Πληροφορίες για τη Λευκάδα, όνομα και ιστορία
Η Λευκάδα είναι νησί του Ιονίου Πελάγους και βρίσκεται πολύ κοντά στο βορειοδυτικό άκρο της Αιτωλοακαρνανίας. Μάλιστα, χωρίζεται από την ηπειρωτική Ελλάδα με τον πορθμό του Δρεπάνου, και οι δύο ακτές συνδέονται με μια πλωτή γέφυρα μήκους περίπου 20 μέτρων. Έτσι μαζί με την Εύβοια, είναι τα δύο μοναδικά ελληνικά νησιά όπου η πρόσβαση μπορεί να γίνει και οδικά. Με πληθυσμό 21.759 κατοίκων, η Λευκάδα είναι το 4ο πολυπληθέστερο νησί του Ιονίου αλλά και το 4ο μεγαλύτερο σε έκταση μεταξύ των Επτανήσων. Το όνομα της προέρχεται από το ακρωτήριο "Λευκάτα" (ή Κάβος της Κυράς) που βρίσκεται στο νότιο άκρο του νησιού. Αυτό στην αρχαιότητα ονομαζόταν "Λευκάς πέτρα" ή "Λευκάς άκρα". Ο Έλληνας γεωγράφος Στράβων τοποθετεί την ίδρυση της πρώτης αποικίας στη Λευκάδα τον 7ο π.Χ. αιώνα, λίγο νοτιότερα της σημερινής πρωτεύουσας. Αρχικά, το νησί αναφερόταν ως "Αγία Μαύρα" από το ομώνυμο κάστρο που βρίσκεται στον πορθμό του Δρεπάνου. Εξ' ου και το βενετσιάνικο "Σάντα Μαύρα" που υιοθετήθηκε από τους Ενετούς όταν το 1198 οι Βυζαντινοί τους παραχώρησαν το νησί. Μέσα στους αιώνες η Λευκάδα κυβερνήθηκε από το Δεσποτάτο της Ηπείρου, κατακτήθηκε από τους Τούρκους, ενώ επανήλθε στην κυριαρχία των Βενετών (1684-1797) όταν και γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη. Τέλος, μετά την εναλλαγή κυριαρχίας Γάλλων (1797) και Βρετανών (1809), η Λευκάδα συνυπήρξε ως Ηνωμένον Κράτος των Ιονίων Νήσων (Ιόνιος Πολιτεία) με τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου (1815-1864) και το 1864, εντάχθηκε επίσημα στην Ελλάδα, μαζί με τα άλλα Επτάνησα.
Εξάνθεια στη Λευκάδα, παραλία κάθισμα και άλλα αξιοθέατα της Λευκάδας
Η περιήγηση στο νησί του Ιονίου είναι ενδιαφέρουσα και ενίοτε εντυπωσιακή, καθώς τα αξιοθέατα της Λευκάδας συγκινούν και τον πιο έμπειρο ταξιδιώτη. Ένα τέτοιο αξιοθέατο αποτελεί το χωριό Εξάνθεια στη Λευκάδα, ο ορεινός οικισμός που είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στο όρος Ελάτη, σε ύψος 628 μέτρων και απέχει 20 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού. Η ίδρυση της Εξάνθειας ανάγεται στα βυζαντινά χρόνια, ενώ στην όψη του οικισμού, που φιλοξενεί περίπου 150 κατοίκους, ξεχωρίζουν τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, ο ναός του Αγίου Στεφάνου (1850) και τα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια. Βέβαια, η απόλυτη εμπειρία στην Εξάνθεια Λευκάδας είναι το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα που μαγνητίζει μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Η πόλη της Λευκάδας είναι το κύριο λιμάνι και η πρωτεύουσα του νησιού και διαθέτει γραφική όψη και όμορφη αρχιτεκτονική. Ένα εκτεταμένο παραλιακό μέτωπο, αλλά και τα παραδοσιακά αρχοντικά, οι μεγαλοπρεπείς εκκλησίες, και οι πλακόστρωτες πλατείες περιγράφουν την εξέλιξή της πόλης μέσα στην ιστορία. Επιπλέον, το αδιαπραγμάτευτο φυσικό κάλλος του νησιού αντικατοπτρίζεται στα γραφικά λιμανάκια των παραθαλάσσιων οικισμών στο πράσινο τοπίο, και το πλήθος των εξαιρετικών περιπατητικών διαδρομών. Τέλος, στα 116 χιλιόμετρα της σμαραγδένιας ακτογραμμής της, η Λευκάδα φιλοξενεί μοναδικές παραλίες που η φήμη τους ξεπερνά τα όρια των ελληνικών συνόρων. Ακρογιαλιές όπως η παραλία Κάθισμα, το Πόρτο Κατσίκι και οι Εγκρεμνοί έχουν γίνει εξώφυλλα σε διεθνείς ταξιδιωτικούς οδηγούς και ιστοσελίδες.
Λευκάδα βενετσιάνικη φινέτσα και ένας από τους πρώτους "τζετ σετ" προορισμούς
Η Λευκάδα που από πολλούς αναλυτές ταυτίζεται με την ομηρική Ιθάκη ξεχωρίζει για την πολιτισμική της κληρονομιά που αφομοιώνει ιστορικά στοιχεία της οθωμανικής περιόδου και κυρίως της μακρόχρονης ενετοκρατίας. Αυτά διακρίνονται στις γεύσεις της τοπικής κουζίνας, στην αρχιτεκτονική, αλλά και στα πολιτιστικά δρώμενα και φεστιβάλ που φιλοξενούνται στο νησί. Όπως και στα υπόλοιπα Επτάνησα, η δυτική επιρροή σχετίζεται με την ιδιαίτερη φινέτσα, την αύρα του τόπου και το ταμπεραμέντο του λευκαδίτικου λαού. Σήμερα η Λευκάδα είναι ένας κοσμοπολίτικος προορισμός με σύγχρονες τουριστικές υποδομές και ιδιαίτερα εύκολη πρόσβαση από την ηπειρωτική χώρα. Τις τελευταίες δεκαετίες, ο τομέας του τουρισμού παρουσιάζει κατακόρυφη άνοδο και συνεισφέρει τα μέγιστα στην οικονομία του νησιού. Επισκέπτες από Ελλάδα και εξωτερικό κατακλύζουν το νησί την καλοκαιρινή περίοδο, η οποία τα τελευταία χρόνια συνεχώς διευρύνεται. Μάλιστα, το γεγονός ότι είναι ένα από τα δύο ελληνικά νησιά που προσφέρει πρόσβαση με το αυτοκίνητο, την κάνει αγαπημένο προορισμό οικογενειών με μικρά παιδιά, αλλά και επισκεπτών που επιθυμούν να αποφύγουν τα ακτοπλοϊκά ή τα αεροπορικά ταξίδια. Επιπλέον, Λευκάδα είναι ιστορικά ένας από τους πρώτους κοσμοπολίτικους προορισμούς της Ελλάδας και ένα διάσημο θέρετρο της Μεσογείου. Έχει παράδοση στην προσέλκυση πλήθους διάσημων επισκεπτών αλλά και προσωπικοτήτων από όλη την υφήλιο, καθώς το 1963 απέκτησε παγκόσμια φήμη, όταν ο Έλληνας μεγιστάνας Αριστοτέλης Ωνάσης αγόρασε τον Σκορπιό, μια ιδιωτική νησίδα που βρίσκεται στο ανατολικά του νησιού απέναντι από το Νυδρί.