Μέτσοβο

Καιρός / Κλίμα

Το κλίμα στο Μέτσοβο είναι ηπειρωτικό και επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το υψόμετρο του χωριού και τα βουνά που το περιβάλλουν. Οι χειμώνες εδώ είναι αρκετά δριμείς, ενώ η ψυχρή περίοδος του έτους διαρκεί από τον Οκτώβριο έως το Απρίλιο. Κατα τους ψυχρότερους μήνες, οι χιονοπτώσεις δεν είναι σπάνιες, η θερμοκρασία πέφτει συχνά υπό του μηδενός και η χιονοκάλυψη στα γύρω βουνά παρατηρείται από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο. Οι βροχοπτώσεις δε, είναι συχνότερες το φθινόπωρο και την άνοιξη. Τα καλοκαίρια οι θερμοκρασίες είναι ευχάριστες, ο αέρας του βουνού αναζωογονεί και το βράδυ δροσίζει την ατμόσφαιρα.

 

Το Μέτσοβο είναι ένας από τους ιδανικότερους ορεινούς προορισμούς καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο χειμώνας θεωρείται ιδανική εποχή για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, οι οποίοι μπορούν να απολαύσουν το χιόνι σε κάποιο από τα χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής. Αντίστοιχα το καλοκαίρι προσελκύει επισκέπτες που αναζητούν τη δροσιά και την εφορία της βουνήσιας ατμόσφαιρας. 

Latitude
39.7702
Longitude
21.1829
Booking Code
metsovon
Wiki Code
Metsovo
RentOfficeNum
0
RentLocNum
0
RentOfficeAround
0
TxHaveBeach
0
Linkwise Code
IOA
BookingHotelNum
0
TxGroupOn
GR
HaveUni
0
Included
1
City Code
IOAMET
Location Type
C
Image Header
Image
Πανοραμική φωτογραφία του χωριού σε ένα καταπράσινο περιβάλλον μετσοβο αξιοθεατα
Owner
Γιάννης Χουβαρδάς
License Name
Image
Το κέντρο του χωριού και στο βάθος τα χιονισμένα βουνά της Πίνδου μετσοβο αξιοθεατα
Owner
FB flowmagazine.gr
Image
μετσοβο αξιοθεατα Το χωριό της Ηπείρου που είναι αμφιθεατρικά χτισμένο στην πλαγιά
Owner
Konstantinos Stampoulis (el:User:Geraki)
License Name
Image
Πλακόστρωτος δρόμος και παραδοσιακά σπίτια στο μετσοβο αξιοθεατα
Owner
FB flowmagazine.gr
Image
Η πινακοθήκη Αβέρωφ σε ένα ένα πετρίχτιστο οικοδόμημα μετσοβο αξιοθεατα
Owner
Jean Housen
License Name
Image
Ταβέρνα και μαγαζί πώλησης παραδοσιακών προϊόντων στην πλατεία του μετσοβο αξιοθεατα
Owner
Mixalis08
License Name
Image
Το χιονοδρομικό κέντρο στο Ανήλιο κοντά στο μετσοβο αξιοθεατα
Owner
FotisPolyzos
License Name
Image
Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στον Αβερώφειο Κήπο μετσοβο αξιοθεατα
Owner
Ellie Βarmpagiannis
License Name
Image
Κεντρικός δρόμος στο μετσοβο αξιοθεατα
Owner
Jean Housen
License Name
Image
Τα σπίτια του Μετσόβου στη χιονισμένη πλαγιά των βουνών της Πίνδου μετσοβο αξιοθεατα
Owner
Ginak97
License Name
Image
Παραδοσιακά πετρόχριστα οικοδομήματα στο μετσοβο αξιοθεατα
Owner
Jean Housen
License Name
Image
Πλακόστρωτος κεντρικός δρόμος ανάμεσα σε δέντρα στο κέντρο του μετσοβο αξιοθεατα
Owner
Leonard S Jacobs
License Name
Image
Φωτογραφία στο κέντρο του Μετσόβου και στο φόντο τα σπίτια του οικισμού σκαρφαλωμένα στην πλαγιά μετσοβο αξιοθεατα
Owner
Bgabel
License Name
Image
Το διάσημο τυρί μετσοβόνε μετσοβο αξιοθεατα
Owner
C messier
License Name
Image
Το κτίριο του Ιδρύματος Τοσίτσα στο κέντρο του οικισμού μετσοβο αξιοθεατα
Owner
Jean Housen
License Name
Image
Δωμάτιο με παραδοσιακή διακόσμηση στο αρχοντικό του Αβέρωφ μετσοβο αξιοθεατα
Owner
Dimkoa
License Name
Image
Ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής στο κεντρο του μετσοβο αξιοθεατα
Owner
Jorge Cancela
License Name
Image
Σκεπές μετσοβίτικων σπιτιών και τα καταπράσινα βουνά που το περιβάλλουν μετσοβο αξιοθεατα
Owner
Dimitris Siskopoulos
License Name
Image
Η πινακοθήκη Αβέρωφ και ένα τμήμα του οικισμού μετσοβο αξιοθεατα
Owner
Leonard S Jacobs
License Name
Image Large
Image
Μέτσοβο - Πανόραμα
Population
3.195
AptNum
0
ActiveAptNum
0
SeoCode
M20
LinkWise Type
aegean
Booking Type
city
BookingCityUfi
-823927
Country
Body

