Πληροφορίες για τη Μύκονο, όνομα και ιστορία
Η Μύκονος είναι νησί του Αιγαίου Πελάγους και ανήκει στις Κυκλάδες. Βρίσκεται το βορειοανατολικό τμήμα του νησιωτικού συμπλέγματος, έχοντας στα βόρεια την Τήνο και λίγο πιο μακριά στα ανατολικά του τη Σύρο. Συνολικά φιλοξενεί 9.802 μόνιμους κατοίκους, κάτι που το κάνει το 5ο μεγαλύτερο πληθυσμιακά νησί των Κυκλάδων. Σύμφωνα με την παράδοση, το όνομα του νησιού προκύπτει από τον μυθικό ήρωα Μύκονο που ήταν εγγονός του θεού Απόλλωνα. Μέσα στους αιώνες στο νησί κυριάρχησαν Πέρσες, Αθηναίοι, Ρωμαίοι και Βυζαντινοί. Από το 1207 μέχρι το 1537, η Μύκονος βρέθηκε υπό Ενετοκρατία, αρχικά ως τμήμα του Δουκάτου του Αρχιπελάγους με έδρα τη Νάξο και στη συνέχεια υπό τη διακυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βενετίας. Το 1537 δέχτηκε επίθεση από τον ελληνικής καταγωγής ναύαρχο του οθωμανικού στόλου Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, πέφτοντας έτσι στα χέρια των Τούρκων. Το 1821 συμμετείχε στην Ελληνική Επανάσταση υπό την καθοδήγηση της εθνικής ηρωίδας Μαντώ Μαυρογένους, ενώ το 1830 ενσωματώθηκε στο πρώτο ανεξάρτητο Ελληνικό κράτος.
Παγκόσμιο τζετ σετ, λάμψη και διασκέδαση στη Μύκονο
Το "Νησί των ανέμων", όπως αποκαλείται η Μύκονος λόγω των συχνών ανέμων που πνέουν στο νησί, ήταν ένας από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 50' το φυσικό κάλλος του νησιού, οι υπέροχες παραλίες, το εκπληκτικό μυκονιάτικο τοπίο, αλλά και ο αρχαιολογικός θησαυρός του γειτονικού νησιού της Δήλου, προσέλκυαν πολλούς επισκέπτες. Τη δεκαετία που ακολούθησε η Μύκονος ξεκίνησε να γίνεται το επίκεντρο του παγκόσμιου τουριστικού ενδιαφέροντος. Τότε, μετά την έλευση των πρώτων προσωπικοτήτων και σταρ της εποχής, δημιουργήθηκε μια ισχυρή τάση και μόδα που ήθελε κάθε διεθνώς αναγνωρίσιμο επιχειρηματία, πολιτικό, ηθοποιό ή τραγουδιστή να περνάει ένα μέρος των καλοκαιρινών διακοπών του στη Μύκονο. Έτσι, προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας όπως ο Ωνάσης, η Μαρία Κάλλας, η Μπριζίτ Μπαρντό, ο Ζαν Μορό και η Γκρέις Κέλυ, καθιέρωσαν το νησί ως ένα προορισμό του παγκόσμιου τζετ σετ. Το χαρακτηριστικό αυτό παραμένει αναλλοίωτο μέχρι τις μέρες μας, ενώ η φήμη και το brand name της Μυκόνου, φτάνει σε κάθε γωνιά της γης και κάνει εκατομμύρια ανθρώπους να τη θέτουν πολύ ψηλά στη λίστα των μελλοντικών προορισμών. Η Μύκονος είναι παγκοσμίως γνωστή για τη νυχτερινή της ζωή, την ανεκτικότητα και την ξέφρενη διασκέδαση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι συχνά αποκαλείται και "Ίμπιζα της Ελλάδας". Πασίγνωστα είναι τα καφέ-μπαρ στα Ματογιάννια που προσφέρουν θέα σε μια λαμπερή πασαρέλα διασημοτήτων, ενώ τα cocktail bar στα σοκάκια της Xώρας και τα θρυλικά club στην περιοχή του Γιαλού και της Μικρής Βενετίας, ορίζουν το ύφος της διασκέδασης στο νησί. Τέλος, τα περισσότερα beach bar το βράδυ φιλοξενούν πάρτι με διάσημους Dj's από όλο τον κόσμο, ενώ πολλά φημισμένα club κάνουν τη Μύκονο μία μικρή Μέκκα της ηλεκτρονικής μουσικής.
"Μικρή Βενετία" στη Μύκονο, κυκλαδίτικη όψη, αλλά και υπερβατική χλιδή
Σήμερα η Μύκονος αποτελεί μία σταθερή αξία, που συνδυάζει τον κοσμοπολίτικο αέρα της με την κυκλαδίτικη ομορφιά και παρά τον μαζικό τουρισμό, δεν παύει να εκπλήσσει θετικά τον επισκέπτη της με τις αυθεντικές ομορφιές της. Η "Μικρή Βενετία" στη Μύκονο είναι ένα από τα πλέον πολυφωτογραφημένα αξιοθέατα του νησιού. Ενώ, το μυκονιάτικο πολιτιστικό αποτύπωμα καθρεφτίζεται στη μοναδική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική των οικισμών του, με τα κατάλευκα σπίτια και τα στενά σοκάκια, στα μουσεία του, αλλά και στην παραδοσιακή του κουζίνα που αξίζει να ψάξει και να δοκιμάσει κανείς. Βέβαια, στις μέρες μας η Μύκονος φιλοξενεί μερικά από τα διασημότερα γκουρμέ εστιατόρια του κόσμου που σίγουρα δεν απευθύνονται στο πορτοφόλι ενός "κοινού θνητού". Αντίστοιχα, όλο το φάσμα των τιμών που αφορά την εστίαση, τη διανυκτέρευση και τη διασκέδαση, κυμαίνεται από πολύ υψηλά έως δυσθεώρητα ύψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μύκονος μπορεί να είναι τμήμα της ελληνικής επικράτειας αλλά ιδίως την καλοκαιρινή σεζόν τα κόστη, οι ρυθμοί και το προφίλ της συγκρίνονται με τα πλέον πολυτελή θέρετρα του εξωτερικού. Αυτό το στοιχείο άλλωστε κάνει μεγάλο μέρος των άρτιων τουριστικών υποδομών της να προσφέρουν υπηρεσίες σε επίπεδο απόλυτης χλιδής. Η πρόσβαση στο νησί μπορεί να γίνει είτε με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά και άλλων γειτονικών νησιών, είτε αεροπορικώς από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, και μια σειρά από πόλεις του εξωτερικού.