Πληροφορίες για τη Σαντορίνη, όνομα και ιστορία
Η Σαντορίνη είναι αιγαιοπελαγίτικο νησί που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων όπου και ανήκει. Φιλοξενεί 15.550 μονίμους κατοίκους, όμως κατά τους θερμότερους μήνες του χρόνου οι επισκέπτες υπερπολλαπλασιάζουν τον πληθυσμό της. Το όνομα του νησιού πριν την ηφαιστειακή καταστροφή του 1613 π.Χ (± 14) ήταν Στρογγύλη, ενώ αργότερα αναφέρθηκε με σειρά ονομάτων όπως Φιλητέρη, Καλαυρία, Καρίστη, Τευσία, Θηραμένη και Ρήνεια. Το κλασσικό όνομα του νησιού "Θήρα" προέρχεται από τον αρχαίο Σπαρτιάτη Θήρα που κατά την παράδοση ήταν ο πρώτος άποικος του νησιού. Το ακόμα πιο διαδεδομένο όνομα "Σαντορίνη", προέκυψε από διερχόμενους Φράγκους Σταυροφόρους που κατά το πέρασμα τους στάθηκαν για ανεφοδιασμό κοντά στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, που βρίσκεται στην Περίσσα πίσω από τον ιερό ναό του Τιμίου Σταυρού και εξ' αυτού αποκάλεσαν το νησί "Σάντα Ιρίνα". Η ιστορία του νησιού χάνεται στα βάθη των χιλιετηρίδων. Εκπληκτικά ευρήματα στον ανοιχτό για τους επισκέπτες Μινωικό οικισμό του Ακρωτηρίου, δείχνουν μια ακμάζουσα κοινωνία της Εποχής του Χαλκού (3000 π.Χ.-1700 π.Χ.) που καταστράφηκε ολοσχερώς από την έκρηξη, τη στιγμή που είχε αγγίξει την ακμή της. Στο νησί εγκαταστάθηκαν Δωριείς τον 9ο αι. π.Χ. και λόγω της Σπαρτιατικής τους καταγωγής η Θήρα ήταν το μοναδικό κυκλαδίτικο νησί που δε συμμάχησε με τους Αθηναίους. Μέσα στους αιώνες, κυριαρχήθηκε από βυζαντινούς, ενώ το 1207 ο Μάρκος Σανούδος τη συμπεριέλαβε στο Δουκάτο του Αρχιπελάγους (ή της Νάξου), εγκαινιάζοντας την περίοδο της ενετοκρατίας για τη Σαντορίνη. Το 1566, έπεσε στα χέρια των Τούρκων, όμως μετά την παροχή προνομίων από τον σουλτάνο, οι κάτοικοι οργάνωσαν σύστημα αυτοδιοίκησης που βοήθησε στην ανάπτυξη της αγροτικής και της εμπορικής δραστηριότητας. Οι Σαντορινιοί συμμετείχαν στην επανάσταση του 21’ και το νησί εντάχθηκε στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος το 1830.
Ηφαίστειο, γαστρονομία και οινοτουρισμός στη Σαντορίνη
Σίγουρα το ηφαίστειο έχει άμεση σύνδεση με τη ζωή, την αρχιτεκτονική και τη μορφολογία της Σαντορίνης. Η τεράστια Μινωική έκρηξη του 1613 π.Χ (± 14) καταπόντισε το κεντρικό τμήμα της Στρογγύλης, δημιουργώντας τη σημερινή Καλντέρα με τους κατακόρυφους γκρεμούς και τα σπίτια της πρωτεύουσας των Φηρών και της Οίας να κρέμονται από τις κορυφές της. Από τότε, και κατά τη διάρκεια της ιστορίας έχουν καταγραφεί 10 μικρότερες εκρήξεις (με τελευταία αυτή της 10ης Ιανουαρίου 1950). Κάτι που δείχνει ότι τα ηφαίστεια της Παλιάς και της Νέας Καμμένης, αλλά και το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο είναι ακόμα ενεργά. Επιπλέον, το ηφαίστειο σχετίζεται με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική όψη πολυάριθμων σπιτιών. Πρόκειται για τα γνωστά "υπόσκαφα", τα οικήματά με ταβάνι σε μορφή θόλου ή καμάρας του "σκάβονται" στο χώμα εκμεταλλευόμενα το ηφαιστειογενές έδαφος του νησιού. Τέλος, το άνυδρο περιβάλλον, το έδαφος και το μικροκλίμα του νησιού παράγουν διάσημα προϊόντα όπως τα ντοματίνια, η φάβα, η κάπαρη, αλλά και το κρασί της Σαντορινιάς αμπέλου.
