Ο καιρός στα Κύθηρα χαρακτηρίζεται από ένα εύκρατο μεσογειακό κλίμα, με μέση ετήσια θερμοκρασία 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ η μέση ετήσια βροχόπτωση φτάνει τα 600 χιλιοστά ετησίως, με τις περισσότερες βροχές να σημειώνονται τους χειμερινούς μήνες. Το νησί χαρακτηρίζεται από τους ανέμους που φυσούν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, με μέση ισχύ τα 3-4 μποφόρ και επικρατέστερους τους βορειοανατολικούς και δυτικούς. Το καλοκαίρι χαρακτηρίζεται ευχάριστο και θερμό, με μέση θερμοκρασία γύρω στους 28 βαθμούς.
Πληροφορίες για τα Κύθηρα, όνομα και ιστορία
Τα Κύθηρα είναι νησί του Ιονίου Πελάγους και βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου στο σημείο που συναντιόνται το Ιόνιο, το Αιγαίο και το Κρητικό Πέλαγος. Παραδοσιακά, είναι ένα από τα Επτάνησα του Ιονίου, αν και βρίσκεται αρκετά μακρυά από το νησιωτικό σύμπλεγμα. Διοικητικά όμως, εντάσσεται στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων που περιλαμβάνει τα εξίσου μακρινά νησιά του Αργοσαρωνικού και ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής. Ο δήμος Κυθήρων μαζί με το νησί των Αντικυθήρων που βρίσκεται νοτιότερα, έχει συνολικό πληθυσμό 3.659 κατοίκους. Το όνομα του νησιού αναφέρεται από τον Όμηρο στην Ηλιάδα, ενώ σύμφωνα με το μύθο, η θεά του έρωτα Αφροδίτη ονομάστηκε Κυθέρεια καθώς γεννήθηκε τους αφρούς της θάλασσας των Κυθήρων και έπειτα έφτασε στην Πάφο όπου λατρεύτηκε ως προστάτης της Κύπρου. Ίχνη κατοίκησης στα Κύθηρα προέρχονται από τη Νεολιθική εποχή και την 6η χιλιετία π.Χ., ενώ μέσα στους αιώνες από το νησί πέρασαν Μινωϊτες, Μυκηναίοι και Δωριείς. Κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, τα Κύθηρα καταλήφθηκαν από τους Αθηναίους, ανακτήθηκαν από τους Σπαρτιάτες, ενώ στα Ρωμαϊκά χρόνια που ακολούθησαν παρήκμασαν και ερημώθηκαν. Υπήρχαν Βυζαντινή κτήση και από το 1204 έως το 1797 έζησαν και αναπτύχθηκαν υπό Ενετοκρατία, με τους Βενετσιάνους να αποκαλούν το νησί “Τσιρίγο”. Στη συνέχεια, μαζί με τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου έγιναν μέλος της Επτανήσου Πολιτείας (1800-1807) υπό την επικυριαρχία Οθωμανών και Ρώσων. Από το 1815 έως το 1864 κυβερνήθηκε από Βρετανούς ως μέλος του Ηνωμένου Κράτους των Ιονίων Νήσων. Και τελικά, το 1864 ενώθηκε με την Ελλάδα (όπως και τα υπόλοιπα Επτάνησα) μετά από σχεδόν 7 αιώνες κυρίως δυτικότροπης επικυριαρχίας και κατοχής.
