Καιρός / Κλίμα
Το κλίμα στην Πάτμο είναι τυπικό μεσογειακό με ήπιους χειμώνες και θερμά, ξηρά καλοκαίρια. Μεταξύ Νοεμβρίου και Απριλίου συγκεντρώνονται οι λίγες βροχές του έτους, με τις μέσες θερμοκρασίες να κυμαίνονται γύρω στους 12°C και πολύ σπάνια να πέφτουν κάτω από τους 3°C. Από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο η θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 20°C και τους θερμότερους μήνες του καλοκαιριού αυτές φτάνουν συχνά τους 35°C. Ακόμα και τότε όμως, η ατμόσφαιρα δε γίνεται αποπνικτική αφού οι βόρειοι Αιγαιοπελαγίτικοι άνεμοι (μελτέμια) δροσίζουν την ατμόσφαιρα.
Ο τουρισμός στην Πάτμο κορυφώνεται μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου. Ιδανικοί μήνες για χαλαρωτική επίσκεψη και διακοπές είναι ο Ιούνιος, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος. Ενώ η περίοδος του Πάσχα συνδυάζει επί τω πλείστων καλό καιρό και ευχάριστες θερμοκρασίες με τη μοναδικά κατανυκτική ατμόσφαιρα των εορτασμών.
Body
Η Πάτμος είναι το νησί που έχει συνδεθεί στις συνειδήσεις όλων των χριστιανών του κόσμου με την Αποκάλυψη, το τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης. Κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια και κατά την αρχαιότητα έγινε αναφορά σ’ αυτήν από τον Θουκυδίδη και τον Στράβων, ως "Πάτνος". Το νησί ήταν μικρής σημασίας μέχρι και τους ρωμαϊκούς χρόνους, όπου αποτέλεσε τόπο εξορίας πολιτικών καταδίκων και τα πρώτα χριστιανικά χρόνια εξορίστηκε εδώ ο μαθητής του Ιησού Ιωάννης, και συνέγραψε το Ευαγγέλιο του και την Αποκάλυψη, το βιβλίο-ορόσημο της χριστιανοσύνης. Στα χρόνια που ακολουθούν η Πάτμος δέχεται επιθέσεις από πειρατές και έμοιαζε με έρημο τόπο. Με την πτώση της Κωνσταντινούπολης, κατέφυγαν εδώ πολλοί πρόσφυγες από την Πόλη και στη συνέχεια πρόσφυγες από την Κρήτη, οι οποίοι συνέβαλαν σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού και μέχρι το 17ο αιώνα η Πάτμος έχει καταστεί σημαντικό εμπορικό και ναυτικό κέντρο. Μετά από αλλεπάληλες κατακτήσεις από Ρώσους, Οθωμανούς και Ιταλούς, η Πάτμος ενώθηκε με την Ελλάδα μόλις το 1947, μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα. Αξίζει επίσης να αναφερθεί, ότι η Πάτμος ήταν η γενέτειρα ενός από τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρίας, Εμμανουήλ Ξάνθου. Εκτός από την ιερότητα του νησιού, ένα κίνητρο για να επισκεφθεί κανείς το νησί αποτελούν οι παραλίες του, πλαισιωμένες από την άγρια ομορφιά του νησιού, αλλά και τα ολόλευκα παραδοσιακά χωριά, που έχουν μείνει ανέγγιχτα από την τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων ετών. Η πρόσβαση μπορεί να γίνει μόνο ακτοπλοϊκώς, από το λιμάνι του Πειραιά και τα γύρω νησιά.