Πληροφορίες, όνομα και η ιστορία του Βόλου
Ο Βόλος είναι πόλη της περιφέρειας της Θεσσαλίας και αποτελεί πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας της Μαγνησίας. Είναι χτισμένος στο βορειότερο σημείο του Παγασητικού Κόλπου πολύ κοντά στους πρόποδες του Πηλίου. Με τον πληθυσμό του ευρύτερου δήμου να φτάνει τους 138.865 κατοίκους, ο Βόλος αποτελεί τη 2η μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη της Θεσσαλίας και την 6η σε πανελλήνιο επίπεδο. Αναφορικά με την προέλευση του ονόματος της πόλης, υπάρχουν αρκετές θεωρίες. Σίγουρα όμως ο Βόλος ταυτίζεται με την αρχαία Ιωλκό, τα ερείπια της οποίας βρίσκονται ακριβώς δίπλα στη σημερινή πόλη. Πιθανότατα λοιπόν το Βόλος είναι παραφθορά του αρχαίου Ιωλκός > Γιωλκός > Γώλος > Βώλος ή Βόλος. Ιστορικά, η πρώτη καταγραφή της πόλης γίνεται τον 14ο μ.Χ. αιώνα ως "Γολος". Κάνοντας κάποιους ερευνητές να το συνδέουν με τις σλαβικές λέξεις "γολ" (γυμνό) ή "γολς" (τόπος διοίκησης). Επιπλέον, το σημερινό όνομα "Βόλος" εμφανίζεται το 1540 με ορισμένους να το συνδέουν με το "βολή" καθώς υπήρξε ο τόπος που οι ψαράδες έριχναν τα δίχτυα τους στη θάλασσα. Η ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή πιστοποιείται από τη Νεολιθική περίοδο (7.000 π.Χ.), ενώ η αρχαία Ιωλκός καταγράφει συνεχή δραστηριότητα μέχρι και τον 2ο αι. π.Χ., όταν επισκιάζεται από την Δημητριάδα, την πόλη που ίδρυσαν οι Μακεδόνες το 293 π.Χ. στο ανατολικό άκρο του κόλπου, στην περιοχή Πευκάκια. Η Δημητριάδα κυβερνήθηκε από Ρωμαίους, Βυζαντινούς και Λατίνους σταυροφόρους μέχρι τα μέσα του 14ου αιώνα. Τότε οι κάτοικοί της άρχισαν να μεταφέρονται στη γειτονική πόλη του Βόλου. Το 1393 ο Βόλος έπεσε στα χέρια των Οθωμανών, βιώνοντας μια μακρά περίοδο τουρκοκρατίας. Συμμετείχε ενεργά στην Επανάσταση του 21', ενώ τελικά ενσωματώθηκε στον εθνικό κορμό μερικά χρόνια αργότερα το 1881.
