Καιρός / Κλίμα
Η Κρήτη ανήκει στη Μεσογειακή κλιματική ζώνη, επομένως το κλίμα του Ρεθύμνου χαρακτηρίζεται ως εύκρατο Μεσογειακό. Οι ήπιοι και υγροί χειμώνες με αρκετές βροχοπτώσεις κατά περιόδους και χιόνια στις ορεινότερες περιοχές του νομού, εναλλάσσονται με ζεστά καλοκαίρια.
Ο μέσος όρος των θερμοκρασιών όλου του χρόνου, κυμαίνεται από 11 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Κυρίαρχο ρόλο στα καιρικά φαινόμενα της περιοχής διαδραματίζουν και οι βόρειοι άνεμοι που κατά τη διάρκεια του χειμώνα ψυχραίνουν την ατμόσφαιρα, ενώ το καλοκαίρι με τη μορφή των ετήσιων μελτεμιών αποτελούν ανάσα δροσιάς για το Ρέθυμνο που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού.
Body
Πληροφορίες, όνομα, ιστορία
Το Ρέθυμνο είναι πόλη της Κρήτης και πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφερειακής ενότητας. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού και βρέχεται από το Κρητικό πέλαγος. Με τον πληθυσμό του ευρυτέρου δήμου να φτάνει τους 55.636 κατοίκους είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του νησιού μετά το Ηράκλειο και τα Χανιά. Το όνομα της πόλης προκύπτει από την παραφθορά της λέξης "Ρίθυμνα" που ήταν το όνομα της αρχαίας μινωικής πόλης-κράτους που προϋπήρχε εδώ. Η ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή ανάγεται στη Νεολιθική Εποχή, ενώ η ύπαρξη της αρχαίας Ρίθυμνας επιβεβαιώνεται από ευρήματα της υστερομινωικής περιόδου (1350-1250 π.Χ.). Μεταξύ 3ου και 4ου αιώνα π.Χ η πόλη ήταν ανεξάρτητη και είχε το δικό της νόμισμα, ενώ στη συνέχεια φαίνεται να παρακμάζει σε μικρότερο οικισμό. Η εμβέλεια του Ρεθύμνου αρχίζει να μεγεθύνεται κατά τη Βυζαντινή περίοδο όταν μετά την ανακατάληψη της Κρήτης από τον Νικηφόρο Φωκά (961) στην περιοχή εγκαταστάθηκαν οικογένειες βυζαντινών αρχόντων με σκοπό την ενίσχυση της ελληνικής κοινωνίας του νησιού. Το Ρέθυμνο, όπως και το σύνολο της Κρήτης, ζει για περισσότερα από 400 χρόνια υπό Ενετική κυριαρχία (1211-1669) όπου αναπτύσσεται οικονομικά, εμπορικά και πνευματικά, ενώ η ακμή του αποτυπώνεται στα αναγεννησιακά κτίσματα της εποχής. Το 1669 πέφτει στα χέρια των Τούρκων και περνά περίοδο παρακμής μέχρι το 1896 που μαζί με την υπόλοιπη Κρήτη ανεξαρτητοποιείται και το 1913 ενσωματώνεται στον εθνικό κορμό.
Τουρισμός, παραλίες και γαστρονομία
Σήμερα το Ρέθυμνο είναι μια σύγχρονη περιφερειακή πρωτεύουσα που αναπτύσσεται γοργά, σεβόμενη όμως το παρελθόν και την ιστορία της. Από τη δεκαετία του 70' η πόλη στηρίζει το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της στον τουρισμό ο οποίος βασίζεται στο φυσικό κάλος της περιοχής, στη γοητεία της πόλης, αλλά και στη ζεστή φιλοξενία των ντόπιων που κάνει την Κρήτη γνωστή στα πέρατα της γης. Διαθέτει άρτιες τουριστικές υποδομές, προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες και είναι ένας ιδανικός προορισμός για κάθε επισκέπτη. Το Ρέθυμνο ξεχωρίζει για τις πολυάριθμες παραλίες του. Μεταξύ αυτών, η τεράστια αμμουδερή παραλία της πόλης που απλώνεται για χιλιόμετρα από την Παλιά ως την καινούρια πόλη του Ρεθύμνου, αλλά και η παραλία της Πρέβελης που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Νομού και είναι μία από τις ομορφότερες του νησιού. Ακολουθώντας τα βήματα μιας βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και μέσω αγροτουριστικών και οινοτουριστικών εμπειριών το Ρέθυμνο αναδεικνύεται και ως ένας γαστρονομικός προορισμός που συνδυάζει ντόπια προϊόντα, βενετσιάνικες και ανατολίτικες επιρροές, το Κρητικό πέλαγος και τον Ψηλορείτη.
Παλιά πόλη, αξιοθέατα, καρναβάλι
Η γραφική όψη της Παλιάς Πόλης και το γαλάζιο της θάλασσας κάνουν το Ρέθυμνο μια ιδιαίτερα γοητευτική πόλη. Η αρχιτεκτονική και η ρυμοτομία της απεικονίζουν την ιστορική εξέλιξη του Ρεθύμνου και περιγράφουν μια εντυπωσιακή συγχώνευση της βενετσιάνικης φινέτσας και του οθωμανικού αποτυπώματος. Το Κάστρο της Φορτέτζας και το Ενετικό λιμάνι συνδυάζονται με τα στενά σοκάκια και τα κτίρια της τουρκοκρατίας χαρίζοντας στην Παλιά Πόλη μια σαγηνευτική μεσαιωνική ατμόσφαιρα. Το πολιτιστικό αποτύπωμα του Ρεθύμνου καθρεφτίζεται, μεταξύ άλλων, στα μουσεία, τα αξιοθέατα, αλλά και τα φεστιβάλ ή εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην πόλη. Μάλιστα, ορισμένα έχουν ιστορία δεκαετιών με το Ρεθυμιώτικο Καρναβάλι να έχει τις ρίζες του στο 1914 και το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου να έχει αφετηρία το 1987. Η πρόσβαση στο Ρέθυμνο γίνεται οδικώς μέσω του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, εξυπηρετείται αεροπορικώς μέσω των αεροδρομίων Χανίων και Ηρακλείου, ενώ το καλοκαίρι συνδέεται ακτοπλοϊκά με το νησί της Σαντορίνης.