Πληροφορίες για το Μέτσοβο, όνομα και ιστορία

Το Μέτσοβο είναι ένας ορεινός παραδοσιακός οικισμός που ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στο ανατολικό άκρο του νομού ανάμεσα στις πλαγιές της οροσειράς της Πίνδου. Ο πληθυσμός του χωριού είναι 2.337 κάτοικοι, κυρίως βλαχικής καταγωγής, οι οποίοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία, λιγότερο με τη γεωργία και σε αρκετά μεγάλο βαθμό με τον τουρισμό. Στο Μέτσοβο υπάρχει τυροκομική μονάδα, οινοποιείο, βιοτεχνίες επεξεργασίας ξύλου και κατασκευής ειδών λαϊκής τέχνης, ενώ ένας σημαντικός αριθμός κατοίκων εργάζεται σε επιχειρήσεις εστίασης, ξενοδοχεία και μαγαζιά παραδοσιακών προϊόντων. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, το Μέτσοβο αποκαλούνταν "Μιτσοβα" (τουρκικά) και Αμίντζιου (βλάχικα-'στο Μίντζιου'), ενώ σε έγγραφα και πηγές καταγράφεται ως “Μέτζοβο” ή “Μέσσοβον”. Ετυμολογικά, ορισμένοι μελετητές ταυτίζουν την ονομασία του Μετσόβου με “έναν τόπο ανάμεσα σε βουνά” (μεσόβουνο). Η πιθανότερη όμως θεωρία μιλά για ένα συνδυασμό σλαβικών λέξεων (αρκούδα, μέλι και τρώω) που μαζί με τη σλαβική κατάληξη τόπων (-οβο) περιγράφει έναν "αρκουδότοπο". Η πρώτη ιστορική αναφορά του οικισμού ανάγεται στο 1380 όταν σε Βυζαντινό έγγραφο αναφέρεται ως μικρός οικισμός βοσκών χτισμένος σε σημαντική γεωγραφική θέση. Επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, υπέφερε από ληστρικές επιδρομές, αλλά λόγω της γεωστρατηγικής του θέσης το Μέτσοβο εξασφάλισε κάποια προνόμια από τον Σουλτάνο (1430) που έκαναν το μικρό ορεινό χωριό να γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη. Τελικά το 1912, μετά από σχεδόν πέντε αιώνες τουρκοκρατίας το Μέτσοβο απελευθερώθηκε από Ελληνικά στρατεύματα κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο.

 

