Ναύπακτος

Καιρός / Κλίμα

Το κλίμα της Ναυπάκτου είναι τυπικό μεσογειακό και χαρακτηρίζεται από ήπιους χειμώνες και σχετικά δροσερά καλοκαίρια. Όντας παράκτια περιοχή επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη θάλασσα καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

 

Κατά τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού για παράδειγμα η θαλάσσια αύρα μετριάζει τη ζέστη στην ατμόσφαιρα, ενώ αντίστοιχα το χειμώνα το παράκτιο στοιχείο κάνει τα ψυχρότερα καιρικά φαινόμενα ηπιότερα. Η υψηλή ηλιοφάνεια παρατηρείται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και είναι ένας επιπλέον παράγοντας που κάνει το κλίμα της Ναυπάκτου ιδιαίτερα ευχάριστο.

 

Latitude
38.393
Longitude
21.8349
Booking Code
navpaktos
Wiki Code
Naupactus
RentOfficeNum
1
RentLocNum
1
RentOfficeAround
0
TxHaveBeach
0
BookingHotelNum
0
TxGroupOn
GR
HaveUni
0
Included
1
City Code
ATHNAF
Location Type
C
Image Header
Image
Πανοραμική φωτογραφία από το κάστρο με το λιμάνι και τον οικισμό ναυπακτοσ αξιοθεατα
Owner
lisvoshotel-nafpaktos
Image
ναυπακτοσ αξιοθεατα το λιμάνι της πόλης είναι ένα από αυτά
Owner
Dimkoa
License Name
Image
Βαρκες αραγμένες ατο λιμάνι, το παραλιακό μέτωπο και ο βραχίωνας του λιμανιού στη ναύπακτο
Owner
Dimitris Karagiorgos
License Name
Image
ναυπακτοσ αξιοθεατα το γραφικό λιμάνι της πόλης με αραγμένες βάρκες στα ήρεμα νερά του
Owner
Dimitris Karagiorgos
License Name
Image
Ταπεζοκαθίσματα από ταβέρνες και καφετέριες στον παραλιακό πεζόδρομο ναυπακτοσ αξιοθεατα
Owner
Dimitris Karagiorgos
License Name
Image
Το παραλιακό μέτωτο στη ναύπακτο και βάρκες αραγμένες στο λιμάνι
Owner
Dimitris Karagiorgos
License Name
Image
Η είσοδος σε παραδοσιακό παντοπωλείο στη Ναύπακτο
Owner
miriam.mollerus
License Name
Image
Στενό πλακόστρωτο δρομάκι και παραδοσιακά σπίτια στη Ναύπακτο
Owner
MARPA69
License Name
Image
Το λιμάνι ο οικισμός και το κάστρο ναυπακτοσ αξιοθεατα
Owner
Agnieszka_R
License Name
Image
Φωτογραφία της ναυπάκτου από το λιμάνι με το παραλιακό μέτωπο και το κάστρο που υψώνεται πάνω από τον οικισμό
Owner
Jorge Cancela
License Name
Image
Το άγαλμα του Ανεμογιάννη δίπλα στη ελληνική σημαία και το άγαλμα του Θερβάντες στον βραχίονα του λιμανιού ναυπακτοσ αξιοθεατα
Owner
Dimkoa
License Name
Image
Τα αμυντικά τείχη στο λιμάνι της Ναυπάκτου και στο λόφο δεσπόζει το κάστρο της πόλης
Owner
Dimitris Karagiorgos
License Name
Image
Αεροφωτογραφία της Ναυπάκτου όπου ξεχωρίζει το γραφικό λιμανάκι της πόλης
Owner
Αλεξάντρα
License Name
Image
ναυπακτοσ αξιοθεατα το λιμάνι, μέρος του οικισμού και στο φόντο οι ακτές της Πελοποννήσου σε αεροφωτογραφία από το κάστρο
Owner
Conudrum
License Name
Image
ναυπακτοσ αξιοθεατα ένα ταχύπλοο και η έξοδος του λιμανιού ανάμεσα στους δύο βραχίωνες
Owner
Dimitris Karagiorgos
License Name
Image
Η έξοδος στο γραφικό λιμάνι ανάμεσα στα δύο φρούρια που καταλήγουν οι δύο βραχίωνες ναυπακτοσ αξιοθεατα
Owner
Haris Krikelis
License Name
Image
Φωτογραφία έξω από το λιμάνι στη Ναύπακτο όπου ξεχωρίζουν τα αμυντικά τείχη του βραχίωνα το άγαλμα του Ανεμογιάννη δίπλα στη σημαία και στο βάθος τμήμα του οικισμού
Owner
Dimitris Karagiorgos
License Name
Image Large
Image
Ναύπακτος - Πανοραμική
Population
25.121
AptNum
0
ActiveAptNum
0
SeoCode
M21
LinkWise Type
airtickets
Booking Type
city
BookingCityUfi
-824495
Country
Body

