφία στην αφυτοσ ξενοδοχεια
Owner
Marco Verch
License Name
Image
Πανοραμική άποψη με την παραλία στην αφυτοσ ξενοδοχεια
Owner
Andrew Zorin
License Name
Image
Η πλατεία του Πολυγύρου στη Χαλκιδική
Owner
Hombre
License Name
Image
Η είσοδος στο σπηλαιο πετραλωνων
Owner
Sven Dittmar
License Name
Image Large
Image
Χαλκιδική - Πόρτο Κουφό
Population
101.324
AptNum
0
ActiveAptNum
0
SeoCode
X01
LinkWise Type
aegean
Booking Type
region
BookingCityUfi
0
Country
Body

Πληροφορίες για τη Χαλκιδική, όνομα και ιστορία 

Η Χαλκιδική είναι χερσόνησος της Κεντρικής Μακεδονίας και βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος. Αποτελείται από το βόρειο ορεινό και το νότιο παραθαλάσσιο τμήμα. Στο βορρά φιλοξενούνται πανέμορφα ορεινά χωριά, όπως η Αρναία, η Μεγάλη Παναγιά αλλά και ο Πολύγυρος που είναι και η πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφερειακής ενότητας. Ενώ, στο νότο συναντάται μια τεράστια ακτογραμμή σε τρεις επιμήκεις μικρότερες χερσονήσους που σχηματίζονται. Αυτές είναι  η Κασσάνδρα, η Σιθωνία και η χερσόνησος του Άθωνα, τα επονομαζόμενα και ως "πόδια της Χαλκιδικής". Διοικητικά βέβαια, η χερσόνησος του Αγίου Όρους δεν υπάγεται στη Χαλκιδική, καθώς αποτελεί μια αυτοδιοικούμενη μοναστική πολιτεία. Το όνομα της Χαλκιδικής προέρχεται από την πόλη της κεντρικής Ελλάδος, Χαλκίδα καθώς στην αρχαιότητα άποικοι από περιοχές της νότιας Ελλάδας και κυρίως της Εύβοιας μετοίκισαν εδώ και ίδρυσαν πόλεις στα παράλια τις χερσονήσου. Από την ένωση αυτών των πόλεων προέκυψε το “Κοινό των Χαλκιδέων” (430 π.Χ.) με έδρα την αρχαία Όλυνθο. Το αποικιακό αυτό κράτος της Χαλκιδικής καταλύθηκε από τον Φίλιππο Β’ το 348 π.Χ. όταν οι Μακεδόνες κατέλαβαν την Όλυνθο. Μέσα στους αιώνες που ακολούθησαν, η Χαλκιδική κυβερνήθηκε από Ρωμαίους και υπήρξε τμήμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Οι Τούρκοι άρχισαν να καταλαμβάνουν περιοχές της Χαλκιδικής ήδη από τα τέλη του 14ου αιώνα, ολοκληρώνοντας την κατάκτηση το 1430. Oι Χαλκιδικιώτες επαναστάτησαν μαζί με άλλους Μακεδόνες το 1821 παίρνοντας μέρος στη Μάχη της Ρεντίνας και στη Μάχη των Βασιλικών. Δυστυχώς όμως ο καλύτερα εξοπλισμένος οθωμανικός στρατός υπερίσχυσε με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν τρομερά αντίποινα (κάψιμο χωριών, εκτελέσεις, πώληση σκλάβων). Η απελευθέρωση της Χαλκιδικής ήρθε το τον Οκτώβριο του 1912 όταν η προέλαση του Ελληνικού στρατού στη Θεσσαλονίκη έκανε τους Τούρκους να εγκαταλείψουν αμαχητί ολόκληρη την περιοχή.

 

Η πολυδιάστατη Χαλκιδική με προορισμούς όπως το Πευκοχώρι και η Άφυτος στο “πρώτο πόδι”, η Νικήτη και ο Άγιος Νικόλαος στη Σιθωνία, ο Ταξιάρχης στα ορεινά, αλλά και το Σπήλαιο των Πετραλώνων στο βορειοδυτικό άκρο

