Καιρός / Κλίμα
Το κλίμα της Σαμοθράκης είναι μεσογειακό με επιρροή της θάλασσας που στην παράκτια ζώνη διατηρεί υψηλά τα επίπεδα υγρασίας. Σε αντίθεση όμως με την πλειοψηφία των νησιών του Αιγαίου, το υψόμετρο του βουνού Σάος (1611 μέτρα), η οργιάζουσα βλάστηση, αλλά και η γεωγραφική του θέση (που ορίζει την επιρροή των ανέμων), δημιουργούν μια σειρά από μικροκλίματα τα οποία δομούν μια ιδιαίτερή και ξεχωριστή αίσθηση. Ο χειμώνας είναι σχετικά ήπιος, συγκεντρώνει τις περισσότερες βροχές, ενώ δεν είναι σπάνιο (μεταξύ Δεκ.-Φεβ.) η θερμοκρασία να πέσει στους 0°C. Το καλοκαίρι ακόμα και στους θερμότερους μήνες είναι πραγματικά δροσερό με ευχάριστες θερμοκρασίες που λίγες φορές ξεπερνούν τους 28°C-30°C.
Το επιβλητικό ανάγλυφο αλλά και η ποικιλία μικροκλίματος σε διαφορετικά υψόμετρα δημιουργεί από την πρώτη στιγμή μια περιπετειώδη αίσθηση στο επισκέπτη. Το νησί προσφέρει συγκινήσεις και ομορφιά καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, μαγνητίζει όμως πλήθος επισκεπτών τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες. Βέβαια, πολλοί τονίζουν ότι ιδανικός μήνας για ταξιδιώτες είναι ο Σεπτέμβριος με πλέον ευχάριστες θερμοκρασίες νερού και ατμόσφαιρας αλλά και λιγότερους τουρίστες.
Body
Στο βορειοανατολικό άκρο του Αιγαίου κοντά στην Ίμβρο και τα παράλια της Τουρκίας, ξεπροβάλλει από την θάλασσα η Σαμοθράκη. Το 80% του νησιού αποτελείται από βουνά, με υψηλότερη κορυφή το “Φεγγάρι” στα 1664 μέτρα. Από εκεί, σύμφωνα με το Όμηρο, παρακολουθούσε ο θεός Ποσειδώνας με τον γιο του Αγήνορα την μάχη της Τροίας. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα, η οποία απέχει 6 χμ. από το μοναδικό λιμάνι του νησιού, την Καμαριώτισσα. Στη Χώρα δεν επιτρέπονται αμάξια, καθώς οι δρόμοι είναι στενοί και οι περισσότεροι έχουν πλακόστρωτο. Οι πρώτοι κάτοικοι της Σαμοθράκης ήταν Κάρες, ενώ αργότερα εγκαταστάθηκαν Θράκες οι οποίοι έδωσαν και το πρώτο όνομα του νησιού “Σαόνησος” και “Σάος”, από το ψηλότερο βουνό του νησιού. Λέγεται ότι στη Σαμοθράκη βρήκαν καταφύγιο οι Κάβειροι. Σύμφωνα με το μύθο, κάποτε ο Εύξεινος Πόντος ξεχείλισε και έσπασε το φράγμα που είχαν δημιουργήσει οι Συμπληγάδες Πέτρες, με αποτέλεσμα να κατακλυστεί και η Σαμοθράκη. Από τον κατακλυσμό οι μόνοι που σώθηκαν ήταν οι Κάβειροι, μυστηριακές θεότητες Φρυγικής καταγωγής, οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο στην κορυφή του βουνού Σάος. Πατέρας τους ήταν ο Ήφαιστος και μητέρα τους η Καβειρώ. Από αυτούς προήλθαν και τα Καβείρια μυστήρια, τα οποία λέγεται ότι ήταν τελετές για τη μύηση στη μυστική θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων. Η Σαμοθράκη συνδέεται ακτοπλοϊκά κυρίως με την Αλεξανδρούπολη και δευτερευόντως με την Καβάλα, το Λαύριο καθώς και με άλλα νησιά του Αιγαίου.