Σύρος

Καιρός / Κλίμα

Ο καιρός στη Σύρο χαρακτηρίζεται από τους ιδιαίτερα ήπιους χειμώνες, τις ελάχιστες βροχοπτώσεις και τη ζέστη του καλοκαιριού που μετριάζεται από τους δροσερούς βορειοδυτικούς ανέμους του Αιγαίου τα γνωστά μελτέμια. Το κλίμα είναι τυπικό κυκλαδίτικο μεσογειακό. Ενώ ο καλύτερος μήνας να επισκεφτεί κάνεις το νησί είναι ο Σεπτέμβρης. Τότε η θάλασσα είναι ζεστότερη από ποτέ, οι ισχυροί άνεμοι κοπάζουν και η ατμόσφαιρα είναι καλοκαιρινή.

 

Η περίοδος από τον Απρίλιο έως το Νοέμβριο ξεχωρίζει για την έντονη ηλιοφάνεια αλλά και τις ευχάριστες θερμοκρασίες ξεπερνάν τους 20°C. Οι πλέον άνυδροι και θερμοί μήνες είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος όταν οι θερμοκρασίες αγγίζουν τους 30°C αλλά η ζέστη δεν είναι ποτέ ανυπόφορη λόγω των μελτεμιών. Οι χειμώνες είναι ήπιοι με συνηθισμένες θερμοκρασίες μεταξύ 12°C-15°C. Τότε πνέουν συχνά ζεστοί νότιοι άνεμοι και τα διαστήματα κρύου περιορίζονται περίπου σε 10ήμερα με τη θερμοκρασία να πέφτει σπάνια κάτω των 3°C.

Latitude
37.45
Longitude
24.9
Booking Code
syros
Wiki Code
Syros
RentOfficeNum
1
RentLocNum
2
RentOfficeAround
0
TxHaveBeach
0
Linkwise Code
JSY
BookingHotelNum
0
TxGroupOn
GR
GrTxMapDesc

Σύρος χάρτης και περιήγηση στην "Αρχόντισσα των Κυκλάδων"

Αν μπορέσετε κατά την παρουσία σας στη Σύρο να αποκτήσετε μια μικρή έστω αίσθηση προσανατολισμού στο νησί, με τη συμβολή του χάρτη φυσικά, θα ήταν κάτι που θα φαινόταν ιδιαίτερα χρήσιμο καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής σας εδώ. Στη Σύρος ο χάρτης θα σας βοηθήσει να προσεγγίσετε μοναδικές παραλίες, να φτάσετε σε γραφικούς οικισμούς και αξιοθέατα, αλλά και να περιηγηθείτε στην πρωτεύουσα Ερμούπολη. Άλλωστε το προσωνύμιο "Αρχόντισσας των Κυκλάδων" αποκαλύπτει στο έπακρο την εμβέλεια και τη μοναδική όψη του νησιού.

 

Η Σύρος στο χάρτη και οι τρεις βασικές περιοχές του νησιού

Κοιτώντας τη Σύρο στο χάρτη μπορεί να αντιληφθεί κανείς το παλιό διοικητικό διαχωρισμό του νησιού σε τρία τμήματα. Αυτός αντιστοιχεί στην Απάνω Μεριά που είναι το βόρειο τμήμα του νησιού, στην Ερμούπολη με τα χωριά που βρίσκονται στις κεντρικές περιοχές και στην Ποσειδωνία που αποτελεί το νότιο τμήμα της Σύρου.

  •  Η Απάνω Μεριά είναι αραιοκατοικημένη, έχει λίγους και μικρούς οικισμούς, ενώ χαρακτηρίζεται από έντονο ανάγλυφο με απόκρημνους λόφους που καλύπτονται από φρύγανα, βότανα και άλλα φυτά. Η κατά μεγάλο ποσοστό βραχώδης ακτογραμμή της Άνω Μεριάς φιλοξενεί μια σειρά από πανέμορφες παραλίες που ενίοτε είναι κάπως απομακρυσμένες αλλά ξεχωρίζουν για τη γαλήνια ατμόσφαιρα και το φυσικό κάλλος. Μάλιστα σχεδόν το σύνολο αυτών συναντάται στη βορειοδυτική πλευρά της Σύρου.
     
  •  Η περιοχή της Ερμούπολης, εκτός από την ιστορική πρωτεύουσα των Κυκλάδων περιλαμβάνει και περιοχές του κεντρικού τμήματος του νησιού. Αυτές είναι η περιοχή του αεροδρομίου στα ανατολικά (νότια της Ερμούπολης), μικρότεροι οικισμοί της "ενδοχώρας" και φημισμένα παραλιακά χωριά της δυτικής ακτογραμμής όπως ρο Κίνι και ο Γαλισσάς.
     