Το έντονο ανάγλυφο της χερσονήσου της Χαλκιδικής συμπεριλαμβάνει πολλές διαφορετικές εικόνες σε μια σχετικά μικρή γεωγραφική έκταση. Η ορεινή πλευρά της βόρειας Χαλκιδικής με τις κατάφυτες πλαγιές του Χολομώντα φιλοξενεί γραφικά χωριά με όμορφα πετρόχτιστα σπίτια μακεδονικής αρχιτεκτονικής όπως η Αρναία και ο Ταξιάρχης. Από την άλλη, οι ακτές τις χερσονήσου με αποκορύφωμα τις περιοχές της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας ξεχωρίζουν για τις εκπληκτικές παραλίες και τις μοναδικές καλοκαιρινές εικόνες. Εδώ, συναντώνται πολλοί ιστορικοί οικισμοί και παραλιακά τουριστικά θέρετρα όπως το Πευκοχώρι και η Άφυτος στο “πρώτο πόδι”, αλλά και η Νικήτη και ο Άγιος Νικόλαος στη Σιθωνία. Τέλος, αρχαιολογικά μνημεία όπως η γενέτηρα του Αριστοτέλη, τα Αρχαία Στάγειρα, και φημισμένα αξιοθέατα όπως το Σπήλαιο των Πετραλώνων περιγράφουν τη μακραίωνη πολιτιστική και φυσική ιστορία του τόπου. Παρόμοια, πολυδιάστατοι είναι οι τομείς και οι πόροι στους οποίους βασίζεται η οικονομία της Χαλκιδικής. Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο παίζουν τα ποιοτικά προϊόντα αγροτικής παραγωγής όπως λάδι, κρασί και μέλι που φτάνουν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και εξάγονται στο εξωτερικό. Μεγάλη σημασία έχει επίσης, η εξορυκτική δραστηριότητα χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων στη βορειοανατολική πλευρά της Χαλκιδικής, η οποία μάλιστα αναβίωσε το 2013 μετά τη Μακεδονική περίοδο. Τέλος, εξέχουσα θέση έχει ο τουρισμός της καλοκαιρινής περιόδου. Συχνά βέβαια, εγείρονται ερωτηματικά για τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, άλλες φορές πάλι τονίζονται κάποιες αναξιοποίητες προοπτικές, αλλά όπως και να ‘χει ο τουρισμός κατέχει πάντα σημαντική θέση στα εισοδήματα των κατοίκων της Χαλκιδικής.

 

Χαλκιδική παραλίες και το διάσημο ρητό “Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει!” 

Το έντονο ανάγλυφο και η εκτεταμένη ακτογραμμή της Χαλκιδικής έχουν δημιουργήσει δαντελωτές ακτές που φιλοξενούν παραλίες που χαρακτηρίζονται από αρκετά όμορφες έως μαγευτικές. Υπάρχουν στη Χαλκιδική παραλίες που απευθύνονται σε όλα τα γούστα. Πολλές έχουν διάσημα beach bar, είναι κοσμοπολίτικες και φιλοξενούν πάρτι που κρατάν έως το επόμενο πρωί. Άλλες, είναι εξίσου οργανωμένες με ξαπλώστρες, ομπρέλες και υπηρεσίες από τα τοπικά beach bar, ξεχωρίζουν όμως, για την έκταση τους και το χώρο που προσφέρουν σε λουόμενους με δικό τους εξοπλισμό ή οικογένειες με παιδιά. Βέβαια, οι περισσότερες φημίζονται για το φυσικό τους κάλλος, τα καταγάλανα νερά και το μοναδικό σκηνικό όπου η τοπική μαύρη πεύκη φτάνει μέχρι την αμμουδιά. Εδώ και πολλά χρόνια, η Χαλκιδική αποτελεί καλοκαιρινό προορισμό για χιλιάδες επισκέπτες.

Ήδη από τη δεκαετία του 50' άρχισε να γίνεται τόπος παραθέρισης για κατοίκους της παρακείμενης πόλης της Θεσσαλονίκης. Τη δεκαετία του 60' κατέφθασαν οι πρώτοι επισκέπτες από το εξωτερικό (Γερμανία, Αυστρία), ενώ από τη δεκαετία του 70' η Χαλκιδική βίωσε μια συνεχιζόμενη άνθηση στους αριθμούς ντόπιων και ξένων επισκεπτών. Σήμερα, η Χαλκιδική διαθέτει σύγχρονες τουριστικές υποδομές και εκτός από αγαπημένο προορισμό Ελλήνων της βορείου Ελλάδος, αποτελεί νούμερο ένα προορισμό και για πολλούς κατοίκους γειτονικών βαλκανικών κρατών. Αποτελεί ένα τόπο ταξιδιού καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθώς τόσο η ορεινή ενδοχώρα της, όσο και οι όμορφες ακτές της προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Άλλωστε όπως τονίζουν οι ορκισμένοι επισκέπτες της, (κυρίως Θεσσαλονικείς) “Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει!”.

Rating Average
14.09