Ο καιρός στη Λευκωσία χαρακτηρίζεται από ζεστά ξηρά καλοκαίρια και ήπιους υγρούς χειμώνες, επηρεασμένος από τη θάλασσα της Μεσογείου. Ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος είναι οι πιο κρύοι μήνες του χρόνου, με αρκετά ήπιο καιρό και αρκετές βροχοπτώσεις, ενώ η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 6 και 16 βαθμών Κελσίου. H άνοιξη είναι μία καλή εποχή, με ευχάριστο καιρό, λίγες βροχές και μέση θερμοκρασία γύρω στους 25 βαθμούς. Το καλοκαίρι διαρκεί από το Μάιο έως τον Οκτώβριο, μέση θερμοκρασία γύρω στους 30 βαθμούς, ενώ η θερμοκρασία ανεβαίνει στους 35 βαθμούς τον Αύγουστο, που είναι ο πιο ζεστός μήνας. Οι βροχές απουσιάζουν εντελώς το καλοκαίρι, αντίθετα, επανέρχονται το φθινόπωρο και ιδιαίτερα το Νοέμβριο.
H Λευκωσία είναι η τελευταία διχοτομημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Οι κατεχόμενες και οι ελεύθερες περιοχές χωρίζονται από τη "Γραμμή Κατάπαυσης του Πυρός" ή αλλιώς Πράσινη Γραμμή. Περίπου 749 εκτάρια του εδάφους της εφαπτόμενα της Πράσινης Γραμμής ανήκουν στη Νεκρή Ζώνη, ενώ 2.914 εκτάρια του Βόρειου Τμήματός της τελούν υπό παράνομη τουρκική κατοχή από το 1974. Ο Δήμος Λευκωσίας διοικείται από τον εκάστοτε δήμαρχο και ο πληθυσμός του ξεπερνάει τις 300.000 κατοίκους. Η Παλιά Πόλη παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον από τουριστικής άποψης καθώς περιλαμβάνει μια σειρά από μουσεία που περιγράφουν την ιστορία της πόλης από την αρχαία Λήδρα μέχρι σήμερα. Ακόμα εδώ ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την αρχιτεκτονική των βυζαντινών εκκλησιών και να απολαύσει έναν καφέ ή ένα γεύμα σε κάποια από τα προσεγμένα καφέ και εστιατόρια της περιοχής. Η Λαϊκή Γειτονιά θεωρείται το ομορφότερο τμήμα της Παλιάς Πόλης και τα μικρά δρομάκια της που είναι γεμάτα από καταστήματα, καφενεία και εστιατόρια προσελκύουν καθημερινά εκατοντάδες τουρίστες. Στην Πλατεία Αρχιεπισκόπου Κυπριανού θα βρείτε το κτίριο της Αρχιεπισκοπής αλλά και το τεράστιο άγαλμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου που σαφώς συμπεριλαμβάνονται στα διασημότερα αξιοθέατα της πόλης.
Η Λευκωσία είναι η τελευταία διχοτομημένη πρωτεύουσα του κόσμου όπως επίσης και η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ελληνοκυπριακής αλλά και της Τουρκοκυπριακής πλευράς τους νησιού. Στην αρχαιότητα η Λευκωσία ήταν γνωστή ως πόλη-κράτος με την ονομασία Λέδρα, ενώ κατά την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή εποχή η πόλη ήταν ασήμαντη. Στα επόμενα χρόνια η πόλη είχε μια σημαντική ανάπτυξη και ανακηρύχτηκε πρωτεύουσα του νησιού περίπου στο 10ο αιώνα, με το σημερινό της όνομα. Ο βασικός λόγος της ανάπτυξης της, ήταν οι συνεχόμενες απειλές των παραλιακών πόλεων όπως η Πάφος και η Σαλαμίνα. Το 1489 η Λευκωσία πέρασε στα χέρια των Βενετών και το 1571 κατακτήθηκε από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Σχεδόν 300 χρόνια μετά, το 1878, και ενώ η Οθωμανική αυτοκρατορία καταρρέει, αναλαμβάνουν οι Βρετανοί την κυριαρχία του νησιού. Οι Κύπριοι πάλεψαν σκληρά για την ελευθερία και ανεξαρτησία τους και το κατάφεραν το 1960, σύντομα όμως ακολούθησε η Τουρκική εισβολή και η διαίρεση της πόλης, μετά τα γεγονότα του 1974. Τα τελευταία χρόνια η Λευκωσία έχει μια μεγάλη ανάπτυξη, υπάρχει όμως μεγάλη ανισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Το κλίμα στην Λευκωσία είναι μεσογειακό, ανάλογο με της Κρήτης.