Το τυπικό μεσογειακό κλίμα του νησιού της Ίου χαρακτηρίζεται από ήπιους χειμώνες με αρκετές βροχοπτώσεις και ζεστά καλοκαίρια που συνδυάζονται με ξηρασία.
Από τα τέλη Απριλίου μέχρι τον Οκτώβριο οι θερμοκρασία σπάνια πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ κατά τους θερμότερους μήνες του καλοκαιριού, Ιούλιο και Αύγουστο η θερμοκρασία μπορεί να σκαρφαλώσει πάνω από τους 35°C. Τότε βέβαια τα γνωστά Αιγαιοπελαγίτικα μελτέμια που πνέουν από τον Μάιο έως το Σεπτέμβριο, δροσίζουν και κάνουν πιο ευχάριστη την ατμόσφαιρα. Οι ψυχρή και υγρή περίοδος εντοπίζεται από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο, ενώ οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι είναι συχνότεροι αυτή την περίοδο και μερικές φορές μπορεί να θέσουν απαγορευτικό στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες από και προς το νησί.
Ίος πληροφορίες, όνομα και ιστορία για το διάσημο νησί των Κυλάδων
Η Ίος είναι νησί του Αιγαίου Πελάγους και ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων. Βρίσκεται νότια της Νάξου, βόρεια της Σαντορίνης και ανατολικά της Φολέγανδρου. Ο συνολικός πληθυσμός του νησιού φτάνει τους 2.297 κατοίκους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ζουν στη Χώρα και οι υπόλοιποι στους άλλους 6 οικισμούς του νησιού. Το όνομα του νησιού προέρχεται από την αρχαία λέξη "Ίον" που αναφέρεται στις βιολέτες, τα λουλούδια που φύτρωναν σε αφθονία στο νησί. Αρχαιολογικά ευρήματα λίγο βορειότερα της Χώρας, στο λόφο Σκάρκου, πιστοποιούν την ύπαρξη ενός από τους μεγαλύτερους οικισμούς του Κυκλαδικού Πολιτισμού ο οποίος ανάγεται μεταξύ 2.700 και 2.300 π.Χ.. Το νησί κατοικήθηκε από Κάρες της Μικράς Ασίας, Μινωίτες, Αχαιούς και Φοίνικες. Τον 10ο π.Χ. αιώνα καταλήφθηκε από τους Ίωνες και σύμφωνα με την παράδοση εδώ ήταν η πατρίδα της μητέρας του Ομήρου και σε αυτό πέθανε και θάφτηκε ο ίδιος ο ποιητής. Μέσα στους αιώνες, η Ίος υπήρξε μέλος της Αθηναϊκής συμμαχίας και κυριαρχήθηκε από Μακεδόνες, Ρωμαίους και Βυζαντινούς. Το 1207 πέρασε στην επικυριαρχία του Δουκάτου του Αρχιπελάγους (ή της Νάξου) του Μάρκου Σανούδου και με ένα μικρό 30χρονο διάλειμμα Βυζαντινής κυριαρχίας, επανήλθε σε μια εκτεταμένη περίοδο Ενετοκρατίας, η οποία διήρκεσε έως το 1537 όταν και έπεσε στα χέρια των Οθωμανών. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, η Ίος υπήρξε άνδρο πειρατών, το 1821 συμμετείχε στην Ελληνική Επανάσταση και τελικά το 1830 ενσωματώθηκε στο πρώτο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος.
