Πληροφορίες για το Πήλιο, όνομα και ιστορία
Το Πήλιο είναι μια ορεινή χερσόνησος του Νομού Μαγνησίας ανάμεσα στον Παγασητικό Κόλπο και το Αιγαίο Πέλαγος. Η ψηλότερη κορυφή του φτάνει τα 1624 μέτρα και φιλοξενεί 24 χωριά που ξεχωρίζουν για την ομορφιά και τη γραφικότητά τους. Το όνομά του προέρχεται από τον μυθικό βασιλιά Πηλέα, τον πατέρα του Αχιλλέα και σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν η θερινή κατοικία των θεών και η πατρίδα των Κενταύρων. Η περίοδος του Βυζαντίου στο Πήλιο χαρακτηρίζεται από μικρές αγροτικές κοινότητες και αρκετές ορθόδοξες μονές που λειτουργούν και ως κέντρα οικιστικής οργάνωσης. Στη συνέχεια η περιοχή κατακτάται από Φράγκους, Καταλανούς και Σέρβους, ενώ το 1423 πέφτει στα χέρια των Τούρκων. Μεταξύ 18ου και 19ου αιώνα, σημειώνεται η μέγιστη οικονομική και πολιτιστική ακμή του Πηλίου. Αυτό προέκυψε από το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που παραχώρησαν οι Οθωμανοί στους κατοίκους, το οποίο οδήγησε στην ανάπτυξη του εμπορίου, της βιοτεχνίας και της γεωργοκτηνοτροφίας. Παράλληλα, υπήρξε και πνευματική άνθιση με ελληνικά σχολεία να λειτουργούν σχεδόν σε όλα τα χωριά και τη Μηλιώτικη Σχολή που ιδρύθηκε το 1815 από τον Άνθημο Γαζή να λειτουργεί για λίγα χρόνια ως ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Η συμμετοχή του Πηλίου στην Επανάσταση του 1821 έφερε πολλές καταστροφές στα χωριά με την απελευθέρωση να έρχεται 60 χρόνια αργότερα, το 1881.
Πήλιο αξιοθέατα, φύση και γαστρονομία
Η απαράμιλλη ομορφιά του Πηλίου είναι συνδυασμός του ιδιαίτερου φυσικού κάλους και της απόλυτα βιώσιμης ανθρώπινης παρέμβασης με τα παραδοσιακά πετρόχτιστα χωριά. Η βλάστηση στο Πήλιο οργιάζει, με τα δάση να καλύπτονται από οξιές, βελανιδιές, πεύκα, έλατα και αγριοκαστανιές, ενώ σε χαμηλότερα υψόμετρα συναντώνται καλλιέργειες με μηλιές στα ανατολικά και ελαιόδεντρα στα νότια. Η κατάφυτες πλαγιές σε συνδυασμό με τα μεγάλα ποσά βροχής και χιονιού που δέχονται, δημιουργούν πάνω από 70 πηγές, αλλά και μεγάλες ρεματιές κατά μήκος του βουνού. Το εντυπωσιακά έντονο ανάγλυφο του Πηλίου συνδυάζεται με την παραδοσιακή πηλιορείτικη αρχιτεκτονική. Ο επισκέπτης συναντά στο Πήλιο αξιοθέατα, μνημεία, σπίτια και εκκλησίες, που πέρα από την αρχοντική αρχιτεκτονική τους, είναι στο σύνολο τους κατασκευασμένα από σχιστόλιθο της περιοχής, ενώ βρίσκονται σε πλαγιές με καταπληκτική θέα στη θάλασσα. Άλλωστε, τα χωριά στο Πήλιο ήταν πάντα σκαρφαλωμένα στα βουνά, καθώς ιστορικά με αυτόν τον τρόπο απέφευγαν τις πειρατικές επιθέσεις.