Πληροφορίες για τη Ναύπακτο, όνομα και ιστορία

Η Ναύπακτος είναι μια πόλη της Στερεάς Ελλάδας που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας. Βρέχεται από το βόρειο τμήμα του Κορινθιακού Κόλπου και είναι χτισμένη στις εκβολές του ποταμού Μόρνου, ανατολικά του Αντιρρίου. Ο ευρύτερος δήμος φιλοξενεί 25.121 κατοίκους, κάνοντας τη Ναύπακτο την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας μετά το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι. Το αρχαίο όνομα “Ναύπακτος” προκύπτει από τις λέξεις “ναυς” (πλοίο) και “πήγνυμι” (κατασκευάζω, στερεώνω) και σημαίνει “ναυπηγείο”. Κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα η πόλη αποκαλούνταν από τους Έλληνες “Έπακτος”, από τους Φράγκους “Λεπάντο” και στη συνέχεια από τους Τούρκους ως Ινεμπάχτι. Με το ιστορικό όνομα της πόλης να επανέρχεται, τελικά, μετά την απελευθέρωση στα μέσα του 19ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια της αρχαιότητας η περιοχή της Ναυπάκτου κατοικούνταν από το Δωρικό φύλο των Λοκρών, ενώ μέσα στους αιώνες κυριαρχήθηκε από Αθηναίους, Μακεδόνες και Ρωμαίους. Υπήρξε σημαντική πόλη του Βυζαντίου και από το 1407, βίωσε 92 χρόνια Ενετοκρατίας μέχρι το 1499 που έπεσε στα χέρια των Τούρκων. Η Ναύπακτος καταγράφηκε στην ιστορία για τη “Μάχη του Λεπάντο” (1571), όταν ευρωπαϊκές χριστιανικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με τον Οθωμανικό στόλο. Το 1821 ο ντόπιος πληθυσμός της πήρε μέρος στην Ελληνική Επανάσταση και τελικά η πόλη απελευθερώθηκε από τον Ανδρέα Μιαούλη ο οποίος απέκλεισε το λιμάνι και ανάγκασε τους Τούρκους να συνθηκολογήσουν παραδίδοντας τη Ναύπακτο.

 

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου (ή του Λεπάντο) και η σημασία της

Στις 7 Οκτωβρίου 1571, στα ανοιχτά της εισόδου του Πατραϊκού Κόλπου (κόλπος του Λεπάντο) έλαβε χώρα μια από τις σημαντικότερες ναυμαχίες της παγκόσμιας ιστορίας. Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου ήταν μια μεγάλη σύγκρουση μεταξύ της καθολικής χριστιανικής δύσης και του Ισλάμ. Ενώ, αποτέλεσε ορόσημο για την ιστορία της Ευρώπης, καθώς σήμανε το τέλος των Οθωμανικών  βλέψεων για πλήρη κυριαρχία στη Μεσόγειο και επέκταση στις ακτές της Ιταλίας της Γαλλίας και της Ισπανίας. Ο συνεχής επεκτατισμός των Τούρκων θορύβησε τις ευρωπαϊκές ηγεμονίες οι οποίες με προσπάθειες του Πάπα Πίου Ε’ συγκρότησαν την “Ιερή Ένωση” (Lega Santa). Μια σταυροφορική συμμαχία περιελάμβανε τους στόλους της Ισπανίας, της Βενετίας, της Γένοβας, των Ιπποτών της Μάλτας, αλλά και των Δουκάτων της Σαβοΐας, του Ουρμπίνο και της Τοσκάνης. Ο χριστιανικός στόλος με αρχιναύαρχο τον αδερφό του Ισπανού βασιλιά, πρίγκιπα Δον Χουάν, καταναυμάχησε την οθωμανική αρμάδα υπό τον Μουεζίν Ζαντέ Αλί, σε μια φοβερή ναυμαχία που έγινε στις εκβολές του Αχελώου κοντά στα νησιά Εχινάδες. Η σύγκρουση αυτή έμεινε στην ιστορία ως η “Ναυμαχία της Ναυπάκτου” ή “Ναυμαχία του Λέπάντο” λόγω της μεσαιωνικής ονομασίας της πόλης που μέχρι πρότινος (1499) ήταν ενετική κτίση.

 

Ναύπακτος αξιοθέατα ενός ρομαντικού προορισμού

Η Ναύπακτος συνδυάζει το ιστορικό βάθος με τη γραφική ομορφιά. Διαθέτει η Ναύπακτος αξιοθέατα και μνημεία που αποκαλύπτουν το μεσαιωνικό παρελθόν μιας ιστορικής παραθαλάσσιας καστροπολιτείας. Ενώ η αύρα της πόλης συνδυάζει τη νησιωτική αίσθηση με το κάλλος των καταπράσινων βουνών της Πίνδου που απλώνονται επιβλητικά στο βάθος. Η πόλη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός πευκόφυτου λόφου, στην κορυφή του οποίου του δεσπόζει ένα από τα πλέον καλοδιατηρημένα Ενετικά κάστρα της χώρας. Από εκεί η θέα της Ναυπάκτου και της θάλασσας είναι μαγευτική. Βέβαια, το “σήμα κατατεθέν” της πόλης είναι το Ενετικό λιμάνι. Το παλιό γραφικό λιμανάκι δημιουργείται από 2 βραχίονες που στα άκρα τους έχουν δύο πύργους και στην πραγματικότητα αποτελούν προέκταση των τειχών του κάστρου. Τέλος, μια βόλτα στην παλιά πόλη περιγράφει τη μακραίωνη ιστορία της Ναυπάκτου, μέσα από ιστορικά κτήρια και αρχοντικά παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια και το διάσημο Στενοπάζαρο είναι τα πιο ζωντανά τμήματα της πόλης φιλοξενώντας καφετέριες, ταβέρνες, μπαρ και καταστήματα. Η Ναύπακτος έχει άρτιες τουριστικές υποδομές και τις τελευταίες δεκαετίες το τουρισμός έχει αναχθεί ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας της πόλης. Είναι ένας ιδανικός προορισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι καταγάλανες ακτές της ευρύτερης περιοχής αποτελούν τόπο παραθέρισης για πολλούς επισκέπτες. Μάλιστα η Ναύπακτος διαθέτει παραλίες (Ψάνη, Γρίμποβο) με γαλάζια σημαία που βρίσκονται εντός του αστικού ιστού!

Wanna Go
Rating Average
14.07