Πληροφορίες, όνομα, ιστορία
Η κωμόπολη της Πύλου βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου και βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος. Ο ευρύτερος Δήμος Πύλου-Νέστορος φιλοξενεί 21.077 κατοίκους και υπάγεται στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας. Το όνομα της Πύλου ενδεχομένως προέρχεται από τον Βασιλιά των Μεγαρέων Πύλα που ίδρυσε την πόλη. Σύμφωνα με τον Παυσανία ονομαζόταν και Κορυφάσιον από το όνομα του ακρωτηρίου στο οποίο ήταν χτισμένη. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας η πόλη αναφέρεται και ως Νηλήιον (από τον βασιλιά Νηλέα), ενώ τον 13ο αιώνα μετά την κατάκτηση από τους Φράγκους συναντάται ως Ζόγκλος και Αβαρίνο (Ναβαρίνο). Τα ονόματα Σπανοχώρι και Νεόκαστρο ή Παλαιόκαστρο εμφανίζονται τον 15ο και 16ο αιώνα αντίστοιχα. Αρχαιολογικές ανασκαφές δείχνουν σημάδια ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή της Πύλου ήδη από τη Νεολιθική εποχή. Ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας υπήρξε μια σημαντική πόλη με σπουδαίο λιμάνι και επιρροή στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου.
Η Ναυμαχία του Ναβαρίνο
Η Πύλος είναι γνωστή σε διεθνές επίπεδο με την ιταλική της ονομασία, Ναβαρίνο. Αυτό εξ' αιτίας της "Ναυμαχίας του Ναβαρίνο" που έλαβε χώρα στις 20 Οκτωβρίου 1827 κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Χαρακτηριστικά, μετά την έναρξη της Επανάστασης του 1821 και ιδιαιτέρως μετά τα γεγονότα της Εξόδου του Μεσολογγίου και της Σφαγής της Χίου, αναπτύχθηκε στην Ευρώπη ένα ισχυρό φιλελληνικό ρεύμα μεταξύ καλλιτεχνών, διανοουμένων, αλλά και τμήματος της κοινής γνώμης. Με τη συνθήκη του Λονδίνου στις 6 Ιουλίου 1827 η Γαλλία, η Αγγλία και η Ρωσία αναγνώρισαν την αυτονομία της Ελλάδας, η οποία ωστόσο θα παρέμενε υποτελής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι τρεις δυνάμεις συμφώνησαν σε μια περιορισμένη παρέμβαση για να πείσουν την Πύλη να αποδεχθεί τους όρους της Συνθήκης. Έτσι στις 20 Οκτωβρίου 1827 μια ναυτική εκστρατεία 27 πολεμικών πλοίων του συμμαχικού στόλου (Βρετανίας, Γαλλίας και Ρωσίας) κατέστρεψε ολοσχερώς 60 πλοία του Οθωμανικού και Αιγυπτιακού στόλου. Το γεγονός αυτό έκανε τα στρατεύματα του Ιμπραήμ να αποσυρθούν από την Πελοπόννησο και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων.
Μνημείο του καθοριστικού γεγονότος
Σήμερα στην κεντρική πλατεία της Πύλου (Πλατεία των Τριών Ναυάρχων) υπάρχει μνημείο που στις τρεις πλευρές του απεικονίζονται οι μορφές των ναυάρχων των τριών συμμαχικών στόλων που αντιμετώπισαν το Τουρκο-Αιγυπτιακό ναυτικό στη ναυμαχία του 1827, του Βρετανού Κόδριγκτον, του Γάλλου Δεριγνύ και του Ρώσου Χέυδεν. Τέλος πρέπει να σημειώσουμε ότι τις τελευταίες δεκαετίες, η Πύλος ανέπτυξε σύγχρονες τουριστικές υποδομές και επιλέγεται από πολλούς Έλληνες και ξένους τουρίστες, για καλοκαιρινές, και όχι μόνο, διακοπές.