Πρόκειται για ένα ιστορικό αμυντικό φρούριο που κατά το μεγαλύτερο μέρος του ήταν λαξευμένο σε έναν κάθετο βράχο πάνω από τον ποταμό Alzette. Σχετίζεται άμεσα με την ίδρυση του Λουξεμβούργου καθώς ήταν τμήμα του πρώτου αμυντικού έργου του κόμη Ζίγκφριντ (Siegfried), ο οποίος είχε στόχο να προστατέψει τον οικισμό που αργότερα εξελίχθηκε στο σημερινό Λουξεμβούργο
Η άμυνα ενός από τα πιο στρατηγικά οχυρά της Ευρώπης
Το Φρούριο του Λουξεμβούργου (Bock ή Bockfiels όπως αναφέρεται στα Λουξεμβουργιανά) ξεκίνησε να χτίζεται το 963 και μέσα στους αιώνες υπήρξε βάση των αμυντικών γραμμών που υπερασπίζονταν μια περιοχή που διεκδικήθηκε και κατακτήθηκε από τους στρατούς των Βουργουνδών, των Αψβούργων, των Ισπανών, των Πρώσων και των Γάλλων. Το ίδιο το φρούριο αποτελείται από ένα τεράστιο υπόγειο δίκτυο γαλαριών, επάλξεων και στοών που ονομάζονται Casemates. Ενώ, κατά καιρούς η κατασκευή δέχτηκε προεκτάσεις και επιπλέον οχυρά με στόχο την αμυντική θωράκιση της ιδιαίτερα σημαντικής γεωστρατηγικής περιοχής του Λουξεμβούργο.
Το Γιβραλτάρ του Βορρά
Ήταν η περίοδος της βασιλείας των Αψβούργων όταν το κάστρο επεκτάθηκε, ενισχύθηκε και άκμασε σε τέτοιο βαθμό ώστε να θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα φρούρια της Ευρωπαϊκής Ηπείρου. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των γαλλικών επαναστατικών πολέμων, το κάστρο άντεξε μία επτάμηνη πολιορκία αναγκάζοντας τον Γάλλο πολιτικό και στρατιωτικό Lazare Carnot να δηλώσει ότι το Λουξεμβούργο μαζί με το Γιβραλτάρ είναι τα δύο ισχυρότερα φρούρια του κόσμου. Από αυτή τη δήλωση προήλθε και το ψευδώνυμο της πόλης "Γιβραλτάρ του Βορρά".
Η λήξη της στρατιωτικής σημασίας του Φρουρίου του Λουξεμβούργου
Η αέναες διαμάχες για την κυριαρχία της περιοχής ήρθε με την "Κρίση του Λουξεμβούργου". Αυτή ήταν μια διπλωματική διαμάχη μεταξύ Πρωσίας και Γαλλίας που οδήγησε το 1867 στη Συνθήκη του Λονδίνου. Τότε ορίζεται η υποβάθμιση της αμυντικής δύναμης του Λουξεμβούργου με την κατεδάφιση σημαντικών τμημάτων των οχυρώσεων του.
Δημοφιλές ιστορικό αξιοθέατο
Σήμερα το Φρούριο του Λουξεμβούργου είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα μνημεία της πόλης και μάλλον ένα σήμα κατατεθέν του Λουξεμβούργου. Σαν επισκέπτης μπορείτε να επισκεφτείτε το φρούριο και να περιηγηθείτε στις δαιδαλώδεις στοές, να ανεβείτε στα ψηλά του τείχη, να περιεργαστείτε τις πολεμίστρες και τα κανόνια, που σας ταξιδεύουν νοητά σε μια άλλη εποχή.
Comments 3