Πληροφορίες για τη Σύρο, όνομα και ιστορία
Η Σύρος είναι ένα Αιγαιοπελαγίτικο νησί και με πρωτεύουσα την Ερμούπολη αποτελεί τη διοικητική πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Ο συνολικός πληθυσμός, του σχετικά μικρού σε έκταση νησιού, είναι 20.791 κάτοικοι, που το κάνουν το μεγαλύτερο πληθυσμιακά νησί του Κυκλαδίτικου νησιωτικού συμπλέγματος. Το όνομα του νησιού προέρχεται από τη φοινικική λέξη "Σούρ" που σημαίνει "βραχώδης". Το νησί αναφέρεται στην Οδύσσεια από τον Όμηρο ως "Συρίη", ενώ τον 17ο αιώνα η Σύρος αποκαλείται ως "το νησί του πάπα" (L’isola del Papa) λόγω του καθολικού δόγματος των κατοίκων της. Με την ιστορία της να ξεκινά από την προϊστορική εποχή, η Σύρος υπήρξε υπό τον έλεγχο Μινωιτών, Μυκηναίων και Ιώνων. Έγινε μέλος της Αθηναϊκής συμμαχίας, ενώ υποτάχθηκε σε Μακεδόνες, Ρωμαίους και Βυζαντινούς. Από το 1207 έως το 1579, η Σύρος κυβερνήθηκε από τους Ενετούς (Οίκος των Σανούδων, Οίκος των Κρίσπων). Η περίοδος αυτή έχει αφήσει έντονο στίγμα στην αρχιτεκτονική, τη ρυμοτομία και το πολιτιστικό υπόβαθρο του νησιού, ενώ ταυτόχρονα έβαλε τις βάσεις για τη δημιουργία της αστικής τάξης των επόμενων αιώνων.Το 1579 η Σύρος κυριεύτηκε από τους Οθωμανούς, όμως απέσπασε προνόμια από τον σουλτάνο που συνέβαλαν στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη του νησιού. Κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 21’ η Σύρος κράτησε ουδέτερη στάση με αποτέλεσμα να λειτουργήσει ως καταφύγιο για πρόσφυγες από πολλές περιοχές του Αιγαίου.
Σύρος παραλίες, Άνω Σύρος και Ερμούπολη
Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή η πολυδιάστατη όψη της Σύρου που παρά την περιορισμένη έκταση φιλοξενεί ένα σημαντικό αστικό κέντρο, γραφικούς οικισμούς με πολιτιστικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον αλλά και μοναδικές παραλίες. Υπάρχουν στη Σύρος παραλίες που καλύπτουν όλα τα γούστα. Βασικό χαρακτηριστικό της Σύρου είναι ότι το νότιο τμήμα του νησιού συγκεντρώνει τις περισσότερες οργανωμένες και πολυσύχναστες παραλίες, ενώ η βόρεια, πιο αραιοκατοικημένη πλευρά, φιλοξενεί αρκετές απόμερες και ήσυχες παραλίες, όπου κυριαρχεί η γαλήνη και η φυσική ομορφιά.
Ο μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου δεσπόζει στο λόφο του Αγίου Γεωργίου και χρονολογείται από τον 13ο αιώνα όταν ο Μάρκος Σανούδος κυριάρχησε στις Κυκλάδες υπό το Δουκάτο της Νάξου (1207), εγκαινιάζοντας τη μακρά περίοδο τις Ενετοκρατίας. Η καθολική συνοικία του νησιού είναι χτισμένη βορειοδυτικά της Ερμούπολης, περίπου 1000 μέτρα από το λιμάνι. Ενώ, ξεχωρίζει για τα πλακόστρωτα σκαλοπάτια που ενώνουν τα στενά σοκάκια, τα σκαρφαλωμένα στο λόφο αρχοντικά με τα πολύχρωμα παράθυρα και πόρτες, αλλά και τον καθολικό καθεδρικό του Αγίου Γεωργίου που στέκει επιβλητικά στην κορυφή της Άνω Σύρου.
