Πού βρίσκεται το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου;
Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης που φιλοξενεί πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Βρίσκεται στο βορειοανατολικότερο άκρο της Ελλάδας εκεί όπου συναντώνται τα νερά του ποταμού Έβρου με τη θάλασσα. Ενώ εκτείνεται σε 200.000 στρέμματα εκ των οποίων τα 95.000 προστατεύονται από τη Διεθνή Σύμβαση Ραμσαρ. Επίσης, μεγάλο τμήμα του Δέλτα Έβρου εντάσσεται στο Δίκτυο Natura 2000 που στοχεύει στη διατήρηση της τεράστιας βιοποικιλότητας που διαθέτει το εθνικό πάρκο.
Ένας παράδεισος παρατήρησης πουλιών στο πάρκο Δέλτα Έβρου
Τα φερτά υλικά του ποταμού έχουν δημιουργήσει ένα δαιδαλώδες σύστημα νησίδων και καναλιών στο σημείο που ο Έβρος συναντάει τη θάλασσα. Ανάμεσα στις καλαμιές και σε αβαθή νερά βρίσκουν καταφύγιο και τροφή χιλιάδες πουλιά που φωλιάζουν και αναπαράγονται, ή ξεχειμωνιάζουν, ή φιλοξενούνται περιστασιακά κατά το ταξίδι για νοτιότερους τόπους. Συμφωνά με επίσημες καταγραφές στο Δέλτα Έβρου έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 320 διαφορετικά είδη πουλιών. Αυτά προσελκύουν στην περιοχή ερευνητές, βιολόγους και φωτογράφους, αλλά ακόμα και φυσιολάτρες από όλο τον κόσμο που ειδικεύονται στην παρατήρηση πουλιών.
Η πλούσια πανίδα στο Δέλτα Έβρου
Ένας τεράστιος αριθμός ζώων και ψαριών εκτοξεύουν τη βιοποικιλότητα του πάρκου, όπως και τη σημασία του ευρύτερου οικοσυστήματος της περιοχής. Το Δέλτα Έβρου φιλοξενεί περίπου 40 είδη θηλαστικών όπως αλεπούδες, νυφίτσες, ασβούς, κουνάβια, αγριόγατες, βίδρες και αγριογούρουνα. Στα 28 είδη αμφιβίων και ερπετών συγκαταλέγονται σαύρες νεροφίδα, χελώνες και βατράχια. Ενώ από τα 46 είδη ψαριών, κάποια ζουν στα βορειότερα, ποταμίσια, γλυκά νερά του Δέλτα (σαζάνια, τούρνες, γουλιανοί) και άλλα στις εκβολές όπου το νερό γίνεται υφάλμυρο και αλμυρό (τσιπούρες, κεφαλόπουλα, λαβράκια και γλώσσες).
Η πολυδιάστατη χλωρίδα του Δέλτα Έβρου
Η εύφορες νησίδες του Έβρου που έχουν δημιουργηθεί από φερτά υλικά του ποταμού κατά τη διάρκεια των αιώνων, αποτελούν ιδανικό έδαφος για κάθε λογής φυτό. Επιστημονικές έρευνες αναφέρουν την ύπαρξη για πάνω από 300 διαφορετικά είδη φυτών που ευδοκιμούν εδώ. Μεταξύ αυτών, λεύκες, ιτιές και πλατάνια στις όχθες του ποταμού, νούφαρα και νεροκάστανα στα κανάλια, αλλά και κρίνα της θάλασσας ή αρμυρήθρες που κοσμούν τις αμμώδεις ακτές του νότιου τμήματος.
Επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου βαρκάδα και παρατήρηση πουλιών
Μια εκδρομή στο Δέλτα Έβρου, αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κατανόηση της σημασίας και του μεγέθους αυτού του μοναδικού υδροβιότοπου, Ενώ ταυτόχρονα ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα βαρκάδα ανάμεσα στα δαιδαλώδη κανάλια και τις νησίδες του δέλτα.
Στην Τραϊανούπολη βρίσκεται το κέντρο πληροφόρησης Δέλτα Έβρου που ιδρύθηκε το 1997 και λειτουργεί με στόχο την πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την περιβαλλοντική αξία του βιοτόπου που συναντάται στις εσχατιές της Ελλάδας. Επίσης, από τις Φέρες ξεκινούν βαρκάδες περιήγησης και στο Δέλτα Έβρου που προσφέρουν μια μοναδική επιτόπια εμπειρία σε κάθε επισκέπτη.
Τα τελευταία χρόνια η επισκεψιμότιτα στην περιοχή έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ εκτός από εκπαιδευτικές ή μεμονωμένες επισκέψεις, παρατηρείται αυξητική τάση στις εκδρομές με στόχο την παρατήρηση πουλιών. Μια δραστηριότητα που κερδίζει φίλους κυρίως στο εξωτερικό και προσφέρεται και στο πάρκο του δέλτα.
Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου
Στο Κέντρο Πληροφοριών της Τραϊανούπολης εδρεύει και ο Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου που στοχεύει στη διατήρηση, την επόπτευση και την ανάδειξη του υγροτόπου, καθώς και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, αλλά και η διευκόλυνση επιστημονικών ερευνών στο Δέλτα Έβρου. Ο φορέας αυτός εγκρίνει τις εκδρομές με βάρκα και κάθε είδους δραστηριότατα εντός της προστατευόμενης περιοχής, ενώ παράλληλα οργανώνει εκδηλώσεις και προγράμματα ευαισθητοποίησης του κοινού για την προστασία του υδροβιότοπου.