  •  Τέλος, η περιοχή της Ποσειδωνίας αντιστοιχεί στο νότιο τμήμα της Σύρου που συγκεντρώνει μεγάλη τουριστική κίνηση, έχει πιο ομαλό ανάγλυφο και φιλοξενεί οργανωμένες παραλίες και πολλά ξενοδοχεία. Ολόκληρη η περιοχή παίρνει το όνομά της από το παραθαλάσσιο χωριό της Ποσειδωνίας που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά και παλιότερα ήταν γνωστή ως "Ντελαγκράτσια". Η "Ντελαγκράτσια" που αναφέρεται και στο τραγούδι της Φραγκοσυριανής του Μάρκου Βαμβακάρη ήτανε για πολλά χρόνια παραθεριστικό θέρετρο των πλούσιων αστών της Ερμούπολης, κάτι που αποτυπώνεται στις επιβλητικές εξοχικές επαύλεις νεοκλασικής αρχιτεκτονικής που χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα. Η πιο διάσημη από αυτές είναι η έπαυλη Τσιροπινά που διετέλεσε δήμαρχος Ερμουπόλεως. Ενώ, σήμερα ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. 

 

Η αρχοντική ομορφιά της Σύρου

Εκτός από την Ερμούπολη που δεσπόζει ως προορισμός και φημίζεται για τα επιβλητικά οικοδομήματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, τις μαρμαρόστρωτες πλατείες και την αρχοντική αύρα, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι η Σύρος είναι κάτι πολύ περισσότερο! Ένας συνδυασμός φυσικού κάλλους, πολυδιάστατων τοπίων και πολυάριθμων επιλογών κάνει την Κυκλαδίτικη πρωτεύουσα έναν μοναδικό προορισμό καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

HaveUni
0
Included
1
City Code
JSY
Location Type
I
Image Header
Image
φωτογραφία της Ερμούπολης από το πλοίο με τους λόφους του Καθολικού και του Ορθόδοξου οικισμού συροσ χαρτησ
Owner
Hans Peter Schaefer, http://www.reserv-a-rt.de
License Name
Image
Το δημαρχείο και η πλατεία Μιαούλη με τον ανδριάντα του υδραίου ναύαρχου στη συροσ χαρτησ
Owner
Hans Peter Schaefer
License Name
Image
Ο Άγιος Γεώργιος που δεσπόζει στον λόφο του Αγίου Γεωργίου στην καθολική συνοικία συροσ χαρτησ
Owner
NIKOLAOS KATSAROS
License Name
Image
Ο Άγιος Νικόλαος στην παραλία Βαπόρια στη Σύρο συροσ χαρτησ
Owner
G Da
License Name
Image
Η ορθόδοξη συνοικία και η πόλη της Ερμούπολης συροσ χαρτησ
Owner
Jeremy Avnet
License Name
Image
Η θέα της Ερμούπολης και του ναυπηγείου του Νεωρίου από την Άνω  συροσ χαρτησ
Owner
NNeilAlieNN
License Name
Image
Το ναυπηγείου του Νεωρίου συροσ χαρτησ
Owner
Nikos Roussos
License Name
Image
Η παραλία της Ερμούπολης συροσ χαρτησ
Owner
Paula McMillen
License Name
Image
Η αποβάθρα στην Ερμούπολη και στο φόντο η καθολική και η Ορθόδοξη συνοικία συροσ χαρτησ
Owner
Terrazzo
License Name
Image
Το παραθαλάσσιο χωριό και η παραλία Κίνι σύροσ παραλίεσ
Owner
Graeme Churchard
License Name
Image
Πολλές βαρκούλες αραγμένες μπρoστά από το χωριό Κίνι  σύροσ παραλίεσ
Owner
Graeme Churchard
License Name
Image
Οι όρμοι Γράμματα και Μαρμάρι στην Απάνω Μεριά σύροσ παραλίεσ
Owner
Graeme Churchard
License Name
Image
Ο ναος του Αγίου Γεωργίου στο λόφο της Άνω Σύρου και στο φόντο η Ερμούπολη και το λιμάνι συροσ χαρτησ
Owner
Paula McMillen
License Name
Image
Στενό πλακόστρωτο σοκάκι ανάμεσα σε πετρόχτιστα σπίτια στην Ερμούπολη συροσ χαρτησ
Owner
Katerina and Vassilis Last
License Name
Image
Οι δυο λόφοι στην Ερμούπολη με την καθολική και την ορθόδοξη συνοικία οπως φαίνινται από τη θάλασσα συροσ χαρτησ
Owner
Byron Howes
License Name
Image
Η θέα ενός τμήματος της Ερμούπολης από την Άνω συροσ χαρτησ
Owner
Paula McMillen
License Name
Image
Πανοραμική φωτογραφία με σπίτια της παραλιακής συνοικίας Βαπόρια στην Ερμούπολη σύροσ παραλίεσ
Owner
FB Greeka
Image
Ο οικισμός και η παραλία Αζόλιμνος στην νοτιοανατολική σύροσ παραλίεσ
Owner
OMILO Greek Language and Culture
Image Large
Image
Σύρος - Δημαρχείο Ερμούπολης
Image Medium
Image
Σύρος - Ερμούπολη από το καράβι
Population
20.791
AptNum
1
ActiveAptNum
1
SeoCode
B01
LinkWise Type
aegean
Booking Type
region
BookingCityUfi
-817084
Country
Body

