Πληροφορίες για την Τήνο, όνομα και ιστορία
Η Τήνος συναντάται στο βόρειο τμήμα των Κυκλάδων και είναι το 4ο μεγαλύτερο νησί σε έκταση αλλά και πληθυσμό (8.934 κατοίκους) του νησιωτικού συμπλέγματος. Βρίσκεται μια ανάσα από την Άνδρο που εκτείνεται στα βορειοδυτικά, ενώ πολύ κοντά στα νότια βρίσκονται η Μύκονος και η Σύρος. Το νησί κατοικούνταν από τη Νεολιθική Εποχή, ενώ σύμφωνα με την παράδοση, το όνομα του προκύπτει από τον πρώτο οικιστή του, τον Τήνο. Αυτός ήταν επικεφαλής Ιώνων από την Καρία της Μικράς Ασίας, οι οποίοι έφτασαν πρώτοι και αποίκισαν το νησί. Κατά την αρχαιότητα βέβαια, η Τήνος αποκαλούνταν και "Υδρούσσα" λόγω των πολλών νερών που είχε, αλλά και "Οφιούσσα" λόγω της πληθώρας φιδιών. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, υπήρξε μέρος της Αθηναϊκής Συμμαχίας και στη συνέχεια, Μακεδόνες και Ρωμαίοι πέρασαν από τη διακυβέρνηση του νησιού. Μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους το 1204 και έως το 1715, η Τήνος πέρασε περισσότερους από 5 αιώνες υπό Ενετοκρατία διοικούμενη από τον Οίκο των Γκίζι και τη Δημοκρατία της Βενετίας. Κάτι που σίγουρα άφησε μέχρι τις μέρες μας, ορατά σημάδια στην όψη, όπως και στην πολιτιστική και θρησκευτική διάσταση του νησιού. Το 1715 το νησί πέφτει στα χέρια των Τούρκων, αλλά αποσπά προνόμια που το βοηθάν να εξελιχθεί σε οικονομική πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Το 1821 οι κάτοικοι του νησιού πήραν μέρος στην Ελληνική Επανάσταση με 5.000 άνδρες και σημαντική οικονομική συνεισφορά, ενώ το 1830 η Τήνος περιλήφθηκε στο πρώτο ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος. Δύο ιδιαίτερα γεγονότα που έχουν σημαδέψει την ιστορία της Τήνου είναι η εύρεση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας (1823), αλλά και ο τορπιλισμός του καταδρομικού "Έλλη" ανήμερα της Παναγίας στις 15 Αυγούστου 1940 από ιταλικό υποβρύχιο. Κάτι που προκάλεσε συγκίνηση αλλά και αγανάκτηση σε όλους τους Έλληνες και άνοιξε το δρόμο στις εξελίξεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με το "Όχι" του Μεταξά και την ηρωική αντίσταση απέναντι στους Ιταλούς στα βουνά της Ηπείρου.
