Πληροφορίες για τη Σκιάθο, όνομα και ιστορία
Η Σκιάθος είναι νησί του Αιγαίου και ανήκει στις Σποράδες. Βρίσκεται στο δυτικότερο άκρο του νησιωτικού συμπλέγματος απέχοντας λιγότερο από 4 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα και τις ακτές του νότιου Πηλίου. Με συνολικό πληθυσμό 5.802 κατοίκους, αν και αρκετά μικρότερη σε έκταση από τα υπόλοιπα νησιά των Σποράδων, είναι το μεγαλύτερο πληθυσμιακά νησί σε σύγκριση με τα γειτονικά, Σκόπελο και Αλόννησο, αλλά και τη Σκύρο, που βρίσκεται νοτιοανατολικότερα, ανήκει στις Σποράδες, αλλά διοικητικά υπάγεται στην Εύβοια. Για την προέλευση του ονόματος του νησιού υπάρχουν δύο θεωρίες. Είτε αποτελεί σύνθεση των λέξεων “σκιά” και “Άθως”, υπονοώντας ότι δέχεται τη σκιά της σχετικά κοντινής Αθωνικής Χερσονήσου. Είτε σε μια επικρατέστερη εκδοχή (που αποδέχεται και Σκιαθίτης συγγραφέας Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης), είναι λέξη που περιγράφει τη σκιά των πυκνών και εκτεταμένων δασών που ευδοκιμούν στο νησί και δημιουργούν έναν "σκιερό" τόπο. Ιστορικά πιστεύεται ότι η Σκιάθος κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια, αρχικά από Πελασγούς και αργότερα από Κρήτες. Ενώ μέσα στους αιώνες, υπήρξε μέλος της Αθηναϊκής συμμαχίας, κυβερνήθηκε από Μακεδόνες και καταστράφηκε από πολεμικές επιχειρήσεις των Ρωμαίων. Μεταξύ 330 και 1204 αποτέλεσε τμήμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ενώ στη συνέχεια έζησε υπό ενετοκρατία (1204-1538). Το 1538 μετά από επιθέσεις του ελληνικής καταγωγής ναυάρχου του οθωμανικού στόλου Μπαρμπαρόσα, έπεσε στα χέρια των Τούρκων βιώνοντας τη σκλαβιά για 3 περίπου αιώνες. Η Σκιάθος είχε σημαντική συνεισφορά στην Επανάσταση του 1821, άλλωστε, εδώ στη Μονή Ευαγγελίστριας δημιουργήθηκε η πρώτη ελληνική σημαία με τον άσπρο σταυρό στο κέντρο και μπλε στο φόντο. Και ήταν αυτή που ευλογήθηκε το 1807 παρουσία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και άλλων οπλαρχηγών. Το 1830 μετά το Πρωτόκολλο του Λονδίνου η Σκιάθος περιλήφθηκε στο πρώτο ελληνικό κράτος, βρισκόμενη στα βόρεια σύνορα αυτού.
Παραλίες Σκιάθου και το νησί του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Το φυσικό κάλλος που χαρακτηρίζει συνολικά το νησί της Σκιάθου είναι αδιαπραγμάτευτο. Στην όψη του νησιού δεσπόζουν τα καταπράσινα τοπία και οι σμαραγδένιες ακρογιαλιές. Οι πανέμορφες παραλίες Σκιάθου φιλοξενούνται σε μία ακτογραμμή που φτάνει τα 44 χιλιόμετρα, ενώ, είτε με ψιλή άμμο, είτε βοτσαλωτές φημίζονται για τα γαλαζοπράσινα νερά τους και τα πεύκα που σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν μέχρι την ακτή. Οι περισσότερες είναι οργανωμένες και αρκετές διαθέτουν φημισμένα beach bar που καθρεφτίζουν την κοσμοπολίτικη διάσταση του νησιού. Διαθέτουν άπλετο ελεύθερο χώρο για λουόμενους με δικό τους εξοπλισμό και παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες που καλύπτουν τις ανάγκες ακόμα και του πιο απαιτητικού επισκέπτη.
Η Σκιάθος είναι η γενέτειρα του κοσμοκαλόγερου της ελληνικής λογοτεχνίας Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και στην πόλη βρίσκεται το σπίτι του συγγραφέα που έχει μετατραπεί σε μουσείο και κάθε χρόνο δέχεται χιλιάδες επισκέπτες. Ο "άγιος των ελληνικών γραμμάτων" όπως έχει χαρακτηριστεί αλλά και η "κορυφή των κορυφών" σύμφωνα με τον Καβάφη, συνέγραψε μερικά από τα σημαντικότερα διηγήματα της ελληνικής λογοτεχνίας. Γεννήθηκε το 1851 και έζησε (με κάποια διαλείμματα) στο νησί έως το θάνατό του το 1911. Εκτός από τρία μυθιστορήματα και τρεις νουβέλες (εκτεταμένα διηγήματα) έχει γράψει 180 διηγήματα, 40 μελέτες και πολλά άρθρα. Έχει ταυτιστεί με τη Σκιάθο, καθώς περιέγραψε κάθε πτυχή της φυσικής και κοινωνικής διάστασης του τόπου του, σκιαγραφώντας και δοξάζοντας το νησί και τους απλούς κατοίκους του. Ως γιος ιερέα, ήταν εξοικειωμένος με τη θρησκευτικότητα, τα εκκλησιαστικά πράγματα και την ήσυχη ζωή του νησιού. Διαμόρφωσε μια χριστιανική ιδιοσυγκρασία η οποία αντικατοπτρίζεται στο έργο του. Σε αυτό, έχοντας θρησκευτικό υπόβαθρο, περιέγραφε με αληθινή λατρεία τη φύση και χρησιμοποιώντας ηθογραφική προσέγγιση διείσδυε στα βάθη του ψυχισμού των ηρώων του. Όλο το περιεχόμενο του συγγραφικού του έργου περικλείεται σε μια φράση του ίδιου: «Το έπ' έμοι, ενόσω ζω, και αναπνέω καί σωφρονώ, δεν θα παύσω να υμνώ μετά λατρείας τον Χριστόν μου, να περιγράφω μετ' έρωτος την φύσιν, καί να ζωγραφώ μετά στοργής τα γνήσια ελληνικά ήθη».
Σκιάθος αξιοθέατα και αεροπορικά για Σκιάθο
Η πόλη της Σκιάθου, που είναι χτισμένη στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού, σ’ έναν απάνεμο κόλπο που ξεχωρίζει το νησί Μπούρτζι. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά και απαρτίζεται από παραδοσιακά διώροφα σπίτια, γραφικές γειτονιές, πολλά καταστήματα και ταβέρνες, ενώ φιλοξενεί 4.883 κατοίκους. Εκτός από τη φυσική ομορφιά σε όλη της την έκταση, διαθέτει η Σκιάθος αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφτεί κανείς. Μεταξύ αυτών το σπίτι του Παπαδιαμάντη, το Μπούρτζι και η Παλιά Πόλη στην πρωτεύουσα του νησιού. Αλλά και Μονή της Ευαγγελίστριας και το Παλιό Βυζαντινό Κάστρο στα βόρεια της Σκιάθου. Σήμερα η Σκιάθος διαθέτει σύγχρονες τουριστικές υποδομές, ενώ παρέχει επιλογές πρόσβασης με πλοίο από το Βόλο, τον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας και τη Θεσσαλονίκη. Εναλλακτικά, ο επισκέπτης μπορεί να ταξιδέψει αεροπορικά για Σκιάθο, αφού το νησί διαθέτει δικό του αεροδρόμιο. Η Σκιάθος κατατάσσεται παγκοσμίως στους διασημότερους ελληνικούς και μεσογειακούς προορισμούς, ενώ σε ετήσιο επίπεδο προσελκύει περισσότερους από 200.000 επισκέπτες από Ελλάδα και εξωτερικό.