Πληροφορίες για την Πάρο, όνομα και ιστορία
Η Πάρος είναι ένα Αιγαιοπελαγίτικο νησί που συναντάται στο κέντρο του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων. Βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αντίπαρο (δυτικά), ενώ στα ανατολικά γειτονεύει με τη Νάξο. Συνολικά φιλοξενεί 14.290 κατοίκους συγκροτώντας το 4ο μεγαλύτερο πληθυσμιακά Κυκλαδίτικο νησί. Η Πάρος κατά την αρχαιότητα είχε αναφερθεί με αρκετά ονόματα, ενώ το ισχύον όνομα του νησιού να αναφέρεται για πρώτη φορά σε έναν Ομηρικό ύμνο τον 7ο αιώνα π.Χ.. Ετυμολογικά, το όνομα “Πάρος” συνδέεται με τον πρώτο οικιστή του νησιού, τον Παρράσιο από την Αρκαδία. Ίχνη κατοίκησης στο νησί ανάγονται στη Νεολιθική Εποχή (5.000 π.Χ.), ενώ κατά τη διάρκεια της ιστορίας, η Πάρος κατακτήθηκε από τους Πέρσες, υπήρξε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας και κυβερνήθηκε από Ρωμαίους και Βυζαντινούς. Μεταξύ 1207 και 1566 έζησε υπό Ενετική κυριαρχία, αποτελώντας τμήμα του Δουκάτου του Αρχιπελάγους με έδρα τη Νάξο. Στη συνέχεια, πολιορκήθηκε από τον ελληνικής καταγωγής πειρατή και ναύαρχο του οθωμανικού στόλου Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, πέφτοντας τελικά στα χέρια των Τούρκων. Επί τουρκοκρατίας η Πάρος ήταν υποτελής φορολογίας στο Σουλτάνο όμως διατήρησε τον πατροπαράδοτο τύπο αυτοδιοίκητου μέσω των κοινοτήτων. Τέλος, είχε ενεργή συμμετοχή στην Επανάσταση του 1821 και ενώθηκε με το πρώτο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος το 1830.
Πάρος Αντίπαρος, Παριανό μάρμαρο και Παναγία Εκατονταπυλιανή
Πάρος και Αντίπαρος είναι εν πολλοίς ταυτισμένα στη συνείδηση του κάθε επισκέπτη, αν και η Αντίπαρος εκτός από ιδανικό προορισμό για μονοήμερη εκδρομή ή βραδινό ποτό προσφέρεται και για εκτενέστερη διαμονή. Το νησί είναι απόλυτα αυτόνομο προσφέροντας όλες τις υπηρεσίες που αναζητά ένας επισκέπτης, ενώ από την Πάρο η Αντίπαρος προσεγγίζεται είτε μέσω Παροικιάς με καραβάκι και δρομολόγιο 30 λεπτών, είτε μέσω Πούντας όπου το φερι μποτ χρειάζεται μόλις 7 λεπτά.
Άλλο ένα χαρακτηριστικό της Πάρου είναι ότι το νησί ήταν ανέκαθεν σταυροδρόμι θαλάσσιων δρόμων και λόγω γεωγραφικής θέσης, είχε ιστορικά εμπορική και στρατιωτική σημασία. Ταυτόχρονα, φημίζονταν για το έφορο έδαφος αλλά και τον πλούτο του υπεδάφους της. Μάλιστα, το όνομα της Πάρου ταυτίστηκε με την καλλιτεχνική άνθιση της Κλασσικής Εποχής, χάρη στο εξαιρετικής ποιότητας μάρμαρο που παρήγαγε. Το παριανό μάρμαρο, (η Παρία λίθος όπως ονομάζονταν) ήταν πάλλευκο και μοναδικό στον κόσμο καθώς η διαύγειά και η διαφάνειά του έφτανε τα 6-7 εκατοστά όταν το κοινό μάρμαρο δεν ξεπερνά τα 1,5 εκατοστά. Η Νίκη της Σαμοθράκης, ο Ερμής του Πραξιτέλη και η Αφροδίτη της Μήλου είναι μόνο μερικά παραδείγματα των αριστουργημάτων γλυπτικής που κατασκευάστηκαν σε παριανό μάρμαρο.
Επίσης, η Πάρος συνδέεται απόλυτα με τον σπουδαίο παλαιοχριστιανικό ναό της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής ο οποίος βρίσκεται στην πρωτεύουσα του νησιού την Παροικιά. Στις 23 Αυγούστου λαμβάνει χώρα μεγάλο πανηγύρι όπου εορτάζεται η Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Το πρωί γίνεται η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας στους δρόμους της πόλης, ενώ το βράδυ πραγματοποιείται η αναπαράσταση της πειρατικής επιδρομής στο λιμάνι.
Πάρος παραλίες, και ακτοπλοϊκά για Πάρο
Σε μια ακτογραμμή που ξεπερνά τα 120 χιλιόμετρα η Πάρος φιλοξενεί εξαιρετικές παραλίες. Μάλιστα η φήμη ορισμένων εξ’ αυτών, όπως οι Κολυμπήθρες, ο Λογαράς και το Μοναστήρι ξεπερνάν κατά πολύ τα όρια του νησιού. Σίγουρα λοιπόν, υπάρχουν στην Πάρος παραλίες που απευθύνονται σε όλα τα γούστα, ενώ κερδίζουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό παραθεριστή. Επιπλέον, τα πανέμορφα χωριά με τα στενά σοκάκια, η εξαίσια παριανή κουζίνα, οι γραφικοί παραθαλάσσιοι οικισμοί και η διάσημη νυχτερινή ζωή του νησιού, δημιουργούν έναν ιδανικό προορισμό για κάθε είδους διακοπές. Η Πάρος είναι ένα ζωντανό νησί με πολιτιστικό αποτύπωμα που καθρεφτίζεται στις ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις, τις παραδοσιακές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και τα πανηγύρια που λαμβάνουν χώρα εδώ. Ακόμα, το "Φεστιβάλ στο Πάρκο" που διοργανώνεται από το 2009, και μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, ορίζουν το την πολυδιάστατη έκφραση των κατοίκων του νησιού. Από τη δεκαετία του 1960 και μετά, η Πάρος εξελίχθηκε σε έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Διαθέτει άψογα οργανωμένες τουριστικές υποδομές και κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το Εξωτερικό. Στην Πάρο μπορεί κανείς να φτάσει και αεροπορικώς, καθώς το νησί διαθέτει δικό του αεροδρόμιο, αλλά και να ταξιδέψει ακτοπλοϊκά για Πάρο από τον Πειραιά και άλλα νησιά του Αιγαίου.