Πληροφορίες για τη Σύρο, όνομα και ιστορία

Η Σύρος είναι ένα Αιγαιοπελαγίτικο νησί και με πρωτεύουσα την Ερμούπολη αποτελεί τη διοικητική πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Ο συνολικός πληθυσμός, του σχετικά μικρού σε έκταση νησιού, είναι 20.791 κάτοικοι, που το κάνουν το μεγαλύτερο πληθυσμιακά νησί του Κυκλαδίτικου νησιωτικού συμπλέγματος. Το όνομα του νησιού προέρχεται από τη φοινικική λέξη "Σούρ" που σημαίνει "βραχώδης". Το νησί αναφέρεται στην Οδύσσεια από τον Όμηρο ως "Συρίη", ενώ τον 17ο αιώνα η Σύρος αποκαλείται ως "το νησί του πάπα" (L’isola del Papa) λόγω του καθολικού δόγματος των κατοίκων της. Με την ιστορία της να ξεκινά από την προϊστορική εποχή, η Σύρος υπήρξε υπό τον έλεγχο Μινωιτών, Μυκηναίων και Ιώνων. Έγινε μέλος της Αθηναϊκής συμμαχίας, ενώ υποτάχθηκε σε Μακεδόνες, Ρωμαίους και Βυζαντινούς. Από το 1207 έως το 1579, η Σύρος κυβερνήθηκε από τους Ενετούς (Οίκος των Σανούδων, Οίκος των Κρίσπων). Η περίοδος αυτή έχει αφήσει έντονο στίγμα στην αρχιτεκτονική, τη ρυμοτομία και το πολιτιστικό υπόβαθρο του νησιού, ενώ ταυτόχρονα έβαλε τις βάσεις για τη δημιουργία της αστικής τάξης των επόμενων αιώνων.Το 1579 η Σύρος κυριεύτηκε από τους Οθωμανούς, όμως απέσπασε προνόμια από τον σουλτάνο που συνέβαλαν στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη του νησιού. Κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 21’ η Σύρος κράτησε ουδέτερη στάση με αποτέλεσμα να λειτουργήσει ως καταφύγιο για πρόσφυγες από πολλές περιοχές του Αιγαίου.

 

