Καιρός / Κλίμα
Το κλίμα στην Καλαμάτα είναι ήπιο μεσογειακό, ενώ επηρεάζεται κυρίως από τη θάλασσα, αλλά και από τον ορεινό όγκο του Ταΰγετου. Τα καλοκαίρια είναι ζεστά, ενώ η μέση θερμοκρασία είναι γύρω στους 25 βαθμούς, χωρίς να λείπουν και οι τοπικές καταιγίδες. Από το Σεπτέμβριο αρχίζουν να αυξάνονται σταδιακά οι βροχές και από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο η θερμοκρασία πέφτει αισθητά, κάτω από τους 20 βαθμούς.
Το χειμώνα η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται στους 10 βαθμούς, οι χιονοπτώσεις είναι ιδιαίτερα σπάνιες αλλά αυτή την περίοδο σημειώνονται οι περισσότερες βροχοπτώσεις. Το δεύτερο μισό της Άνοιξης θεωρείται η ιδανική εποχή για επίσκεψη στην πόλη, καθώς η μέση θερμοκρασία ανεβαίνει σταδιακά στους 20 βαθμούς και η αυξημένη ηλιοφάνεια δομεί σχεδόν ιδανικές συνθήκες.
Body
Πολύ κοντά στους πρόποδες του Ταΰγετου, στις εκβολές του ποταμού Νέδονα, βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου, η Καλαμάτα. Η ομορφιά της οφείλεται τόσο στην προκυμαία της, όσο και στην παλιά πόλη της, που θυμίζει τη μακραίωνη ιστορία της.
Η ιστορία της πόλης ξεκινά από την αρχαιότητα, όπου ο Όμηρος την αναφέρει ως "Φαρές" και την τοποθετεί στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το φράγκικο κάστρο της πόλης. Παρ’ ότι έχει διατυπωθεί η θεωρία ότι κατά την εποχή εκείνη η θάλασσα κάλυπτε όλη την έκταση της σημερινής πόλης, ευρήματα πρωτοελλαδικής και αρχαϊκής περιόδου, απέδειξαν το αντίθετο. Τελώντας υπό τη λακωνική κυριαρχία, η Καλαμάτα υπήρξε μία πόλη χωρίς ιδιαίτερη σημασία κατά την αρχαιότητα, γεγονός που συνεχίστηκε μετά την απελευθέρωση της, αλλά και κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής κυριαρχίας, μέχρι τα πρώτα χριστιανικά χρόνια. Τη βυζαντινή περίοδο η πόλη απέκτησε το σημερινό της όνομα, που εικάζεται ότι οφείλεται σε παράφραση του ονόματος του μοναστηριού της Παναγίας Καλαμάτας. Αυτή είναι και η εποχή όπου η πόλη αρχίζει να μεγαλώνει πληθυσμιακά, από τους γύρω οικισμούς, εξ’ αιτίας των επιδρομών που δέχεται η περιοχή από τους Αβαροσλάβους και μετασχηματίζεται σε πόλη - φρούριο. Τη μεγαλύτερη ακμή τη γνωρίζει μετά τη Δ’ Σταυροφορία (1204 μ.Χ.), όπου κατακτάται από τους Φράγκους και ανοικοδομείται το ερειπωμένο κάστρο της. Το 1293 καταλαμβάνεται από τους επαναστάτες Έλληνες και Σλάβους, στο όνομα του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου, και μετά από αλλεπάλληλες κατακτήσεις, από Έλληνες, Φράγκους, Οθωμανούς Τούρκους και Βενετούς, επιστρέφεται οριστικά στους Οθωμανούς το 1715. Σταθμός στην ιστορία της Καλαμάτας αποτελεί η απελευθέρωσή της από τους Τούρκους στις 23 Μαρτίου του 1821, στην οποία συμμετείχαν ο Κολοκοτρώνης, ο Νικηταράς, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και ο Παπαφλέσσας. Ακολούθησε πανηγυρική δοξολογία που τελέστηκε στο Ναό των Αγίων Αποστόλων, μία μικρή εκκλησία του 10ου αιώνα που διασώζεται μέχρι σήμερα. Στα τέλη του 19ου αιώνα χτίζεται το λιμάνι της πόλης που αποτέλεσε τον άξονα της ανάπτυξης της και λειτουργεί μέχρι και σήμερα.
Το σημαντικότερο ιστορικό γεγονός της πιο πρόσφατης ιστορίας της Καλαμάτας είναι οι δύο σεισμοί που χτύπησαν την πόλη το 1986 και προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές και θύματα. Παρ’ όλα αυτά, η πόλη ανασυγκροτήθηκε πολύ γρήγορα και απέκτησε την σημερινή της όψη. Πλέον η Καλαμάτα είναι πιο προσβάσιμη από ποτέ, αφού με τον αναβαθμισμένο αυτοκινητόδρομο η διάρκεια του ταξιδιού έχει μειωθεί στις 2,5 ώρες οδικώς από την Αθήνα, ενώ η πρόσβαση στην πόλη μπορεί να γίνει και αεροπορικώς από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ή ακτοπλοϊκώς από την Κρήτη.