Εκτός των άλλων, το Πήλιο αποτελεί έναν μοναδικό γαστρονομικό προορισμό με μια σειρά από ντόπιες παραδοσιακές συνταγές. Μερικές από τις σπεσιαλιτέ της περιοχής είναι: το διάσιμο σπετσοφάι, το μπουμπάρι (που μοιάζει με λουκάνικο αλλά είναι έντερο γεμισμένο ψιλοκομμένη συκωταριά, ρύζι, κιμά και μυρωδικά), ο τραχανάς με λουκάνικα, ο κόκορας με χυλοπίτες, και φυσικά οι πηλιορείτικες πίτες. Ταυτόχρονα, το Πήλιο είναι γνωστό για τις παραγωγές οπωροκηπευτικών και τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα. Ενώ, συνεχίζει την ιστορική παράδοση των συνεταιρισμών που βοηθούν την οικονομική ανάπτυξη και κάνουν γνωστά τα προϊόντα της Πηλιορείτικης γης σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο. Τρανό παράδειγμα ο ιστορικός συνεταιρισμός της Ζαγοράς Πηλίου που ιδρύθηκε το 1916 και κάνει τα μήλα της περιοχής γνωστά σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πήλιο παραλίες το καλοκαίρι και χιονοδρομικό Πηλίου το χειμώνα
Σήμερα το Πήλιο προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τις τελευταίες δεκαετίες πολλά αρχοντικά έχουν μετατραπεί σε όμορφα ξενοδοχεία, ενώ, το επαρχιακό οδικό δίκαιο είναι επαρκώς συντηρημένο και το πασίγνωστο "Τρενάκι του Πηλίου" αποτελεί άλλη μία επιλογή για τον επισκέπτη. Το Πήλιο είναι σίγουρα ο απόλυτος προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου. Ο χειμώνας εδώ, ταυτίζεται με το χιονισμένο τοπίο, το τζάκι, το καλό φαγητό, αλλά και την αδρεναλίνη της χιονοδρομίας. Το χιονοδρομικό Πηλίου είναι ένα από τα παλαιότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας (ίδρυση 1967) και σίγουρα αποτελεί το hotspot της χειμερινής σεζόν. Από την άλλη, το καλοκαίρι ταυτίζεται με τις μοναδικές εμπειρίες διακοπών, καθώς φιλοξενεί το Πήλιο παραλίες μοναδικού φυσικού κάλλους. Αφού, για ακόμη μια φορά το έντονο ανάγλυφο της περιοχής δημιουργεί δαντελωτές ακτές, με βοτσαλωτές ή αμμουδερές παραλίες όπου τα πεύκα αγκαλιάζουν την ακτή και τα κρυστάλλινα νερά.
Πήλιο παραλίες όπως Παπά Νερό, Καλά Νερά και Άγιοι Σαράντα, μοναδικά αξιοθέατα και Χιονοδρομικό Πηλίου
Η επίσκεψη και η περιήγησή σας στο Πήλιο μπορεί να γίνει ευκολότερη, εάν αποκτήσετε από πριν μια εικόνα για τους τόπους που θέλετε να επισκεφτείτε. Πιο κάτω μπορείτε να βρείτε σύντομες περιγραφές για τα πιο χαρακτηριστικά πηλιορείτικα σημεία αναφοράς. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν το Πήλιο παραλίες με τεράστια φήμη όπως: η παραλία Καλά Νερά, η παραλία Παπά Νερό και η παραλία Άγιοι Σαράντα. Από την άλλη, το χιονοδρομικό Πηλίου είναι ο απόλυτος προορισμός του χειμώνα. Ταυτόχρονα μπορείτε να κανονίσετε τη διαμονή σας εδώ, κλείνοντας ξενοδοχεία στη Μακρινίτσα, την Πορταριά, την Τσαγκαράδα ή σε άλλα πανέμορφα χωριά του Πηλίου μέσα από την ενότητα "Που να μείνετε;".