Κύθηρα Χώρα και φημισμένα χωριά το Καψάλι και ο Μυλοπόταμος στα Κύθηρα
Τα Κύθηρα υπήρξαν για αιώνες ένα σταυροδρόμι πολιτισμών. Έποικοι, έμποροι και κατακτητές άφησαν το στίγμα τους στην αρχιτεκτονική, τις παραδόσεις, τα έθιμα, αλλά και το ταμπεραμέντο των κατοίκων. Πολλά στοιχεία της μακραίωνης συνύπαρξης Ελλήνων και Βενετών είναι ορατά μέχρι σήμερα. Ενώ το έντονο ανάγλυφο των Κυθήρων συνδυάζει το ξερό νησιώτικο τοπίο με τα τρεχούμενα νερά και την πυκνή βλάστηση κάνοντας το νησί πραγματικά ξεχωριστό. Ξεκινώντας από νοτιότερο άκρο στα Κύθηρα η Χώρα, είναι το διοικητικό κέντρο του νησιού. Εκεί ο επισκέπτης θαυμάζει τη συνύπαρξη της τυπικής νησιώτικης αρχιτεκτονικής με το Ενετικό στοιχείο που ξεχωρίζει στις αρχοντικές κατοικίες και το κάστρο της Χώρας. Πολύ κοντά βρίσκεται το παραλιακό χωριό Καψάλι Κυθήρων, το επίνειο της Χώρας που φημίζεται για την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, τη μοναδική παραλία και τη νυχτερινή ζωή του. Τα χωριά του κεντρικού τμήματος των Κυθήρων διακρίνονται για το πράσινο και την παραδοσιακή τους αρχιτεκτονική, ενώ στο ανατολικό τμήμα βρίσκεται το Διακόφτι, το επίσημο λιμάνι του νησιού. Λίγο πιο βόρεια, στο μεγαλύτερο χωριό του νησιού, τον Ποταμό υπάρχουν πολλά καταστήματα τοπικών προϊόντων, πολύ καλές ταβέρνες και παραδοσιακά καφενεία. Και 8 χλμ δυτικά του χωριού στέκουν τα ερείπια της Παλαιοχώρας της Βυζαντινής πρωτεύουσας των Κυθήρων που καταστράφηκε από τον Μπαρμπαρόσα το 1537. Ο βορειότερος οικισμός ων Κυθήρων, η γραφική Πλατιά Άμμος βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή, ενώ το βορειότερο άκρο φιλοξενεί τον επιβλητικό φάρο του Μουδαρίου (25 μ.), που προσεγγίζεται με τα πόδια και σε καλές καιρικές συνθήκες προσφέρει καταπληκτική θέα του Λακωνικού Κόλπου. Τέλος, στα δυτικά σε κάποια απόσταση από την ακτή συναντάται ο Μυλοπόταμος Κυθήρων, το παραδοσιακό χωριό με την όμορφη αρχιτεκτονική, τον ερειπωμένο ενετικό οικισμό, τους καταρράκτες και τους νερόμυλους
Κύθηρα παραλίες, παράδοση και γαστρονομία
Τις τελευταίες δεκαετίες τα Κύθηρα στηρίζουν ένα σημαντικό μέρος της οικονομίας τους στον τουρισμό. Βέβαια, είναι ξεκάθαρο ότι η τοπική κοινωνία και οι αρχές έχουν επιλέξει το μονοπάτι της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης που υπόσχεται να μην αλλοιώσει τον χαρακτήρα και την όψη του νησιού. Η ταυτότητα άλλωστε ων Κυθήρων προσελκύει εδώ και χρόνια, επισκέπτες που αναζητούν ήρεμες διακοπές και ποιοτική φιλοξενία. Εκτός από τα όμορφα αξιοθέατα, το φυσικό κάλλος του νησιού καθρεφτίζεται στις δαντελωτές ακτές μιας ακτογραμμής 90 χιλιομέτρων. Υπάρχουν στα Κύθηρα παραλίες που ξεχωρίζουν για τα γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά, το ποιοτικό και ποσοτικό τους εύρος. Ο επισκέπτης συναντά στα Κύθηρα παραλίες που ξεχωρίζουν για το φυσικό κάλλος και την πολυδιάστατη όψη τους. Πολλές είναι αμμουδερές, άλλες βοτσαλωτές και βραχώδεις, μερικές πλήρως οργανωμένες και πολυσύχναστες, ενώ άλλες πιο απόμερες έως και ερημικές. Μερικές μόνο από τις πιο διάσημες παραλίες του νησιού είναι το Καλάδι, το Μελιδόνι, ο Χαλκός και ο Αβλέμονας. Η πολιτιστική εμβέλεια των Κυθήρων, περιγράφεται, μεταξύ άλλων, μέσα από τα έθιμα, τις εκδηλώσεις και την τοπική κουζίνα. Οι γιορτές και τα πανηγύρια που διοργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού σε διάφορα χωριά, αποκαλύπτουν πτυχές της τοπικής λαϊκής παράδοσης μέσα από παραδοσιακούς χορούς και μουσική. Από την άλλη, τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα (μέλι, βότανα, ελαιόλαδο) αλλά και οι συνταγές της ντόπιας γαστρονομικής παράδοσης (πίτες, ξεροτήγανα, καλτσούνια, όπως και τα γλυκά ροζέδες και παστιτσέτο) προσφέρουν ένα γευστικό ταξίδι με μίξη στοιχείων της Κρητικής και Ιταλικής κουζίνας.