Αυτός ο ναός αποτελεί το κέντρο του καθολικού χριστιανισμού. Η πολυτέλεια του εσωτερικού του κτιρίου φέρει μαρτυρία για τον πλούτο της Καθολικής Εκκλησίας τον 16ο αιώνα. Ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος, ο πρώτος χριστιανός αυτοκράτορας της Ρώμης, διέταξε να οικοδομηθεί μια βασιλική στο λόφο του Βατικανού. Η τοποθεσία ήταν συμβολική καθώς αυτός ήταν ο τόπος όπου ο Άγιος Πέτρος, ο επικεφαλής απόστολος, θάφτηκε το 64 μ.Χ. Ένα μικρό ιερό υπήρχε ήδη στην περιοχή και η νέα εκκλησία ολοκληρώθηκε περίπου το 349 μ.Χ.
Στα μέσα του 15ου αιώνα, η βασιλική ήταν ένα ερείπιο και ο πάπας Νικόλας ο V’ διέταξε την αποκατάσταση και διεύρυνση της εκκλησίας με σχέδια του Μπερνάντο Ροσελλίνο (Bernardo Rossellino). Με το θάνατο όμως του πάπα τα έργα σταμάτησαν. Το 1506 ο Πάπας Ιούλιος ο Β’ εναπόθεσε τον πρώτο λίθο ενός νέου χριστιανικού ναού βασιλικού ρυθμού που ήταν να γίνει ο μεγαλύτερος στον κόσμο.
Ο πάπας Ιούλιος ο δεύτερος όρισε τον Ντονάτο Μπραμάντε (Donato Bramante) ως βασικό αρχιτέκτονα της νέας Βασιλικής. Το 1547 ο Μιχαήλ Άγγελος (Michelangelo) διαδέχθηκε τον Μπραμάντε. Σχεδίασε τον επιβλητικό τρούλο και τροποποίησε ορισμένα από τα αρχικά σχέδια. O Μιχαήλ Άγγελος πέθανε το 1624 δύο χρόνια πριν τεθεί σε λειτουργία από τον Πάπα Ουρβανό VIII. Από τότε, αυτή η εκκλησία έγινε το κέντρο του Καθολικού Χριστιανισμού, συγκεντρώνοντας προσκυνητές από όλο τον κόσμο.
Το ίδιο το κτίριο είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Είναι η μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο με 218 μέτρα μήκος. Ο θόλος είναι ο μεγαλύτερος του κόσμου με διάμετρο 42 μέτρα και ύψος 138 μέτρα. Το εσωτερικό, το οποίο περιλαμβάνει 45 βωμούς, είναι διακοσμημένο από πολλούς διάσημους καλλιτέχνες όπως οι Μιχαήλ Άγγελος, ο Μπερνίνι και ο Αντόνιο Κανόβα.
Τα πολυτελή εσωτερικό μπορεί να το επισκέπτεται καθημερινά το κοινό δωρεάν και επίσης επιβάλλεται ένας αυστηρός κώδικας ενδυμασίας. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το θόλο του ναού ( η είσοδος δεν είναι ελεύθερη, αλλά αξίζει τον κόπο). Έχετε τη δυνατότητα να ανεβείτε με το ασανσέρ ή τις σκάλες, οι οποίες είναι και λίγο φθηνότερες.
Το ασανσέρ σας φέρνει στο κάτω μέρος του θόλου από όπου μια μικρή, μεγάλη και κυρίως σκάλα σας φέρνει στην κορυφή του θόλου. Από εκεί έχετε μια υπέροχη θέα της πλατείας του Αγίου Πέτρου και της Ρώμης γενικότερα. Η διάσημη πλατεία με τις μεγάλες συμμετρικές κιονοστοιχίες σχεδιάστηκε από τον Μπερνίνι. Διαθέτει ένα κεντρικό οβελίσκο και δύο πανομοιότυπα σιντριβάνια.
Κοντά στην είσοδο της Βασιλικής θα συναντήσετε κατά πάσα πιθανότητα ορισμένους από τους Ελβετούς φρουρούς. Από το 1506, όταν ο Πάπας Ιούλιος Β΄ κάλεσε Ελβετούς στρατιώτες να ενταχθούν στο μικρό στρατό του Βατικανού, οι οποίοι παρέμειναν και πλέον αποτελούν τη φρουρά του Βατικανού και του Πάπα ειδικότερα. Όλοι οι νεοσύλλεκτοι πρέπει να είναι Ελβετοί, καθολικοί και παίρνουν όρκο πίστης στον Πάπα. Αυτός ο όρκος δίνεται στις 26 Μαΐου για να τιμά την ημέρα μνήμης του 1527 όταν κατά τη λεηλασία της Ρώμης, οι Ελβετοί φρουροί προστάτευσαν τον Πάπα Κλήμη Η΄ κατά τη διάρκεια της διαφυγής του στο Castel Sant'Angelo. Από τους 189 φύλακες, μόνο 42 επέζησαν.
Ο ναός του Αγίου Πέτρου βρίσκεται στο Βατικανό, στην άλλη όχθη του ποταμού Τίβερη, δυτικά του κέντρου της Ρώμης. Η πόλη του Βατικανού περιβάλλεται εξ ολοκλήρου από την πόλη της Ρώμης.
Comments 1