Τσιπουράδικα Βόλος και όμορφες παραλίες του Βόλου
Σίγουρα ο Βόλος είναι μία από πιο όμορφες περιφερειακές πρωτεύουσες της Ελλάδας. Η περιήγηση στο κέντρο και την αγορά εκτός από ενδιαφέρουσα είναι και εύκολη λόγω της αξιόλογης ρυμοτομίας της πόλης. Ενώ, ο φημισμένος πεζοδρόμος του παραλιακού μετώπου δε βοηθάει μόνο στον άμεσο προσανατολισμό του κάθε επισκέπτη αλλά για τους περισσότερους αποτελεί το γοητευτικότερο σημείο του Βόλου. Βέβαια, τα τσιπουράδικα Βόλος είναι ένα από τα διασημότερα χαρακτηριστικά εδώ. Τα τσιπουράδικα στο Βόλο είναι πολλά σε αριθμό, βρίσκονται κυρίως στην περιοχή του λιμανιού, αλλά και διάσπαρτα στην πόλη και κυρίως δε μοιάζουν με τα συνηθισμένα μεζεδοπωλεία και ταβέρνες της Ελλάδας. Το ιδιαίτερο γνώρισμά τους είναι ότι σε αυτά δεν παραγγέλνεις τσίπουρο μαζί με το πιάτο της αρεσκείας σου, αλλά μόνο τσίπουρο. Μάλιστα οι μυημένοι δείχνουν απλά τον αριθμό με το χέρι τους! Αφού λοιπόν καταφτάσει το οινοπνευματώδες απόσταγμα (με γλυκάνισο ή χωρίς) έρχεται και το φαγητό! Είναι οι γνωστοί μεζέδες που συνοδεύουν τα γυάλινα μπουκαλάκια με τσίπουρο. Η ποικιλία των μεζέδων είναι μεγάλη και συνεχώς ακολουθούν, σε μεγάλη πυκνότητα, την κάθε καινούρια παραγγελία. Όλα τα πιάτα μαγειρεύονται εκείνη την ώρα, αποτελούμενα κατά μεγάλο ποσοστό από τοπικά προϊόντα της εκάστοτε εποχής, ενώ, ξεχωρίζουν για τη φρεσκάδα και την ποιότητά τους. Η πρωτεύουσα της Μαγνησίας φημίζεται για το παραλιακό της μέτωπο και το φυσικό κάλλος που την περιβάλει. Το γαλάζιο της θάλασσας και το πράσινο των βουνών του Πηλίου που υψώνονται δίπλα στο Βόλο, συνδυάζονται με τη φιλόξενη ατμόσφαιρα της πόλης δημιουργώντας έναν πολύ όμορφο προορισμό καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο σε αυτό έχουν οι παραλίες του Βόλου. Αυτές βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από το αστικό κέντρο, στις όμορφες ακτές του Παγασητικού, ενώ λίγο πιο μακρυά συναντώνται οι μαγευτικές παραλίες του Πηλίου των οποίων η φήμη ξεπερνά κατά πολύ τα σύνορα της Ελλάδας.
Βόλος αξιοθέατα ενός σύγχρονου προορισμού
Σήμερα ο Βόλος είναι ένα σημαντικό οικονομικό, βιομηχανικό, και εμπορικό κέντρο της Θεσσαλίας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Γεωγραφικά βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της ελληνικής επικράτειας, πολύ κοντά στον οδικό άξονα της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, ενώ το λιμάνι του είναι ένα από τα σημαντικότερα της χώρας. Συνδέει την Ηπειρωτική Ελλάδα με τα νησιά το Σποράδων και αποτελεί δίοδο για την πανέμορφη περιοχή του Πηλίου. Διαθέτει σύγχρονες τουριστικές υποδομές και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες σε ετήσιο επίπεδο, ανάγοντας έτσι τον τομέα του τουρισμού σε ένα βασικό πυλώνα της οικονομίας της πόλης. Το πολιτιστικό αποτύπωμα του Βόλου καθρεφτίζεται στα μουσεία που περιγράφουν διαφορετικές ιστορικές περιόδους της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, τους χώρους τέχνης όπως το Δημοτικό Ωδείο και το Κέντρο Τέχνης "Τζόρτζιο ντε Κίρικο", αλλά και τα φεστιβάλ που διοργανώνονται στην πόλη. Επίσης, στο Βόλο φιλοξενούνται τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα οποία προσελκύουν φοιτητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας, προσφέροντας έτσι ακόμα έναν τόνο ζωντάνιας στην όμορφη πρωτεύουσα. Διαθέτει ο Βόλος αξιοθέατα που αξίζουν την προσοχή του επισκέπτη. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν ο σιδηροδρομικός σταθμός που κατασκευάστηκε το 1884 από τον Ιταλό μηχανικό Εβαρίστο Ντε Κίρικο, πατέρα του μεγάλου υπερρεαλιστή ζωγράφου Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, το παραλιακό Πάρκο του Αναύρου, που φιλοξενεί γλυπτά μοντέρνας τέχνης και το Κάστρο του Βόλου που χτίστηκε τον 6ο μ.Χ αιώνα και βρίσκεται στη συνοικία Παλιά.