Σύρος παραλίες, Άνω Σύρος και Ερμούπολη

Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή η πολυδιάστατη όψη της Σύρου που παρά την περιορισμένη έκταση φιλοξενεί ένα σημαντικό αστικό κέντρο, γραφικούς οικισμούς με πολιτιστικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον αλλά και μοναδικές παραλίες. Υπάρχουν στη Σύρος παραλίες που καλύπτουν όλα τα γούστα. Βασικό χαρακτηριστικό της Σύρου είναι ότι το νότιο τμήμα του νησιού συγκεντρώνει τις περισσότερες οργανωμένες και πολυσύχναστες παραλίες, ενώ η βόρεια, πιο αραιοκατοικημένη πλευρά, φιλοξενεί αρκετές απόμερες και ήσυχες παραλίες, όπου κυριαρχεί η γαλήνη και η φυσική ομορφιά. 
Ο μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου δεσπόζει στο λόφο του Αγίου Γεωργίου και χρονολογείται από τον 13ο αιώνα όταν ο Μάρκος Σανούδος κυριάρχησε στις Κυκλάδες υπό το Δουκάτο της Νάξου (1207), εγκαινιάζοντας τη μακρά περίοδο τις Ενετοκρατίας. Η καθολική συνοικία του νησιού είναι χτισμένη βορειοδυτικά της Ερμούπολης, περίπου 1000 μέτρα από το λιμάνι. Ενώ, ξεχωρίζει για τα πλακόστρωτα σκαλοπάτια που ενώνουν τα στενά σοκάκια, τα σκαρφαλωμένα στο λόφο αρχοντικά με τα πολύχρωμα παράθυρα και πόρτες, αλλά και τον καθολικό καθεδρικό του Αγίου Γεωργίου που στέκει επιβλητικά στην κορυφή της Άνω Σύρου.
Μετά το ξέσπασμα της Επανάστασης του 21’ η ουδέτερη στάση της Σύρου έφερε στο νησί πρόσφυγες από τη Σμύρνη, Ρόδο, Ψαρά, Κάσο, Κυδωνιές (Αιβαλί) και Χίο, οι οποίοι συνέβαλαν τη δημιουργία της Ερμούπολης. Το 1824 οικοδομήθηκε ο ορθόδοξος ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και οι προσφυγικές καλύβες άρχισαν να μετατρέπονται σε σπίτια που σήμερα καταλαμβάνουν τον λόφο της εκκλησίας αλλά και τους πρόποδες της Άνω Σύρου. Ήδη από το 1828 ο πληθυσμός του νησιού είχε ανέλθει στους 14.000 κατοίκους, ενώ το 1889 έφτασε τους 22.000. Με πρωτοστάτη το ναυπηγείο της Σύρου, το νησί μετατράπηκε στο πρώτο βιομηχανικό κέντρο και εμπορικό λιμάνι της Ελλάδας (1860), ενώ σημείωσε ιδιαίτερη ανάπτυξη στη ναυτιλία, τη βυρσοδεψία, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

 

Σύρος χάρτης για την εξερεύνηση ενός αρχοντικού προορισμού

Η απόκτηση μιας μικρής αίσθησης προσανατολισμού στη Σύρο, με τη συμβολή του χάρτη, θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Στη Σύρος ο χάρτης θα σας βοηθήσει να προσεγγίσετε μοναδικές παραλίες, να φτάσετε σε οικισμούς και αξιοθέατα, αλλά και να περιηγηθείτε στην Ερμούπολη. Άλλωστε το προσωνύμιο "Αρχόντισσας των Κυκλάδων" αποκαλύπτει την εμβέλεια και τη μοναδική όψη του νησιού. Τα αρχοντικά της Ερμούπολης, οι μαρμαρόστρωτες πλατείες και τα επιβλητικά δημόσια κτήρια νεοκλασικής αρχιτεκτονικής κάνουν την Κυκλαδίτικη πρωτεύουσα να αποπνέει μια μεγαλοαστική αύρα. Ταυτόχρονα, η Σύρος αποτελεί το νησί των αντιθέσεων και της ανεκτικότητας. Εδώ ο επισκέπτης θαυμάζει τη συνύπαρξη του παραδοσιακού με το κοσμοπολίτικο, του κυκλαδίτικου με το νεοκλασικό και της ορθόδοξης με την καθολική παράδοση. Το πολιτιστικό αποτύπωμα του νησιού συνδέεται με μια ιστορικά ευημερούσα και καλλιεργημένη κοινωνία. Ενώ, καθρεφτίζεται στην αστική αρχιτεκτονική, το θέατρο Απόλλων, τα μουσεία, τις φιλαρμονικές της πόλης, αλλά και τα πολυάριθμα φεστιβάλ που διοργανώνονται κάθε χρόνο στην Ερμούπολη. Η Σύρος είναι ένα ζωντανό νησί καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Φιλοξενεί τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μια σειρά δημόσιων υπηρεσιών. Η οικονομία της βασίζεται στη λειτουργία του ναυπηγείου, την αγροτική παραγωγή (θερμοκήπια) αλλά και τον τουρισμό. Η αρχοντική φινέτσα της Ερμούπολης σε συνδυασμό με τους όμορφους παράκτιους οικισμούς και τις παραλίες του νησιού, προσελκύουν πολλούς επισκέπτες από Ελλάδα και εξωτερικό. Στη Σύρο μπορεί να φτάσει κανείς ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι του Πειραιά και άλλα νησιά, ή αεροπορικώς, αφού το νησί διαθέτει δικό του αεροδρόμιο. Ελάτε λοιπόν στη Σύρο δείτε το χάρτη και αρχίστε την περιήγηση!

 

Wanna Go
Airport Code
JSY
Rating Average
15.68