Πληροφορίες για τη Θάσο, όνομα και ιστορία
Η Θάσος είναι το βορειότερο νησί του Αιγαίου, ανήκει στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Καβάλα. Φιλοξενεί περίπου 11.500 κατοίκους, με τη μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα του νησιού, το Λιμένα, να συναντάται στη βόρεια ακτή της Θάσου. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο το νησί οφείλει το όνομά του στον "Θάσο" που ήταν εγγονός του βασιλιά της Φοινίκης Αγήνορα και υπήρξε επικεφαλής Φοινίκων αποίκων που κατέφτασαν πρώτοι στο νησί. Αρχαιολογικά ευρήματά δείχνουν ότι το νησί κατοικείται από την παλαιολιθική εποχή, ενώ στην αρχαιότητα η Θάσος ήταν γνωστή για τα ορυχεία πολύτιμων μετάλλων (χρυσό, ασήμι), τα λατομία μαρμάρου και το κρασί. Έτσι κατά τη διάρκεια των αιώνων, οι πολύτιμοι φυσικοί πόροι προσέλκυσαν πολλούς κατακτητές κάνοντας τη Θάσο να ζήσει υπό την κυριαρχία Περσών, Αθηναίων, Λακεδαιμονίων, Μακεδόνων και Ρωμαίων. Κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας υπήρξε κύρια πηγή μαρμάρου και σημαντική ναυτική βάση, ενώ έπεσε στα χέρια των Τούρκων το 1456. Το νησί απέσπασε κάποιες κοινοτικές ελευθερίες, πλήρωνε όμως κεφαλικό φόρο στο Σουλτάνο και υπέφερε από πειρατικές επιδρομές. Η Θάσος προσχώρησε επίσημα στο ελληνικό κράτος με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου (1913). Ενώ είναι ιδιαίτερα γνωστή η σκληρή κατοχή που έζησε όταν οι Βούλγαροι κατέλαβαν το νησί, μαζί με την υπόλοιπη Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (1941-1944) ως συμμαχική δύναμη του Άξονα κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το καταπράσινο, αυτάρκες και τουριστικά αναπτυγμένο νησί της Θάσου
Η Θάσος είναι ένα κατάφυτο νησί που ξεχωρίζει για την ομορφιά, αλλά και τους φυσικούς και τους ορυκτούς του πόρους. Βέβαια, η όμορφη όψη και η βλάστηση του νησιού απειλείται κατά καιρούς από μεγάλες πυρκαγιές (όπως το 1985, το 1989 και το 2016). Αυτές δυστυχώς προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές, αλλά και αρκετά χρόνια για την επαναφορά του φυσικού κάλους μεγάλων περιοχών. Σημαντικοί τομείς εισοδήματος για το νησί είναι η υλοτομία και τα λατομία μαρμάρου που βρίσκονται βορειοανατολικά στην περιοχή της Παναγιάς συνεχίζουν την εξόρυξη μαρμάρου που ανάγεται στην αρχαιότητα. Το πλούσιο υπέδαφος ευνοεί και άλλες εξορυκτικές δραστηρίοτητες όπως αυτές του μόλυβδου και του ψευδάργυρου. Το έφορο έδαφος της Θάσου προσφέρει ποιοτικά γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα όπως καρύδια, αμύγδαλα, μέλι, ελιές, λάδι, κρασί, κρέας και τυρί. Τέλος, όπως σε κάθε νησί, τα θαλασσινά συμπληρώνουν την απόλυτη αυτάρκεια μιας μεσογειακής κουζίνας και μαζί με τα άλλα τοπικά προϊόντα γίνονται ανάρπαστοι μεζέδες στις ταβέρνες και τα εστιατόρια του νησιού. Τελευταίος, αλλά εξίσου σημαντικός "πόρος" για το νησί είναι ο τουρισμός που τις τελευταίες 10ετίες τείνει συνεχώς αυξανόμενος.
Θάσος Λιμένας και αξιοθέατα όπως η διάσημη Γκιόλα στη Θάσο
Κύριο χαρακτηριστικό της Θάσου είναι η εγγύτητά της με την ηπειρωτική Ελλάδα. Μάλιστα, το κοντινότερο σημείο, αυτό της Κεραμωτής απέχει μόλις 6 ναυτικά μίλια από το νησί. Έτσι, αποτελεί ένα από τα πιο εύκολα προσβάσιμα νησιά της Ελλάδας, ενώ συχνά δρομολόγια φέρρυ μποτ συνδέουν τη Θάσο με την Κεραμωτή με δρομολόγια διάρκειας 30 λεπτών και αντίστοιχα με την Καβάλα με ένα ταξίδι 1,5 ώρας. Στη Θάσο ο Λιμένας είναι η οικονομική και διοικητική πρωτεύουσα με περίπου 3.500 κατοίκους, ενώ υπάρχουν πολλά γραφικά ορεινά και ανεπτυγμένα παραθαλάσσια χωριά, όπου τα δεύτερα τιτλοφορούνται ως “Σκάλα” όταν αντιστοιχούν στα ιστορικά επίνεια των οικισμών της ενδοχώρας. Η ακτογραμμή του σχεδόν στρογγυλού νησιού της Θάσου εκτείνεται σε περίπου 115 χλμ. και φιλοξενεί μοναδικές ακρογιαλιές. Οι περισσότερες είναι αμμουδερές, βαθαίνουν με αργό ρυθμό και είναι ιδανικές για οικογένειες με μικρά παιδιά. Υπάρχουν βέβαια και οι παραλίες που φημίζονται για τα beach bar τους και αυτές που είναι περισσότερο κοσμοπολίτικες. Βέβαια, η διάσημη Γκιόλα στη Θάσο κλέβει την παράσταση, καθώς είναι μια ξεχωριστής ομορφιάς λίμνη με θαλασσινό νερό που βρίσκεται στην άκρη μιας βραχώδους ακτής. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες τουριστικές υποδομές και το αξιοπρεπές επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού, έχουν αναγάγει τη Θάσο σε αγαπημένο προορισμό πολλών Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.