Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο ταφικό μνημείο που χρονολογείται από την εποχή των πρώτων χριστιανών. Οι Κατακόμβες Μήλου αποτελούν το αρχαιότερο παλαιοχριστιανικό μνημείο της Ελλάδας, γεγονός που έκανε την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία να ανακηρύξει τη Μήλο “Ιερό Νησί” το 2009.
Πού βρίσκονται οι Κατακόμβες της Μήλου;
Το Παλαιοχριστιανικό μνημείο Κατακόμβες της Μήλου βρίσκεται ανατολικά των ερειπίων της Αρχαίας Μήλου, περίπου 500 μέτρα έξω από το χωριό Τρυπητή προς τη θάλασσα και το χωριό Κλήμα που υπήρξε το πρώτο λιμάνι του νησιού. Οι στοές τους είναι κατασκευασμένες σε ένα υψόμετρο 150 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας ενώ είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές αξιοθέατο για τους επισκέψιμες του διάσημου κυκλαδίτικου νησιού.
Τι ήταν οι Κατακόμβες της Μήλου;
Οι Κατακόμβες της Μήλου ήταν υπόγειο νεκροταφείο, αλλά και τόπος λατρείας για τους πρώτους Χριστιανούς του νησιού των Κυκλάδων. Κατασκευάστηκαν από τους πιστούς κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ και βρισκόταν σε λειτουργία περίπου μέχρι τον 7ο αιώνα. Επρόκειτο για στοές και αίθουσες λαξευμένες στον μαλακό ηφαιστειακό βράχο που φιλοξενούσαν ταφές, ενώ στη γύρω περιοχή βρίσκονταν και άλλοι τάφοι. Ήταν το πρώτο κοινοτικό νεκροταφείο της Μήλου και η χρήση τους σταμάτησε σταδιακά με τη θεσμοθέτηση της ανεξιθρησκίας, αλλά και με τους καταστροφικούς σεισμούς που ανάγκασαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την αρχαία πόλη Κλήμα κατά τον 5ο με 6ο αιώνα μ.Χ.
Πώς είναι σήμερα το αρχαιότερο Παλαιοχριστιανικό μνημείο στην Ελλάδα;
Οι κατακόμβες αποτελούν ένα σύμπλεγμα τριών μεγάλων υπόγειων στοών, που επικοινωνούν μεταξύ τους με τεχνητά περάσματα, τα οποία κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης και συντήρησης. Σε πέντε διαδρόμους, ανάμεσα στις στοές υπάρχουν λαξευμένοι τάφοι στους τοίχους και το δάπεδο που καλύπτονται από πέτρινες πλάκες.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν οι επιγραφές που δίνουν πληροφορίες για τα ονόματα των πρώτων χριστιανών και του αρχαίου κλήρου, ο διώροφος τάφος, αλλά και τα σημάδια της Αγίας Τράπεζας που στεκόταν πάνω σε τάφο ενός σημαίνοντος προσώπου, πιθανότατα ενός από τους πρώτους επισκόπους της Μήλου.