Πληροφορίες, όνομα, ιστορία
Η Αλεξανδρούπολη είναι η πρωτεύουσα του νομού Έβρου και βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Με τον πληθυσμό του ευρύτερου δήμου της να φτάνει τους 71.601 κατοίκους αποτελεί τη μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη της Θράκης. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης είχε ιδρυθεί η πόλη Σάλη από αποίκους της Σαμοθράκης. Η σύγχρονη πόλη όμως, αποτελεί μια από τις νεότερες πόλεις του ελληνικού κράτους, καθώς ιδρύθηκε ως ένα ψαροχώρι από ψαράδες της Μάκρης και της Μαρώνιας το 1875. Τότε αποκαλούνταν Δεδέαγατς που στα τούρκικα σημαίνει "το δέντρο του παππού". Κατά την απελευθέρωση του 1920, ο βασιλιάς της Ελλάδας Αλέξανδρος Α' επισκέφτηκε την πόλη η οποία ονομάστηκε Αλεξανδρούπολη προς τιμήν του. Ιστορικά ευρήματά δείχνουν ότι η περιοχή κατοικείται από τη Νεολιθική Εποχή, ενώ η αρχαία Σάλη υπήρξε σταθμός της Εγνατίας Οδού στα Ρωμαϊκά χρόνια και φιλοξενούσε στρατιωτικές εγκαταστάσεις κατά τη Βυζαντινή περίοδο. Μετά από μια μακρά περίοδο εγκατάλειψης επανιδρύεται τον 19ο αιώνα και αναπτύσσεται μετά την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής που συνέδεε την Κωνσταντινούπολη με πόλεις της Μακεδονίας και το Πύθιο της Θεσσαλίας. Μέχρι να ενσωματωθεί επίσημα στο ελληνικό κράτος (1920), η πόλη υπήρξε υπό τουρκική και βουλγαρική κατοχή, με τους Βουλγάρους να επιστρέφουν ως κατοχική δύναμη στα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (1941-1944).
Σημαντική περιφερειακή πρωτεύουσα
Η Θρακική πόλη της Αλεξανδρούπολης χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερα σημαντική γεωστρατηγική της θέση. Βρίσκεται σε σημείο όπου η Ευρώπη ενώνεται με την Ασία, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες μεγάλα έργα όπως η Εγνατία οδός την αναγάγουν σε αναβαθμισμένο συγκοινωνιακό κόμβο. Επιπλέον, η επέκταση του λιμανιού της, η βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου και αγωγοί φυσικού αερίου που διέρχονται από την περιοχή, την καθιστούν έναν εμπορικό και ενεργειακό κόμβο της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Αλεξανδρούπολη είναι μία όμορφη περιφερειακή πρωτεύουσα με αξιόλογο ρυμοτομικό σχέδιο που ακολουθεί μια βιώσιμη ανάπτυξη και προσφέρει υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής στους κατοίκους της. Όπως σχεδόν κάθε παράκτια πόλη, στρέφεται προς τη θάλασσα και το παραλιακό της μέτωπο αποτελεί έναν σύγχρονο τόπο αναψυχής, με πολυάριθμα καφέ, εστιατόρια, αλλά και χώρους χαλάρωσης. Το πολιτιστικό αποτύπωμα της πόλης καθρεφτίζεται στα μουσεία που διαθέτει, στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που φιλοξενεί το κηποθέατρο του οικοπάρκου Αλτιναλμάζη, στα φεστιβάλ που διοργανώνονται εδώ, όπως η γιορτή κρασιού και η έκθεση βιβλίου, αλλά και στα τέσσερα τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης που εδρεύουν στην πόλη.
Αλεξανδρούπολη αξιοθέατα και γαστρονομία
Τα τελευταία χρόνια, η Αλεξανδρούπολη εξελίσσεται σε έναν ανερχόμενο προορισμό που μπαίνει δυναμικά στον τουριστικό χάρτη της χώρας. Διαθέτει σύγχρονες τουριστικές υποδομές και προσφέρει επιλογές και δραστηριότητες καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τα αξιοθέατα της πόλης, η κοντινές παραλίες το καλοκαίρι και ο φυσικός πλούτος της ευρύτερης περιοχής δομούν μια πολυδιάστατη ταξιδιωτική εμπειρία και προσελκύουν επισκέπτες από την Ελλάδα και αρκετές χώρες των Βαλκανίων. Επιπλέον, η Αλεξανδρούπολη παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο γαστρονομικό ενδιαφέρον, καθώς ήταν ανέκαθεν σταυροδρόμι πολιτισμών και αυτό αποτυπώθηκε, μεταξύ άλλων, στην κουζίνα της περιοχής. Πιάτα με τα φρέσκα ψάρια του Θρακικού Πελάγους, συνταγές με τοπικά προϊόντα όπως ο καβουρμάς, τα πέτουρα, οι γιουφκάδες, και ο τραχανάς, ο θρακιώτικος τζιγεροσαρμάς, οι φημισμένες πίτες, αλλά και το ντόπιο κρασί και τσίπουρο υπόσχονται μια σπουδαία γευστική εμπειρία. Η Αλεξανδρούπολη προσεγγίζεται οδικός από τον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας, διαθέτει δικό της αεροδρόμιο και ενώνει ακτοπλοϊκά την ηπειρωτική Ελλάδα με το νησί της Σαμοθράκης.