Πληροφορίες για τη Νάξο, όνομα και ιστορία
Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Κυκλάδων. Βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του νησιωτικού συμπλέγματος και ξεχωρίζει για το φυσικό κάλλος, την αυτάρκεια, αλλά και το πολυδιάστατο ανάγλυφό που την κάνει να διαθέτει τοπία και εικόνες απρόσμενες για ένα Κυκλαδίτικο νησί. Ο πληθυσμός του νησιού είναι λίγο λιγότερο από 20.000 κάτοικοι, ενώ η Χώρα της Νάξου που είναι πρωτεύουσα του νησιού φιλοξενεί περίπου τους μισούς από αυτούς. Το όνομα της Νάξου προέρχεται, είτε από τον "Νάξο" ο οποίος ήταν ο ηγεμόνας αποίκων από την Καρία της Μικράς Ασίας που έζησαν στο νησί, είτε από την αρχαιοελληνική λέξη "νάξαι", που σημαίνει “θυσία”, και υπονοεί τις πλούσιες θυσίες που πρόσφεραν Νάξιοι στους θεούς. Η Νάξος, κατοικήθηκε από τη νεολιθική εποχή, όταν αναπτύχθηκε εδώ ένας αξιόλογος πρωτοκυκλαδικός πολιτισμός (5500 π.Χ. - 3000 π.Χ). Ευρήματα από τη μυκηναϊκή πόλη της Νάξου (1400 - 1100 π.Χ.) παρουσιάζονται στο επιτόπιο μουσείο της Χώρας. Ενώ, κατά την κλασική περίοδο, το νησί κατοικήθηκε από Ίωνες γνωρίζοντάς μεγάλη οικονομική και πολιτιστική άνθιση. Από τότε χρονολογείται άλλωστε η "Πορτάρα," η χαρακτηριστική μαρμάρινη πύλη του ναού του Απόλλωνα που άρχισε να χτίζεται τον 6ο π.Χ. αιώνα. Το 490 π.Χ. η Νάξος καταστράφηκε από τους Πέρσες, και στη συνέχεια έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Μέσα στους αιώνες, η Νάξος κυβερνήθηκε από Βυζαντινούς και Ενετούς, έπεσε στα χέρια των Οθωμανών το 1537 και ενώθηκε με το πρώτο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος, το 1830.
Νάξος παραλίες, η διάσημη Απείρανθος και η χαρακτηριστική Πορτάρα στη Νάξο
Στα 148 χλμ. της ακτογραμμής της, φιλοξενεί η Νάξος παραλίες που ξεχωρίζουν για την πολυδιάστατη όψη τους και καλύπτουν τις προσδοκίες ακόμα και του πιο απαιτητικού ταξιδιώτη. Το πολιτιστικό αποτύπωμα του νησιού καθρεφτίζεται στα κυκλαδίτικα και ενετικά αρχιτεκτονικά στοιχεία της Χώρας της Νάξου, στη θρησκευτική και λαϊκή παράδοση, αλλά και στα φημισμένα ναξιώτικα χωριά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διάσημη Απείρανθος, ο παραδοσιακός οικισμός που βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του νησιού και διατηρεί ήθη, έθιμα, διάλεκτο και μουσική που αποκαλύπτει την κρητική καταγωγή των κατοίκων της. Τέλος, η ιστορική εμβέλεια της Νάξου φαίνεται σε σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία με κυριότερο την Πορτάρα στη Νάξο, την τεράστια μαρμάρινη πύλη του Ναού του Απόλλωνα που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ..
Ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στην όψη της Νάξου άφησε η Ενετική διακυβέρνηση (1207-1537). Ο Μάρκος Σανούδος που κυριάρχησε στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, πολιόρκησε και κατέλαβε το νησί το 1207, ιδρύοντας το Δουκάτο της Νάξου (ή του Αρχιπελάγους). Εγκαθιδρύοντας φεουδαρχικό σύστημα, οι Ενετοί εκμεταλλεύτηκαν τη γεωργική παράγωγη και ανέπτυξαν το εμπόριο. Από τότε ανάγεται η μεσαιωνική πόλη του ιστορικού κέντρου της Χώρας, που εκτείνεται γύρω από την αρχαία ακρόπολη και τον κεντρικό πύργο. Βασική ιδιαιτερότητα του μεσαιωνικού οικισμού της Νάξου είναι ότι είχε για τείχος την ίδια την τοιχοποιία των περιφερειακών σπιτιών της πόλης, η οποία ξεχώριζε για τη δαιδαλώδη ρυμοτομία και τα στενά σοκάκια. Εκτός από βενετσιάνικο διοικητικό κέντρο, η Νάξος υπήρξε θρησκευτικό και εκπαιδευτικό κέντρο και σήμερα περιλαμβάνει μοναδικά αξιοθέατα και οικοδομήματα της εποχής, όπως η Καθολική Μητρόπολη, το Παρεκκλήσιο του Κάστρου (Καπέλα Καζάντζα), αλλά και η Εμπορική Σχολή, όπου φοίτησε για ένα χρόνο και ο Νίκος Καζαντζάκης και σήμερα στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο.
Νάξος Κουφονήσια, Ηρακλειά και ο παράδεισος των Μικρών Κυκλάδων
Σήμερα η Νάξος αποτελεί έναν από τους πλέον αξιόλογους προορισμούς της Ελλάδας. Ακολουθεί βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη η οποία δεν αλλοιώνει το πολιτιστικό υπόβαθρο και το φυσικό κάλλος του νησιού. Ταυτόχρονα διαθέτει σύγχρονες τουριστικές υποδομές που προσελκύουν σε ετήσιο επίπεδο πολλούς επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Σημείο αναφοράς στη Νάξο τα Κουφονήσια, η Ηρακλειά και τα υπόλοιπα νησάκια των Μικρών Κυκλάδων ξεχωρίζουν για το ανόθευτο και γαλήνιο φυσικό τοπίο. Ενώ οι αμμουδερές ακρογιαλιές τους με τα γαλαζοπράσινα νερά κοσμούν ταξιδιωτικά περιοδικά και ιστοσελίδες παγκόσμιου βεληνεκούς.
Ιδιαίτερα ονομαστά είναι τα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα Νάξου. Το εύφορο ναξιώτικο έδαφος, αλλά και το ψηλότερο βουνό των Κυκλάδων ο Ζας (Δίας/Ζευς - 999 μ.) που κάνει το νησί να δέχεται κάποιες βροχοπτώσεις, δημιουργούσαν ιστορικά τις ιδανικές προϋποθέσεις για ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Αυτός ο πλούτος του νησιού προσέφερε αυτάρκεια μέσα στους αιώνες και σε πολλές περιπτώσεις ισχύ και αυτονομία. Ακόμα και σήμερα παραγωγές και προϊόντα της Νάξου είναι ονομαστά και γίνονται ανάρπαστα σε όλη την Ελλάδα. Το γεγονός αυτό μετατρέπει τη Νάξο σε γαστρονομικό προορισμό διεθνούς εμβέλειας. Η ντόπια παραδοσιακή κουζίνα με μια σειρά από εξαιρετικά τοπικά προϊόντα έχουν κάνει μάγειρες παγκόσμιας κλάσης να υποκλιθούν στην απλότητα και το βάθος της μεσογειακής διατροφής, ενώ υπόσχονται στον επισκέπτη μια αυθεντική γευστική εμπειρία. Μεταξύ άλλων, η πατάτα Νάξου, το κρέας, τα τυριά, τα κρασιά, τα προϊόντα κίτρου και τα οπωροκηπευτικά είναι ασυναγώνιστης ποιότητας. Τέλος, η Νάξος προσεγγίζεται ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι του Πειραιά και πολλά άλλα Κυκλαδίτικα νησιά. Ακόμα το κρατικό αεροδρόμιο του νησιού “Απόλλων” συνδέει τη Νάξο με τον Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών και άλλες πόλεις του εξωτερικού μέσω πτήσεων τσάρτερ.