Το Μέτσοβο των μεγάλων εθνικών ευεργετών

Ορισμένες φοροελαφρύνσεις και προνόμια που έλαβε το Μέτσοβο από τους Οθωμανούς τον 17ο αιώνα για τη φρούρηση των ορεινών διαβάσεων, και την εξυπηρέτηση των διερχομένων, βοήθησαν την ανάπτυξη. Όμως ο πιο καθοριστικός παράγοντας της κοινωνικοοικονομική εξέλιξης του Μετσόβου προέκυψε από τους απόδημους μετσοβίτες. Από πολύ νωρίς, σημαντικός αριθμός κατοίκων του Μετσόβου μετανάστευσε σε διάφορες περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Ευρώπης εξασκώντας κυρίως το εμπόριο. Με σταθερή παρουσία και δραστηριότητα μετσοβιτών εμπόρων σε πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη, η Βενετία, η Αλεξάνδρεια, η Δαμασκός, η Ρουμανία και τη Μόσχα, το Ηπειρώτικο ορεινό χωριό ανοίχτηκε στον κόσμο μέσω των ανθρώπων του. Η ωφέλεια που δέχτηκε το Μέτσοβο από τους απόδημους του γίνεται κατανοητή μέσα από το φαινόμενο του ευεργετισμού. Σύμφωνα με αυτό, ισχυροί έμποροι και επιχειρηματίες, παρά τη μακροχρόνια απουσία τους από την πατρογονική τους εστία, θεωρούσαν το Μέτσοβο οικονομική και οικογενειακή τους έδρα τροφοδοτώντας το με κεφάλαια που ενίσχυαν τους κατοίκους και βελτίωναν τις υποδομές του τόπου. Πολλοί μετσοβίτες ευεργέτες εκτός από τον τόπο τους συνεισέφεραν πολλαπλά στα πρώτα βήματα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους χρηματοδοτώντας ιδρύματα, εξοπλισμούς, και άλλα έργα πνοής για τον ελληνισμό. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, ότι για περισσότερο από έναν αιώνα, στο Μέτσοβο τελείται μνημόσυνο για τους 50 ευεργέτες του τόπου μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και ονόματα μεγάλων εθνικών ευεργετών όπως Γεώργιος Αβέρωφ, Μιχαήλ Τοσίτσας, Νικόλαος Στουρνάρας και πολλοί άλλοι. 

 

Μέτσοβο αξιοθέατα, γραφική όψη και τοπικά προϊόντα

Το Μέτσοβο περιβάλλεται από τις επιβλητικές βουνοκορφές της Πίνδου και ξεχωρίζει για το φυσικό κάλλος του άγριου ορεινού τοπίου. Ο παραδοσιακός οικισμός του αποτελείται από πυκνά, πετρόχτιστα σπίτια που κρέμονται στην κατάφυτη πλαγιά, κάνοντας πολλούς τουριστικούς οδηγούς χαρακτηρίζουν το Μέτσοβο ως έναν από τους γραφικότερους οικισμούς της Ελλάδας. Ο επισκέπτης συναντά στο Μέτσοβο αξιοθέατα, μουσεία και εικόνες που περιγράφουν τη μακραίωνη ιστορία και αποκαλύπτουν την αρχοντιά του φημισμένου ορεινού χωριού της Ηπείρου. Το Λαογραφικό Μουσείο του ιδρύματος Τοσίτσα, η Πινακοθήκη του Ευάγγελου Αβέρωφ, το οινοποιείο “Κατώγι Αβέρωφ”, τα χιονοδρομικά (Καρακόλι, Πολιτσιές και Ανήλιο), αλλά και τα μοναστήρια του Αγίου Νικολάου και της Ζωοδόχου πηγής είναι μόνο μερικά τοπόσημα που αξίζουν την προσοχή του επισκέπτη. Η κτηνοτροφία παραμένει μια βασική οικονομική δραστηριότητα και ως αποτέλεσμα το Μέτσοβο κατέχει ηγετική θέση στην ποιοτική τυροκομία. Το μετσοβόνε και η μετσοβέλα αποτελούν άλλωστε τις ναυαρχίδες των διάσημων γαλακτοκομικών προϊόντων του τόπου. Αυτά, μαζί με τα ντόπια κρέατα και τα άλλα τοπικά προϊόντα είναι οι πρώτες ύλες τις μετσοβίτικης κουζίνας που δημιουργεί εξαιρετικά πιάτα και ανάγει το Μέτσοβο σε γαστρονομικό προορισμό. Κάτι τέτοιο βέβαια πιστοποιείται πολύ εύκολα σε μία από τις πολλές ταβέρνες του Μετσόβου. Τις τελευταίες δεκαετίες ο τουρισμός διεκδικεί τη μερίδα του λέοντος στο σύνολο των δραστηριοτήτων των μετσοβιτών. Αλλά σε καμία περίπτωση η τουριστική ανάπτυξη δεν έχει διαβρώσει την παραδοσιακή υπόσταση και τον αυθεντικό χαρακτήρα του τόπου. Πλέον με την ολοκλήρωση του οδικού κόμβου της Εγνατίας, η οδική πρόσβαση στο Μέτσοβο έγινε ευκολότερη και δελεάζει ακόμα και τους πιο αναποφάσιστους για την πραγματοποίηση μιας πραγματικά ξεχωριστής εκδρομής.

Wanna Go
Rating Average
13.09