Το νησί της Παναγίας της Τήνου αλλά και το νησί των Καθολικών
Η εύρεση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Τήνου στις 30 Ιανουαρίου του 1823, συνδέθηκε απόλυτα με τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και την Επανάσταση του 21’. Προκάλεσε συγκίνηση στον επαναστατημένο λαό και ερμηνεύτικε ως θεόσταλτο μήνυμα για τη συνέχιση και τη θετική έκβαση του αγώνα. Ο Ναός της Παναγίας της Τήνου άρχισε να χτίζεται το 1825 στο σημείο που βρέθηκε η εικόνα. Ακολουθήθηκαν τα σχέδια του Σμυρνιού αρχιτέκτονα Ευστράτιου Καλονάρη και η εκκλησία ολοκληρώθηκε το 1880. Σε αυτό τεράστια συμβολή είχαν οι ντόπιοι με εργασία και χρήματα, αλλά και πολλοί πιστοί της υπόλοιπης Ελλάδας και του Εξωτερικού. Σήμερα, ο ναός έχει αναχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα Ορθόδοξα προσκυνήματα της Ελλάδος. Προσελκύει πλήθος πιστών καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ το 15αύγουστο, στον Ναό της Μεγαλόχαρης τελείται Αρχιερατική Λειτουργία και ακολουθεί μεγάλη λιτανεία στην πόλη, παρουσία κρατικών επίσημων και τιμητικών αγημάτων του στρατού. Επιπλέον, τη μέρα αυτή, επίσημοι τις κυβέρνησης και το αρχηγός του ναυτικού, τιμούν την επέτειο βύθισης του καταδρομικού "Έλλη" ρίχνοντας στεφάνια στο σημείο όπου τορπιλίστηκε. Στην Τήνο, παρά τις έριδες που προέκυψαν μεταξύ καθολικών και ορθοδόξων εξ' αιτίας της άρνησης των πρώτων να συμμετέχουν στην Επανάσταση του 21’ (λόγω του έντονου θρησκευτικού της χαρακτήρα), τα δύο δόγματα συνυπάρχουν αρμονικά στο νησί εδώ και αιώνες. Λίγοι γνωρίζουν ότι η Τήνος φιλοξενεί τους περισσότερους καθολικούς στις Κυκλάδες περιλαμβάνοντας θαυμάσιους οικισμούς και εκκλησίες από την εποχή της Ενετοκρατίας. Ενώ, οι πιστοί των δύο χριστιανικών δογμάτων πλησιάζουν συναισθηματικά κάτι που φαίνεται και με τον συνεορτασμό του Πάσχα που λαμβάνει χώρα τους δρόμους και τις πλατείες του νησιού τις τελευταίες δεκαετίες.
Τήνος χάρτης και ενοικίαση αυτοκινήτου στην Τήνο
Η απόκτηση μιας μικρής αίσθησης προσανατολισμού στο νησί με τη βοήθεια του χάρτη θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη. Στην Τήνο ο χάρτης θα σας βοηθήσει να προσεγγίσετε μοναδικές παραλίες χωρίς ταλαιπωρία, να περιηγήθηκε σε πανέμορφους ιστορικούς οικισμούς και να βρεθείτε σε τόπους όπου θα νιώσετε τη γαλήνη της Τηνιακής υπαίθρου. Η Τήνος είναι ένα νησί σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό διατηρώντας ένα προφίλ μακρυά από φαινόμενα μαζικού τουρισμού και υπερεκμετάλλευσης. Έχοντας μια εικόνα του χάρτη της Τήνου θα βρεθείτε εύκολα σε χωριά και γωνιές του νησιού που μοιάζουν σαν κρυμμένα διαμάντια. Και χωρίς αμφιβολία, μια ιδιαίτερα βολική επιλογή για τη μετακίνησή σας είναι η ενοικίαση αυτοκινήτου στην Τήνο. Το οδικό δίκτυο του νησιού είναι αρκετά καλό, στο πλαίσιο των επαρχιακών δρόμων, ενώ ακόμα κάποιες απόμακρες παραλίες έχουν πρόσβαση μέσω χωματόδρομων που απλά διανύονται με χαμηλότερες ταχύτητες. Επίσης, είναι γεγονός ότι έκτος από τη θρησκευτική εμβέλεια του νησιού, η Τήνος κρύβει εκπληκτικές εικόνες φυσικού κάλους και ένα απροσδόκητα πολυσυλλεκτικό προφίλ που μαγεύει κάθε επισκέπτη. Οι παραλίες, η ύπαιθρος και τα χωριά του νησιού αποπνέουν γραφικότητα και μια ιδιαίτερη αρχοντική αύρα που καθρεφτίζει το πολιτιστικό υπόβαθρο του νησιού. Το όμορφο ψηφιδωτό της Τήνου συμπληρώνεται από τα αξιοθέατα την αρχιτεκτονική και τα πολλά πανηγύρια που μαγνητίζουν ντόπιους και αρκετούς επισκέπτες. Τέλος, οι σύγχρονες τουριστικές υποδομές, τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα και η συναρπαστική κουζίνα της Τήνου αποτελούν εχέγγυα για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη του νησιού που λίγοι γνωρίζουν βαθύτερα.