Κολοσσαίο Ρώμη ξενάγηση στο "σήμα κατατεθέν" της πόλης
Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα οικοδομήματα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας είναι το Κολοσσαίο Ρώμη. Αρχικά αναφερόταν ως Φλάβιο Αμφιθέατρο, ενώ από το μεσαίωνα επικράτησε το όνομα Κολοσσαίο. Μια ονομασία που σίγουρα περιγράφει το μέγεθός του, καθώς ήταν το μεγαλύτερο κτίσμα της ρωμαϊκής περιόδου.
Άλλωστε μέχρι σήμερα, και ενώ το πέρασμα των αιώνων έχει αφήσει το στίγμα του στην εντυπωσιακή δομή του, παραμένει ένα ιδιαίτερα επιβλητικό οικοδόμημα που θεωρείται από πολλούς το απόλυτο "σήμα κατατεθέν" της Ρώμης.
Η ονομασία του επιβλητικού αμφιθεάτρου
Η οικοδόμηση του Κολοσσαίου άρχισε το 70 μ.Χ. την εποχή του αυτοκράτορα Βεσπασιανού, ιδρυτή της δυναστείας Φλαβίων, και ολοκληρώθηκε 10 χρόνια αργότερα το 80 μ.Χ., όταν στον αυτοκρατορικό θρόνο βρισκόταν ο Τίτος που ήταν μέλος της ίδιας δυναστείας.
Στην τοποθεσία που χτίστηκε το Κολοσσαίο προϋπήρχε μια τεχνητή λίμνη και ένα τμήμα του τεράστιου πάρκου του Νέρωνα το οποίο περιελάμβανε τη Χρυσή Πύλη (Domus Aurea), αλλά και το κολοσσιαίο άγαλμα του Νέρωνα (κολοσσός). Μάλιστα, πολύ ιστορικοί πιστεύουν ότι από αυτό το άγαλμα προέκυψε το μετέπειτα όνομα του γιγαντιαίου σταδίου της Ρώμης.
Πώς έγινε η κατασκευή του Κολοσσαίου Ρώμη;
Ορισμένα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά της διάσημης αρένας προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση, περιγράφοντας ταυτόχρονα το μέγεθος του οικοδομήματος. Η ελλειπτική μορφή της κατασκευής είχε μήκος 188 μέτρα στον μεγάλο του άξονα, πλάτος 156 μέτρα στον μικρότερο και ύψος 48 μέτρα.
Το Κολοσσαίο Ρώμη χτίστηκε πάνω σε μια επιφάνεια από σκυροκονίαμα πάχους 13 μέτρων. Για την ανέγερση χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 100.000 κυβικά μέτρα ασβεστόλιθου, ενώ οι μεταλλικοί σύνδεσμοι που συγκρατούσαν τους ογκόλιθους ζύγιζαν συνολικά πάνω από 300 τόνους. Για τα έργα ανοικοδόμησης εργάστηκαν χιλιάδες αιχμάλωτοι σκλάβοι, πολλών εθνικοτήτων, οι οποίοι προέρχονταν από κατακτημένα εδάφη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Οι κολοσσιαίες διαστάσεις του ρωμαϊκού μνημείου
Οι διαστάσεις του Κολοσσαίου ήταν εκπληκτικές για την εποχή του. Είχε τη χωρητικότητα 65.000 θεατών, ενώ το ελλειπτικό σχήμα του είχε περιφέρεια 524 μέτρα. Οι θεατές εισέρχονταν στην αρένα μέσα από 80 εισόδους. Οι 4 από αυτές χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά από άρχοντες και γερουσιαστές, ενώ οι υπόλοιπες έδιναν τη δυνατότητα στο στάδιο να γεμίσει μέσα σε 15 λεπτά και να αδειάσει μόλις σε 5 λεπτά. Το Κολοσσαίο χωριζόταν σε κερκίδες και είχε τέσσερις ορόφους, ενώ χαρακτηριστικό της ταξικής διαρρύθμισής του είναι ότι ο 1ος όροφος προοριζόταν για επιφανείς πολίτες, ενώ ο 4ος για τις κατώτερες τάξεις και τις γυναίκες.
Κάτω από την παλαίστρα υπήρχαν αίθουσες με μηχανικές συσκευές ανύψωσης για τα κλουβιά των άγριων ζώων. Επιπλέον, οι κερκίδες καλυπτόταν με μια τεράστια τέντα (velarium) έτσι ώστε οι θεατές να προστατεύονται από τον ήλιο. Τέλος, η παλαίστρα μπορούσε να διαμορφωθεί αντίστοιχα ώστε να φιλοξενεί δρώμενα μεγάλων διαστάσεων, μεταξύ των οποίων θηριομαχίες, όπως ακόμα και ναυμαχίες που χρηματοδοτούσαν οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες.
Κολοσσαίο Ρώμη τα εγκαίνια και τα ιδιαίτερα σκληρά θεάματα
Το φημισμένο μνημείο της ιταλικής πρωτεύουσας, μετά από εργασίες 10 ετών, άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το 80 μ.Χ.. Τα εγκαίνια του Κολοσσαίου συνοδεύτηκαν από εορτασμούς διάρκειας 100 ημερών με αγωνίσματα, θεάματα και μονομαχίες όπου θανατώθηκαν περίπου 9.000 άγρια ζώα. Η θρυλική αρένα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας λειτούργησε για περίπου 400 χρόνια φιλοξενώντας θέατρα, ιπποδρομίες και άλλα δρώμενα.
