Η φημισμένη πλατεία του Γκέτεμποργκ βρίσκεται τη νότια απόληξη της επιβλητικής “Λεωφόρου Πύλη του Βασιλιά” (Avenyn). Και πρόκειται για τμήμα της ευρύτερης αστικής ανάπλασης και επέκτασης του κέντρου που έλαβε χώρα στις αρχές του 20ού αιώνα. Η Πλατεία “Γιόταπλατσεν” ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1921 και παραδόθηκε το 1923 τη χρονιά του εορτασμού της 300ής επετείου από την ίδρυση του Γκέτεμποργκ. Στο κέντρο της πλατείας δεσπόζει από το 1931 το συντριβάνι του αγάλματος του Θεού Ποσειδώνα, ενώ περιβάλλεται από μια σειρά ιστορικών κτιρίων.
Πολιτιστικό και ψυχαγωγικό ορόσημο της πόλης
Η ανηφορική φύση της “Λεωφόρου” (Αβενί) εξελίσσεται προς τα νότια φτάνοντας στην υπερυψωμένη Πλατεία “Γιόταπλατσεν” η οποία εκτός από σημείο συνάντησης, εκδηλώσεων και αναψυχής θεωρείται ένας κόμβος πολιτισμού. Και αυτό διότι περιβάλετε από κτίρια που φιλοξενούν ιδρύματα και οργανισμούς σπουδαίας πολιτιστικής εμβέλειας.
Στο ψηλότερο σημείο της πλατείας ξεχωρίζουν οι 7 καμάρες του Μουσείου Τέχνης του Γκέτεμποργκ (Göteborgs konstmuseum). Πρόκειται για ένα κορυφαίο μουσείο με μνημειακές γραμμές αρχιτεκτονικής που χτίστηκε το 1923 και φιλοξενεί μια τεράστια συλλογή σκανδιναβικών και διεθνών έργων τέχνης. Αυτές εκτείνονται σε διάφορες περιόδους και στυλ, ενώ περιλαμβάνει και πίνακες μεγάλων ζωγράφων όπως ο Μονέ, ο Πικάσο και ο Ρέμπραντ.
Στη νοτιοδυτική πλευρά της Πλατείας “Γιόταπλατσεν” στέκει το Μέγαρο Μουσικής του Γκέτεμποργκ (Göteborgs Konserthus).Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1935 και αποτελεί την έδρα της συμφωνικής ορχήστρας του Γκέτεμποργκ. Εξωτερικά ακολουθεί βιομηχανικές γραμμές αρχιτεκτονικής με μεγάλα παράθυρα. Ενώ το εσωτερικό του είναι όμορφα διακοσμημένο με μια κεντρική αίθουσα χωράει σχεδόν 1.400 θεατές.
Απέναντι από το Μέγαρο Μουσικής βρίσκεται το Δημοτικό Θέατρο του Γκέτεμποργκ (Göteborgs stadsteater). Άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το 1934 και μέσα στα χρόνια, έχει παρουσιάσει έργα σπουδαίων καλλιτεχνών όπως ο Σουηδός κινηματογραφικός και θεατρικός συγγραφέας Ίνγκμαρ Μπέρμαν (Ingmar Bergman, 1918 - 2007). Χαρακτηρίζεται από διεθνιστική και κάπως παλιομοδίτικη αρχιτεκτονική, ενώ το λιτό και οικείο εσωτερικό του περιλαμβάνει μια αίθουσα 600 θέσεων.
Τέλος, στη βόρεια πλευρά της πλατείας και δίπλα στο Θέατρο της Πόλης του Γκέτεμποργκ βρίσκεται το κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Γιόταπλατσεν (Stadsbiblioteket Götaplatsen) που άνοιξε το 1967. Ενώ στη νοτιοδυτική γωνία της πλατείας συναντά κανείς την Γκαλερί του Γκέτεμποργκ (Göteborgs Konsthall), ένα οικοδόμημα του 1923 που εκθέτει πίνακες και έργα σουηδικής και διεθνούς σύγχρονης τέχνης.