Φημισμένα πιάτα της τοπικής κουζίνας είναι οι ντοματοκεφτέδες η φάβα, συνταγές με οπωροκηπευτικά, θαλασσινά και κρέας όπως κουνέλι και απόχτι (παστό χοιρινό κρέας). Τα κρασιά της Σαντορίνης, αν και σε περιορισμένες ποσότητες ξεχωρίζουν για τη μοναδική τους ποιότητά. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ηφαιστειογενούς εδάφους, το ξηρό κλίμα, η μεγάλη ηλιοφάνεια αλλά και η ιδιαίτερη διαμόρφωση της αμπέλου σε κουλούρες, συντελούν στη δημιουργία κρασιών με πλούσιο σώμα και ιδανική οξύτητα. Οι πιο συνηθισμένες καλλιεργούμενες ποικιλίες είναι το Ασύρτικο το Αθήρι και το Αηδάνι, ενώ διάσημο είναι το σκουρόχρωμο, γλυκό κρασί βινσάντο (vinsanto) που παράγεται από λιαστά λευκά σταφύλια. Στο νησί υπάρχουν 17 οινοποιεία που προσφέρουν ξεναγήσεις και γευσιγνωσία, αποτελώντας ιδανικούς πρεσβευτές της ντόπιας παραγωγής και αναπτύσσοντας ιδιαίτερα τον τομέα του οινοτουρισμού που έχει αναχθεί πλέον σε ένα “σήμα κατατεθέν” για τη Σαντορίνη.
Ηλιοβασίλεμα Σαντορίνη αξιοθέατο και εμπειρία ενός παγκόσμιου προορισμού
Σήμερα η Σαντορίνη είναι ένας από τους διασημότερους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου. Η φωτογραφία με τον μπλε τρούλο, τον άσπρο σταυρό και στο φόντο το απέραντο γαλάζιο, έχει δομήσει ένα από τα ισχυρότερα τουριστικά brand της ιστορίας. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν τη Σαντορίνη για να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου, συνδυάζοντας την ευτυχή αυτή στιγμή της ζωής τους με τις μοναδικές εικόνες του νησιού. Από την άλλη, το ηλιοβασίλεμα Σαντορίνη με το ήλιο να χάνεται στα νερά του Αιγαίου είναι το απόλυτο “σήμα κατατεθέν” που προσελκύει στο νησί επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης. Πολλοί εξ’ αυτών κάθε απόγευμα συνωστίζονται στα σοκάκια της Οίας και όταν δύσει ο ήλιος ξεσπάν σε χειροκροτήματα. Καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, από το αεροδρόμιο του νησιού περνάν χιλιάδες επισκέπτες. Αντίστοιχα και δια θαλάσσης, το καινούριο λιμάνι του "Αθηνιού" προσεγγίζεται από πολυάριθμα πλοία της γραμμής, Ενώ και το παλιό λιμάνι του νησιού στα Φηρά, δέχεται τουρίστες που καταφτάνουν με λάντζες από τεράστια κρουαζιερόπλοια που δε δένουν αλλά μένουν αρόδο σε κάποια απόσταση από την Καλντέρα. Οι σύγχρονες τουριστικές υποδομές της Σαντορίνης, κινούνται στο φάσμα της πολυτέλειας και σίγουρα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου το νησί αποτελεί έναν ακριβό προορισμό. Όμως στις αρχές και τα τέλη της σεζόν τα κόστη διαμονής, εστίασης και διασκέδασης γίνονται προσεγγίσιμα, δίνοντας έτσι στον καθένα τη δυνατότητα να βιώσει μια πραγματική τουριστική εμπειρία ζωής.