Όμως το Κολοσσαίο Ρώμη έμεινε στην ιστορία για τα ιδιαίτερα αιματηρά έως και αποτρόπαια θεάματα που προσέφερε η ρωμαϊκή διοίκηση στο πλήθος. Επιθέσεις άγριων ζώων σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους, μονομαχίες που κατέληγαν σε φόνους ή στραγγαλισμούς και μαζικές σφαγές ζώων όριζαν τον κανόνα των σκληρών θεαμάτων που κορυφώθηκαν κατά την περίοδο της παρακμής της αυτοκρατορίας.
Τόπος μαρτυρίου των χριστιανών
Με την αρχαία πολυθεϊστική λατρεία να είναι ταυτοτικό στοιχείο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο εκχριστιανισμός που παρατηρούνταν σε ορισμένα τμήματα της επικράτειας θεωρήθηκε απειλή για την εξουσία. Οι αυτοκράτορες παίρνοντας δραστικά μέτρα ενάντια σε αυτή την εξέλιξη προχώρησαν σε έναν ανηλεή διωγμό των χριστιανών.
Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από την καταδίκη σε θάνατο που απέδιδαν στους πιστούς της νέας θρησκείας, έκαναν την εκτέλεση μαρτυρική σκοπεύοντας στον παραδειγματισμό των πολιτών. Έτσι το Κολοσσαίο υπήρξε τόπος μαρτυρίου για χιλιάδες χριστιανούς που διώκονταν και οδηγούνταν στο θάνατο με αποτρόπαιες εκτελέσεις και αιμοσταγή βασανιστήρια όπου οι πιστοί κατασπαράσσονταν από άγρια ζώα.
Ήταν το Κολοσσαίο ένα πετυχημένο εργαλείο της αυτοκρατορικής εξουσίας;
Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες χρησιμοποιούσαν το Κολοσσαίο για να ψυχαγωγούν τον λαό αυξάνοντας ταυτόχρονα της δημοτικότητά τους. Η είσοδος στην αρένα ήταν ελεύθερη και περιλάμβανε θεάματα που συμβόλιζαν το κύρος και την ισχύ του αυτοκράτορα. Η διάρκεια δε των αγώνων, κυμαίνονταν μεταξύ μιας ολόκληρης ημέρας ή και πολλών περισσότερων. Μέρος των παραστάσεων αφορούσε κωμικές πράξεις και παρουσιάσεις εξωτικών ζώων. Ενώ με την πάροδο των χρόνων η πλειοψηφία περιελάμβανε μονομαχίες, κυνήγι άγριων ζώων, αλλά και μαρτυρικές σφαγές ανθρώπων.
Οι διαγωνιζόμενοι ήταν συνήθως δούλοι, αιχμάλωτοι πολέμου ή κατάδικοι, αλλά μερικές φορές και Ρωμαίοι πολίτες. Ενίοτε μάλιστα οι ίδιοι οι αυτοκράτορες λάμβαναν μέρος στα δρώμενα αποφασίζοντας την τύχη του μονομάχου με την ανύψωση του αντίχειρα που του έδινε χάρη ή την αντίθετη κίνηση που τον καταδίκαζε σε θάνατο.
Έτσι χωρίς αμφιβολία το Κολοσσαίο υπήρξε ο ορισμός ενός μέσου χειραγώγησης του λαού από τη ρωμαϊκή αυτοκρατορική εξουσία. Με την παροχή εφήμερων απολαύσεων και διασκεδάσεων, που προσφέρονταν στο πλήθος οι αυτοκράτορες, αποσπούσαν την προσοχή των πολιτών από τα σημαντικά προβλήματα της πολιτείας.
Δεν είναι τυχαία άλλωστε, η φράση της ρωμαϊκής περιόδου “προσφέρει άρτον και θεάματα” όπου ο αυτοκράτορας με αυτό τον τρόπο αποσπούσε το κοινό από τα μεγάλα θέματα που ταλάνιζαν την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων.
Εισιτήρια για το Κολοσσαίο
Επιλέγοντας "εισιτήρια" μπορείτε να επεξεργαστείτε τις διαθέσιμες επιλογές επιλέγοντας εισιτήρια για το Κολοσσαίο. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν απλό εισιτήριο εισόδου στο αξιοθέατο, ή και ξενάγηση σε αυτό. Ταυτόχρονα, μπορείτε να επιλέξετε ένα συνδυαστικό εισιτήριο που συμπεριλαμβάνει και άλλα κοντινά αξιοθέατα. Σίγουρα όμως με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να αποφύγετε τις ουρές και τις επιτόπιες αναζητήσεις εισιτηρίων.
Comments 9
Ναι βλέπω ότι υπάρχει η επιλογή αυτού του συνδυαστικού εισιτηρίου.
Πολύ όμορφο!
Έχω πάει πάρτε καπέλο!