Άλλος ένας ιστορικός βοτανικός κήπος του Μαρακές που ομορφαίνει το αστικό τοπίο της πόλης, αναφέρεται με το όνομα Κήποι Μενάρα. Βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα νότια του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης έχοντας ανοιχτές τις πόρτες τους στο κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αποτελεί έναν ιδανικό τόπο, για ντόπιους και επισκέπτες, που θέλουν απολαύσουν έναν χαλαρωτικό περίπατο σε ένα καταπράσινο τοπίο, μακρυά από την πολύβουη ατμόσφαιρα του κέντρου της πόλης.
Κήπος που ανάγεται από την περίοδο ίδρυσης του Μαρακές
Η παράδοση της κατασκευής κήπων έξω από τα τείχη της πόλης ξεκινά από τη βερβερική δυναστεία των Αλμοραβίδών που ήταν και οι ιδρυτές του Μαρακές (1070). Ένα τέτοιο περιτείχιστο δημιούργημα ήταν και οι Κήποι Μενάρα που ιδρύθηκαν το 1157 από τον ηγεμόνα Abd al-Mu'min. Ακολουθώντας της παραδοσιακές γραμμές σχεδίασης ενός ισλαμικού κήπου και γύρω από μια μεγάλη τετράγωνη δεξαμενή (Λεκάνη Μενάρα), εκτείνεται με απόλυτη συμμετρία μια ποικιλία οπωροφόρων δέντρων, όπως εσπεριδοειδή, φοίνικες, κυπαρίσσια, αλλά και πολλά ανθοφόρα φυτά.
Αξιοθέατο της UNESCO και το μοναδικό κτίριο του κήπου
Οι Κήποι Μενάρα που για αιώνες κάλυπταν πρακτικές ανάγκες τροφοδοσίας με οπωροκηπευτικά της βασιλικής οικογένειας διαθέτουν ένα σύμπλεγμα αρδευτικών καναλιών γύρω από την κεντρική δεξαμενή, ενώ μονοπάτια πεζοπορίας και αναψυχής εκτείνονται προς κάθε κατεύθυνση. Δίπλα στη δεξαμενή στέκει το χαρακτηριστικό τοπόσημο του βοτανικού κήπου, ένα περίπτερο (Pavilion) του 19ου αιώνα, που με τις απλές αρχιτεκτονικές γραμμές και την πράσινη κεραμοσκεπή του, αποτελεί κλασικό παράδειγμα οικοδομήματος της εποχής των Αλαουϊτών.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι μαζί με τους Κήπους Αγκντάλ και τη Μεδίνα (Παλιά Πόλη) του Μαρακές, οι Κήποι Μενάρα έχουν ανακυρήχθει ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.