Μετά το ξέσπασμα της Επανάστασης του 21’ η ουδέτερη στάση της Σύρου έφερε στο νησί πρόσφυγες από τη Σμύρνη, Ρόδο, Ψαρά, Κάσο, Κυδωνιές (Αιβαλί) και Χίο, οι οποίοι συνέβαλαν τη δημιουργία της Ερμούπολης. Το 1824 οικοδομήθηκε ο ορθόδοξος ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και οι προσφυγικές καλύβες άρχισαν να μετατρέπονται σε σπίτια που σήμερα καταλαμβάνουν τον λόφο της εκκλησίας αλλά και τους πρόποδες της Άνω Σύρου. Ήδη από το 1828 ο πληθυσμός του νησιού είχε ανέλθει στους 14.000 κατοίκους, ενώ το 1889 έφτασε τους 22.000. Με πρωτοστάτη το ναυπηγείο της Σύρου, το νησί μετατράπηκε στο πρώτο βιομηχανικό κέντρο και εμπορικό λιμάνι της Ελλάδας (1860), ενώ σημείωσε ιδιαίτερη ανάπτυξη στη ναυτιλία, τη βυρσοδεψία, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.
Σύρος χάρτης για την εξερεύνηση ενός αρχοντικού προορισμού
Η απόκτηση μιας μικρής αίσθησης προσανατολισμού στη Σύρο, με τη συμβολή του χάρτη, θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Στη Σύρος ο χάρτης θα σας βοηθήσει να προσεγγίσετε μοναδικές παραλίες, να φτάσετε σε οικισμούς και αξιοθέατα, αλλά και να περιηγηθείτε στην Ερμούπολη. Άλλωστε το προσωνύμιο "Αρχόντισσας των Κυκλάδων" αποκαλύπτει την εμβέλεια και τη μοναδική όψη του νησιού. Τα αρχοντικά της Ερμούπολης, οι μαρμαρόστρωτες πλατείες και τα επιβλητικά δημόσια κτήρια νεοκλασικής αρχιτεκτονικής κάνουν την Κυκλαδίτικη πρωτεύουσα να αποπνέει μια μεγαλοαστική αύρα. Ταυτόχρονα, η Σύρος αποτελεί το νησί των αντιθέσεων και της ανεκτικότητας. Εδώ ο επισκέπτης θαυμάζει τη συνύπαρξη του παραδοσιακού με το κοσμοπολίτικο, του κυκλαδίτικου με το νεοκλασικό και της ορθόδοξης με την καθολική παράδοση. Το πολιτιστικό αποτύπωμα του νησιού συνδέεται με μια ιστορικά ευημερούσα και καλλιεργημένη κοινωνία. Ενώ, καθρεφτίζεται στην αστική αρχιτεκτονική, το θέατρο Απόλλων, τα μουσεία, τις φιλαρμονικές της πόλης, αλλά και τα πολυάριθμα φεστιβάλ που διοργανώνονται κάθε χρόνο στην Ερμούπολη. Η Σύρος είναι ένα ζωντανό νησί καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Φιλοξενεί τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μια σειρά δημόσιων υπηρεσιών. Η οικονομία της βασίζεται στη λειτουργία του ναυπηγείου, την αγροτική παραγωγή (θερμοκήπια) αλλά και τον τουρισμό. Η αρχοντική φινέτσα της Ερμούπολης σε συνδυασμό με τους όμορφους παράκτιους οικισμούς και τις παραλίες του νησιού, προσελκύουν πολλούς επισκέπτες από Ελλάδα και εξωτερικό. Στη Σύρο μπορεί να φτάσει κανείς ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι του Πειραιά και άλλα νησιά, ή αεροπορικώς, αφού το νησί διαθέτει δικό του αεροδρόμιο. Ελάτε λοιπόν στη Σύρο δείτε το χάρτη και αρχίστε την περιήγηση!