Η Κωνσταντινούπολη έχει ήπιο κλίμα με υψηλή υγρασία, λόγω του Βοσπόρου και βορειοδυτικά γίνεται ωκεάνιο, εξ’ αιτίας της επιρροής της από τη Μαύρη Θάλασσα. Η μέση θερμοκρασία κατά τους χειμερινούς μήνες είναι 6-8 °C, με περιστασιακές χιονοπτώσεις από το Δεκέμβριο έως και το Μάρτιο, αλλά γενικά η κάλυψη του χιονιού είναι πρόσκαιρη. Οι βροχοπτώσεις είναι συχνές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Την άνοιξη και το φθινόπωρο ο καιρός είναι ήπιος, αλλά συχνά απρόβλεπτος, με διάφορες εναλλαγές από κρύο σε ζέστη, όμως τα βράδια κάνει πάντοτε κρύο. Τα καλοκαίρια (κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο) είναι ζεστά και σχετικά ξηρά, με θερμοκρασία γύρω στους 23 °C και ελάχιστες μέρες βροχής, χωρίς υπερβολική ζέστη.
Περιήγηση στην Κωνσταντινούπολη με τη βοήθεια του χάρτη
Την Κωνσταντινούπολη την ξεχωρίζεις με μεγάλη ευκολία στον χάρτη, χτισμένη ανάμεσα σε δύο ηπείρους. Ο Βόσπορος διαχωρίζει εμφανώς τα δύο κομμάτια της πόλης και ο Κεράτιος κόλπος χωρίζει επίσης στα δύο το τμήμα της πόλης που βρίσκεται στο δυτικό (και παλιότερο) κομμάτι της Κωνσταντινούπολης.
Κωνσταντινούπολη, ιστορικό κέντρο με τα πιο φημισμένα αξιοθέατα
Η ιστορική πόλη, που στο παρελθόν άκμασε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία ονομάζεται σήμερα Sultanahmet και περιλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος από τα γνωστότερα και ιστορικότερα αξιοθέατα, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν ελληνικό ενδιαφέρον. Στο παρελθόν αυτό το κομμάτι της πόλης περικλείονταν από τα θαυμαστά δίπλα τείχη του Θεοδοσίου, κομμάτια των οποίων σώζονται μέχρι και σήμερα.
Το ιστορικό Πέραν στην Κωνσταντινούπολη
Δυτικά του Sultanahmet βρίσκεται ένα γιγαντιαίο κομμάτι πόλης που θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν έχει απολύτως τίποτα το αξιόλογο να δει ένας επισκέπτης. Απέναντι όμως από το Sultanahmet, στην άλλη πλευρά του Κεράτιου κόλπου βρίσκεται η περιοχή Galata που αποτελεί μια από της περιοχές που στο παρελθόν διέμενε μεγάλο μέρος των Ελλήνων της Πόλης. Το Ελληνικό όνομα της περιοχής Galata είναι "το Πέρα" καθώς όπως χαρακτηριστικά φαίνεται και από τον χάρτη βρίσκεται πέρα από το ιστορικό κέντρο.
Νεοκλασικά αρχοντικά και ουρανοξύστες στο ευρωπαϊκό τμήμα της Κωνσταντινούπολης
Η περιοχή που κλείνει ο Κεράτιος κόλπος στα βόρεια ονομάζεται Golden Horn ενώ διπλά βρίσκεται η New City. Στο νότιο κομμάτι της New City δεσπόζουν τα νεοκλασικά και τα Art Nouveau κτίρια των αρχών του 20ου αιώνα ενώ στο βόρειο κομμάτι βρίσκεται μια περιοχή με ουρανοξύστες που στεγάζουν τα κεντρικά των κορυφαίων εταιριών της Τουρκίας. Η τελευταία περιοχή της Ευρωπαϊκής πλευράς της Πόλης δανείζεται το όνομα της από την θάλασσα του Βοσπόρου και ονομάζεται Bosphorus.
Η Ασιατική πλευρά
Τέλος, στην άλλη πλευρά του Βοσπόρου βρίσκεται το Asian Side που διαθέτει μοντέρνες κατοικίες, Είναι το νεότερο κομμάτι της Πόλης και εκτός από τεράστιες οικιστικές ζώνες διαθέτει σύγχρονες υποδομές και μεγάλους δρόμους.
Πληροφορίες για την Κωνσταντινούπολη, όνομα και ιστορία
Η Κωνσταντινούπολη είναι κτισμένη στην περιοχή του Κεράτιου Κόλπου στη νότια είσοδο του πορθμού του Βοσπόρου που ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά. Είναι η μοναδική πόλη στον κόσμο που βρίσκεται σε δύο ηπείρους, την Ευρώπη και την Ασία. Το ιστορικό της κέντρο και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή πλευρά, ενώ το 1/3 των κατοίκων της ζει στην ασιατική πλευρά της πόλης. Η μητροπολιτική περιοχή της Κωνσταντινούπολης φιλοξενεί 15.841.000 κατοίκους και αυτό την κάνει τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας αλλά και τη 15η μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο. Ο πρώτος οικισμός ,ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. από αποίκους της πόλης των Μεγάρων και ονομάστηκε "Βυζάντιο" λαμβάνοντας το όνομα του ηγέτη των αποίκων "Βύζαντα των Μεγάρων". Το 330 μ.Χ ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Μέγας Κωνσταντίνος τη μετέτρεψε σε πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αρχικά με το όνομα "Νέα Ρώμη" και στη συνέχεια με το όνομα "Κωνσταντινούπολη" που προκύπτει από το όνομα του ίδιου του αυτοκράτορα. Το όνομά της μάλιστα παρέμεινε ίδιο μέχρι το 1930 όταν άλλαξε σε "Ισταμπούλ" από το τουρκικό κράτος. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι και σε αυτή την περίπτωση το όνομα προέρχεται από την ελληνική φράση "εις την Πόλη". Η Κωνσταντινούπολη διατήρησε τον τίτλο της αυτοκρατορικής πρωτεύουσας για 1600 χρόνια διατελώντας κέντρο της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Βυζαντινής) (330–1204), της Λατινικής (1204–1261), της ύστερης Βυζαντινής (1261–1453) και τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1453–1922). Το 1923 η πρωτεύουσα της Τουρκίας μεταφέρθηκε στην Άγκυρα, με την Κωνσταντινούπολη όμως να παραμένει το κυριότερο οικονομικό, πολιτιστικό και ιστορικό κέντρο της Τουρκίας, φιλοξενώντας σχεδόν το 20% του πληθυσμού της χώρας που αντιστοιχεί σε περίπου 15,5 εκατομμύρια κατοίκους.
Κωνσταντινούπολη αξιοθέατα από την Αγία Σοφία και την Παναγία Βλαχερνών έως το Ντολμά Μπαχτσέ, το Καπαλί Τσαρσί και την Πλατεία Ταξίμ
Η "Πόλη" όπως αποκαλείται από τους Ρωμιούς (Έλληνες κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης) κατά τη διάρκεια της ιστορίας έχει αναφερθεί ως η "Πόλη των Πόλεων" και "Βασιλεύουσα", ενώ ο Ναπολέοντας είπε ότι αν όλος ο κόσμος ήταν ένα κράτος τότε πρωτεύουσα του θα έπρεπε να είναι η Κωνσταντινούπολη. Η μητρόπολη αυτή, μέσα στους αιώνες υπήρξε ένα τεράστιο οικονομικό, πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εδραίωση του χριστιανισμού, της ορθοδοξίας και της ελληνικής γλώσσας, ενώ υπήρξε ένας παγκόσμιος φάρος διάδοσης πολιτισμού και τεχνών. Η σύγχρονη πόλη χωρίζεται σε τρεις κύριες ζώνες. Την παλιά Κωνσταντινούπολη που βρίσκεται νότια του Κεράτιου Κόλπου στην ευρωπαϊκή πλευρά. Την περιοχή βόρεια του Κεράτιου Κόλπου, που βρίσκεται επίσης στην ευρωπαϊκή πλευρά. Αυτή, φιλοξενεί ιστορικές συνοικίες (Μπεσίκτας, Μπέγιογλου) και ενώνεται με την παλιά πόλη μέσω της Γέφυρας του Γαλατά. Και τέλος, την ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης στην οποία ξεχωρίζουν οι περιοχές Σκουτάρι, Χαλκηδόνα, αλλά και τα Πριγκιποννήσια που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης. Η Κωνσταντινούπολη φιλοξενεί πολλά ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα, τα 9 εκ των οποίων έχουν ανακηρυχθεί Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Αυτά βρίσκονται σε μια ομάδα περιοχών της επαρχίας Φατιχ, και τις "Ιστορικές Περιοχές της Κωνσταντινούπολης", ενώ απεικονίζουν τη μακραίωνη ιστορική εξέλιξη της πόλης. Μερικά αξιοθέατα που περιλαμβάνονται στα σημαντικότερα της Πόλης και είναι η Αγία Σοφία, η Αγία Ειρήνη, η Μικρή Αγία Σοφία, τα Βυζαντινά τείχη, το Σεράι Μπουρνού, το παλάτι Τοπ Καπί, το Τζαμί του Σουλτάνου Αχμέτ, το Τζαμί Ζεϊρέκ και το Τζαμί του Σουλεϊμάν. Αυτά σε συνδυασμό με το Επταπύργιο, το Ναό της Ζωοδόχου Πηγής, την Παναγία Βλαχερνών, το Πατριαρχείο στο Φανάρι, το Ντολμά Μπαχτσέ, το Καπαλί Τσαρσί και την Πλατεία Ταξίμ δέχονται χιλιάδες επισκέπτες σε ετήσιο επίπεδο.
Κωνσταντινούπολη με ένα πόδι στη δύση και το άλλο στην ανατολή
Σήμερα παρ' ότι η Κωνσταντινούπολη δεν είναι η πρωτεύουσα της Τουρκίας, αποτελεί το σημαντικότερο επιχειρηματικό, βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας. Ευνοείται από τη γεωστρατηγική της θέση, καθώς η ταυτόχρονη σύνδεσή της με Ευρώπη και Ασία την ανάγει σε σημαντικό κόμβο μεταφορών και εμπορίου. Είναι στην πραγματικότητα ένα τεράστιο σταυροδρόμι αγαθών και ταξιδιωτών, αλλά και μια πολυπολιτισμική μητρόπολη με κατοίκους που προέρχονται από όλο τον Ισλαμικό κόσμο. Έχει αναπτυγμένο δίκτυο συγκοινωνιών και τουριστικών υποδομών προσελκύοντας περισσότερους από 13 εκατομμύρια επισκέπτες σε ετήσιο επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, είναι ένας ιδιαίτερος προορισμός που ενίοτε προσφέρει και κάποια στοιχεία περιπέτειας στους τουρίστες. Αυτά πηγάζουν από τα χαρακτηριστικά μιας πυκνοκατοικημένης τουρκικής μεγαλούπολης που προσπαθεί να πιάσει τα στάνταρ ενός δυτικού προορισμού, αλλά ταυτόχρονα κυριαρχείται από "ανατολίτικη" αντίληψη, συνήθειες και κουλτούρα. Βέβαια, μια επίσκεψη στη "Πόλη" δίνει πάντα την ευκαιρία να ταξιδέψετε νοερά στο παρελθόν και την ιστορία του Βυζαντίου, να επισκεφτείτε την Αγία Σοφία, το Πατριαρχείο και τα άλλα Ορθόδοξα προσκυνήματα, να γοητευτείτε από τη μνημειώδη ομορφιά του τοπίου και να θαυμάσετε αξιοθέατα παγκόσμιου βεληνεκούς.
Ξενοδοχεία, αξιοθέατα και αεροπορικά εισιτήρια για Κωνσταντινούπολη
Η επίσκεψή σας στην Κωνσταντινούπολη γίνεται πιο εύκολη αποφεύγοντας τις ουρές και τις επιτόπιες αναζητήσεις εισιτηρίων. Ενώ καλό θα ήταν να αποκτήσετε μια εικόνα και να έχετε κάποιες πληροφορίες για αυτά από πριν. Πιο κάτω μπορείτε να βρείτε σύντομες περιγραφές για τα πιο χαρακτηριστικά σημεία αναφοράς της Πόλης, αλλά και να κλείσετε εισιτήρια για αυτά. Ταυτόχρονα μπορείτε να κανονίσετε τη διαμονή σας ή το αεροπορικό σας ταξίδι προς την Πόλη. Ξενοδοχεία θα βρείτε στην ενότητα "Πού να μείνετε;" και αεροπορικά εισιτήρια για Κωνσταντινούπολη στην ενότητα "Πώς να πάτε;".