Ίος παραλίες, διασκέδαση και νυχτερινή ζωή
Στα 86 χιλιόμετρα μιας σμαραγδένιας ακτογραμμής διαθέτει η Ίος παραλίες που κερδίζουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Μερικές από αυτές, όπως ο Μυλοπότας και το Μαγγανάρι έχουν μοναδικές αμμουδιές, είναι κοσμοπολίτικες και φιλοξενούν γνωστά beach bar, ενώ προσελκύουν πολλούς λάτρεις των θαλάσσιων σπορ. Ταυτόχρονα υπάρχουν και πιο ήσυχες παραλίες που βρίσκονται σε κρυμμένους κολπίσκους και η πρόσβαση σε αυτές γίνεται μόνο από μονοπάτι (όπως οι Τρεις Εκκλησιές). Τις τελευταίες δεκαετίες, στις συνειδήσεις των περισσοτέρων, η Ίος είναι συνώνυμο των ατελείωτων πάρτι και χαρακτηρίζεται ως "το νησί όσων είναι και όσων αισθάνονται νέοι". Η φήμη του νησιού ως προορισμός ξέφρενης διασκέδασης ξεκινά ήδη από τη δεκαετία του 70'. Τότε σε αντιδιαστολή με την πιο κοσμική, Αιγαιοπελαγίτικη Μέκκα της διασκέδασης Μύκονο, η Ίος άρχισε να προσελκύει περισσότερο ροκ, εναλλακτικούς και νεότερους σε ηλικία επισκέπτες. Σήμερα, η Ίος συνεχίζει να αποτελεί έναν ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό φοιτητών και νέων από όλο τον κόσμο. Φημίζεται για τα διάσημα beach party στις παραλίες του Γυαλού και του Μυλοπότα, αλλά και τα νυχτερινά μαγαζιά που βρίσκονται στα σοκάκια της Χώρας και κάθε βράδυ κατακλύζονται από κόσμο που διασκεδάζει μέχρι τις πρωινές ώρες. Τα τελευταία χρόνια βέβαια, η συνεχής αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών αλλά και η συνισταμένη ανάδειξη των αξιοθέατων και της φυσικής ομορφιάς του νησιού, κάνουν την Ίο να περνάει σε άλλο επίπεδο. Πλέον, θα έλεγε κανείς, ότι αποτελεί έναν πολυδιάστατο προορισμό που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και τις προτιμήσεις διασκέδασης και διακοπών.
Ίος ξενοδοχεία, αξιοθέατα και ενοικίαση αυτοκινήτου στην Ίο
Η “Νιός” όπως αποκαλείται από τους ντόπιους, είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά των Κυκλάδων. Η Χώρα της Ίου δεσπόζει επιβλητικά στην πλαγιά ενός λόφου και ξεχωρίζει για τα κατάλευκα σπίτια, τις εκκλησίες με τους γαλάζιους τρούλους και τα στενά στεγασμένα σοκάκια. Απέχει 2 χλμ. από το επίνειο του Όρμου (ή Γιαλού) και είναι ένας διατηρητέος οικισμός που αποτελεί τον ορισμό της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Στο ψηλότερο σημείο της Χώρας, στην οποία αξίζει να περπατήσει κανείς, βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας της Γκρεμιώτισσας και είναι ένα μέρος που φημίζεται για τη θέα του. Επιπλέον, οι ανεμόμυλοι, αλλά και το νεοκλασικό κτήριο που στεγάζει το αρχαιολογικό μουσείο και το δημαρχείο του νησιού, ξεχωρίζουν στον οικιστικό ιστό της Χώρας. Ενώ λίγο μακρύτερα, ο πρωτοκυκλαδικός οικισμός του Σκάρκου, η Βυζαντινή Παλαιόπολη και ο φάρος στην άκρη του Όρμου αποτελούν πασίγνωστα τοπόσημα του νησιού. Κοντά στη Χώρα η Ίος έχει ξενοδοχεία με ένα ευρύ φάσμα τιμών και ποιοτικών χαρακτηριστικών που υπόσχονται μία άνετη διαμονή. Επίσης, η ενοικίαση αυτοκινήτου στην Ίο κρίνεται ιδανική για την περιήγηση στο νησί και την εύκολη προσέγγιση των ακρογιαλιών. Τέλος, τα ξεχωριστά τοπικά προϊόντα και η ντόπια κουζίνα κάνουν την Ίο έναν ενδιαφέρον γαστρονομικό προορισμό. Το νησί φημίζεται για τα τυριά του (γραβιέρα, σκοτύρι, μυζήθρα), την κάππαρη, το μέλι, τη ρίγανη και το θυμάρι. Ενώ μεταξύ των ντόπιων συνταγών δεσπόζουν η μυζηθρόπιτα, οι χυλοπίτες (μάτσι), οι κολοκυθοανθοί (τσιμέτια), η καρπουζόπιτα και τα αμυγδαλωτά. Στην Ίο μπορεί να φτάσει κανείς ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά, αλλά και μια σειρά από άλλα Κυκλαδίτικα νησιά με τα οποία υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση.