Πληροφορίες, όνομα, ιστορία
Τα Σύβοτα είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας και βρίσκονται στο βορειοδυτικό άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας απέναντι από το νότιο τμήμα της Κέρκυρας. Ο πληθυσμός τους είναι περίπου 875 κάτοικοι και ανήκουν στο Δήμο Ηγουμενίτσας η οποία βρίσκεται 24 χλμ. βορειότερα. Το όνομα Σύβοτα προκύπτει από τις αρχαιοελληνικές λέξεις “συς” (χοίρος) και το "βότης" (βοσκότοπος). Και σύμφωνα με τον ιστορικό Θουκυδίδη, “ονομάστηκαν έτσι γιατί είχαν καλή τροφή για τους χοίρους”. Τα αρχαία Σύβοτα ταυτίζονται με περιοχή βόρεια της Ηγουμενίτσας στις εκβολές του Θύαμι ποταμού και αναφέρονται για τη “Ναυμαχία των Συβότων” που έγινε στα πλαίσια του Πελοποννησιακού πολέμου το 433 π.Χ., Αυτά τα εδάφη της Θεσπρωτίας κυβερνήθηκαν από Ρωμαίους και Βυζαντινούς, υπήρξαν τμήμα του Δεσποτάτου της Ηπείρου και το 1452 που έπεσαν στα χέρια των Τούρκων. Τελικά, απελευθερώθηκαν και ενώθηκαν με τον εθνικό κορμό το 1913. Ο σημερινός οικισμός κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ονομαζόταν “Μούρτος” και από το 1959 φέρει την ονομασία Σύβοτα. Τον Νοέμβριο του 1940, κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου, τα Σύβοτα καταστράφηκαν από Ιταλούς και ντόπιους Αλβανούς Τσάμηδες που πολεμούσαν στο πλευρό των δυνάμεων του Άξονα. Αυτοί εκδιώχθηκαν μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1944.
Η "Ριβιέρα της Ηπείρου"
Τα Σύβοτα είναι χτισμένα σε έναν πανέμορφο κόλπο του Ιονίου που περιτριγυρίζεται από μια σειρά μικρών ακατοίκητων νησίδων (Άγιος Νικόλαος, Μαύρο Όρος ή Μούρτος, Μεγάλο Μουρτεμένο, και Μικρό Μουρτεμένο). Τα καταπράσινα αυτά λοφώδη νησάκια φιλοξενούν όμορφους όρμους και απομονωμένες παραλίες. Συνδυάζονται με το φυσικό κάλλος των απέναντι ακτών, ενώ η κοντινή μεταξύ τους απόσταση δημιουργεί μικρά φιόρδ, όπου ξεχωρίζουν για τα καταγάλανα κρυστάλλινα νερά τους. Το σκηνικό είναι πραγματικά μαγευτικό και το τοπίο δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τις εικόνες διάσημων τροπικών προορισμών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι τα Σύβοτα μαζί με τις ακτές της γειτονικής Πάργας, στα νότια, αποκαλούνται “η Ριβιέρα της Ηπείρου”. Το παραδοσιακό χωριό των Συβότων εκτείνεται γύρω από το μικρό γραφικό λιμανάκι, περιβάλλεται από κατάφυτους λόφους και φιλοξενεί ταβέρνες, μαγαζιά και καφετέριες που εκτείνονται στην πλακόστρωτη προκυμαία του.
Εξωτικές παραλίες "Μπέλα Βράκα" και "Πισίνα"
Αυτό το ειδυλλιακό σκηνικό Καραϊβικής, κάνει τα Σύβοτα έναν από τους πιο “εξωτικούς” προορισμούς στην Ελλάδα και έχει μετατρέψει την περιοχή σε ένα ιδιαίτερα δημοφιλές θέρετρο της Μεσογείου. Αποτελεί πόλο έλξης για ιστιοπλόους του Ιονίου και της Αδριατικής και προσελκύει επιβλητικές θαλαμηγούς που πλησιάζουν τους κρυφούς όρμους ανάμεσα στο νησιωτικό σύμπλεγμα και ελλιμενίζονται στο μικτό λιμάνι του χωριού. Τα Σύβοτα, που πλέον εκτείνονται σε αρκετά μεγάλη ακτίνα από τον παραδοσιακό οικισμό, αλλά και κατά μήκος των ακτών, διαθέτουν άρτιες τουριστικές υποδομές. Φημίζονται για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν αλλά και για την πολυδιάστατη γκάμα συγχρόνων ξενοδοχειακών μονάδων. Είναι ένας ιδανικός προορισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά ιδιαίτερα κατά τους θερμότερους μήνες αποκτά μια κοσμοπολίτικη όψη παρόμοια με αυτή διάσημων νησιωτικών προορισμών. Επισκέπτες από διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού μαγνητίζονται από τη μοναδική ομορφιά της ακτογραμμής και τις εξαίσιες παραλίες που φιλοξενεί. Μεταξύ αυτών η πλέον φημισμένη είναι η “Μπέλα Βράκα”, που βρίσκεται στο νησί Μεγάλο Μουρτεμένο και ενώνεται με την ηπειρωτική χώρα μέσω μιας υποθαλάσσιας λωρίδας άμμου με βάθος μόλις μερικών εκατοστών. Άρα ο επισκέπτης φτάνει στο νησάκι και την παραλία περπατώντας για λίγο μέσα από τη θάλασσα! Επιπλέον, η “Πισίνα” που βρίσκεται στο νησί Μαύρο Όρος ή Μούρτος, αποτελεί την αποθέωση της εξωτικής εμπειρίας και προσεγγίζεται με τουριστικό σκάφος από το λιμάνι των Συβότων. Στα Σύβοτα φτάνει κανείς οδικώς μέσω της Εγνατίας οδού, ενώ επισκέπτες από το εξωτερικό φτάνουν στα αεροδρόμια Ιωαννίνων ή Πρεβεζας-Ακτιίου και από εκεί ταξιδεύουν για τα Σύβοτα με μια διαδρομή 80 περίπου λεπτών.