Πληροφορίες, όνομα, ιστορία
Το Ναύπλιο είναι παραλιακή πόλη της ανατολικής Πελοποννήσου και πρωτεύουσα της περιφερειακής ενότητας Αργολίδας. Είναι χτισμένη στο βάθος του Αργολικού Κόλπου, στο νοτιοανατολικό άκρο του έφορου κάμπου του Άργους και απέχει περίπου 12 χιλιόμετρα από το Άργος. Με τον πληθυσμό του ευρύτερου δήμου Ναυπλιέων να φτάνει τους 32.586 κατοίκους είναι η 2η μεγαλύτερη πόλη της Αργολίδας, μετά το Άργος. Το αρχαίο όνομα της πόλης ήταν “Ναυπλία” και σύμφωνα με τη μυθολογία προέρχεται από τον ιδρυτή της τον “Ναύπλιο” που ήταν εγγονός του θεού Ποσειδώνα. Η πρώτη ιστορική καταγραφή του Ναυπλίου έγινε από τον Ηρόδοτο τον 5ο π.Χ. αιώνα, ενώ αρχαιολογικά ευρήματα πιστοποιούν την ύπαρξη της πόλης από τα μυκηναϊκά χρόνια ακόμα. Μέσα στους αιώνες, η πόλη υπήρξε σύμμαχος των Σπαρτιατών, κυβερνήθηκε από Βυζαντινούς και καταστράφηκε από επιδρομές πειρατών και Αράβων. Άρχισε να αναπτύσσεται τη Βυζαντινή περίοδο στον οχυρωμένο λόφο της Ακροναυπλίας και γνώρισε ιδιαίτερη ακμή όταν διοικήθηκε από τους Φράγκους μετά την κατάκτηση του 1210 και τους Ενετούς που την κατέλαβαν το 1388. Το Ναύπλιο κατελήφθει από τους Οθωμανούς το 1540 μέχρι το 1686 που ανακτήθηκε από τους Ενετούς του Φρατζέσκο Μοροζινι. Τότε, ανοικοδομήθηκε και μετατράπηκε σε μια ισχυρή καστροπολιτεία με την ανέγερση του οχυρού του Παλαμηδίου. Το 1715 έπεσε ξανά στα χέρια των Τούρκων και παρέμεινε σκλαβωμένο μέχρι την Επανάσταση του 21’, όταν με μια παρατεταμένη πολιορκία απελευθερώθηκε το 1823. Μάλιστα από τις 18 Ιανουαρίου 1823 μέχρι το 1834, που πρωτεύουσα της Ελλάδας ορίστηκε η Αθήνα, το Ναύπλιο ήταν η έδρα της Ελληνικής Κυβέρνησης και πρωτεύουσα του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.
Πλατεία Συντάγματος και αξιοθέατα στο Ναύπλιο
Τα μνημεία, τα αξιοθέατα και η αρχιτεκτονική της πόλης περιγράφουν τη μακραίωνη ιστορία της που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτή του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Στο κέντρο του Ναυπλίου βρίσκεται η μεγάλη πλακόστρωτη Πλατεία Συντάγματος. Πήρε το όνομά της από τη διασημότερη πλατεία στην Ελλάδα, την Πλατεία Συντάγματος των Αθηνών. Και αυτό, προς τιμήν της Επανάστασης της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 όταν ο λαός και η στρατιωτική φρουρά των Αθηνών απαίτησε της παραχώρηση συντάγματος μπροστά στα τότε ανάκτορα του Όθωνα. Γύρω από τη Ναυπλιώτικη πλατεία, που σφύζει από ζωή, εκτός από τις ταβέρνες, τις καφετέριες και τα μαγαζιά, βρίσκονται μερικά από τα σημαντικότερα κτήρια της ιστορίας του ελληνικού έθνους. Μεταξύ αυτών, το τζαμί που στέγασε το πρώτο ελληνικό κοινοβούλιο, το Κυβερνείο του Ιωάννη Καποδίστρια, το σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, το Θέατρο Τριανόν και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Στο παραλιακό μέτωπο του Ναυπλίου ξεχωρίζει το Μπούρτζι, το νησάκι των Αγίων Θεοδώρων που το 1470 οχυρώθηκε πλήρως από τους Ενετούς και μετατράπηκε σε φρούριο της αμυντικής γραμμής της πόλης. Στα 216 μέτρα πάνω από την πόλη, δεσπόζει το Παλαμήδι, το Ενετικό φρούριο που κατασκευάστηκε το 1687 και προσεγγίζεται από 857 σκαλιά (ο θρύλος λέει ότι είναι 999). Στους πρόποδες της Ακροναυπλίας βρίσκεται ο Ψαρομαχαλάς, η παλαιότερη συνοικία του Ναυπλίου που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και πήρε το όνομά της από τους ψαράδες που ζούσαν. Χαρακτηρίζεται από τα στενά σοκάκια και τις δρομόσκαλες, ενώ έμεινε απαράλλαχτη στον επανασχεδιασμό της πόλης, μετά την απελευθέρωση του 1823.
Γοητευτικός προορισμός
Το Ναύπλιο είναι μία από τις ομορφότερες παραθαλάσσιες πόλεις της χώρας. Το κύρος της “πρώτης πρωτεύουσας”, τα ιστορικά, αξιοθέατα, αλλά και η αρχοντική αύρα του αστικού ιστού, δομούν έναν γοητευτικό προορισμό όλες τις εποχές του έτους. Ταυτόχρονα, η σχετικά μικρή απόσταση από την Αθήνα, σε συνδυασμό με το φυσικό κάλλος των ακτών του Αργολικού Κόλπου και την εγγύτητα με το θέατρο της Επιδαύρου και τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, κάνουν εδώ και δεκαετίες την πόλη έναν από τους πλέον κλασικούς προορισμούς τριημέρου ή σαββατοκύριακου. Το Ναύπλιο διαθέτει άρτιες τουριστικές υποδομές και ξεχωρίζει για τις ποιοτικές επιλογές εστίασης και ψυχαγωγίας. Κάθε χρόνο προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με τον τουρισμό να αποτελεί σημαντικό κομμάτι της οικονομίας της πόλης. Άλλος ένα; πλουτοπαραγωγικός πόρος του Ναυπλίου είναι η γεωργία. Πασίγνωστα είναι άλλωστε, τα οπωροκηπευτικά και τα εσπεριδοειδή που παράγονται στην Αργολική πεδιάδα, τα οποία καλύπτουν την εγχώρια ζήτηση, αλλά και εξάγονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη.