Στο ιστορικό κέντρο της ελβετικής πόλης του Σεν Γκάλεν δεσπόζουν οι εγκαταστάσεις του διαλυμένου καθολικού αβαείου (μοναστηριού) των Βενεδικτίνων μοναχών. Το αβαείο ιδρύθηκε το 747 προς τιμήν του Αγίου Γάλλου (Saint Gall) και η λειτουργία το έπαψε με την εκκοσμικευσή του το 1805. Αποτελεί σπουδαίο μνημείο πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς της βορειοανατολικής Ελβετίας, αλλά και συνολικά της μεσαιωνικής Ευρώπης.
Ο Άγιος Γάλλος, το μοναστήρι και η πόλη του Σεν Γκάλεν
Ο Άγιος Γάλλος (550 - 645), ο οποίος γιορτάζεται και από την Ορθόδοξη Εκκλησία, γεννήθηκε λίγο μετά το 550 μ.Χ. στην Ιρλανδία, που τότε αποτελούσε το τρίτο μεγάλο κέντρο του χριστιανικού κόσμου μετά τη Ρώμη και την Κωνσταντινούπολη. Το 612 έφτασε στην περιοχή του σημερινού Σεν Γκάλεν και ως ερημίτης ασκήτεψε σε ένα κελί μέχρι το θάνατό του (645).
Ο τάφος του υπήρξε για χρόνια τόπος προσκυνήματος για πλήθος πιστών και σε αυτό το σημείο ιδρύθηκε το ομώνυμο μοναστήρι. Η ακριβής χρονολογία της ίδρυσής του, που έγινε από τον Άγιο Όθμαρ, είναι συγκεχυμένη (719, 720, 747). Όμως το σίγουρο είναι ότι ο αρχικός οικισμός που εξελίχθηκε στην πόλη του Σεν Γκάλεν αναπτύχθηκε μετά τη δημιουργία της μονής και επεκτάθηκε δίπλα από αυτή.
Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO
Μετά τη διάλυση του Αβαείου (1805), που επήλθε από πολιτικούς και θρησκευτικούς λόγους, πολλά από τα περιουσιακά του στοιχεία διασκορπίστηκαν. Διασώθηκε όμως η βιβλιοθήκη του, που είναι μια από τις παλαιότερες μοναστηριακές βιβλιοθήκες στον κόσμο, η εκκλησία, οι κοιτώνες και η αυλή του μοναστηριού.
Σήμερα το Αβαείο του Αγίου Γκαλ έχει αναγνωριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO (1983). Το καθολικό της μονής έγινε ο καθεδρικός ναός και η έδρα της Επισκοπής του Σεν Γκάλεν. Ενώ, είναι σχεδόν περιττό να αναφέρουμε ότι το πρώην μοναστηριακό συγκρότημα δέχεται χιλιάδες επισκέπτες αποτελώντας ένα μοναδικό αξιοθέατο της πόλης.