Δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψουν των τρόμο που ο επισκέπτης θα νιώσει κατά την επίσκεψή του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Στην περιοχή βρισκόταν ένα μικρό χωριό το οποίο και καταστράφηκε, μετά την κατάληψη της χώρας από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι Γερμανοί έφτιαξαν το Άουσβιτς που αποτελούνταν από το Auschwitz I, το Auschwitz II-Birkenau, το Auschwitz III-Monowitz και άλλα 45 στρατόπεδα-δορυφόρους. Το στρατόπεδο συγκέντρωσης χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς ως φυλακή και σύμφωνα με των πρώτο διοικητή του στρατοπέδου, Rudolf Höss, πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι βρήκαν των θάνατο με το 90% αυτών να είναι Εβραίοι (2.5 εκατομμύρια δολοφονήθηκαν και μισό εκατομμύριο πέθαναν από ασθένειες και την πείνα). Οι αριθμοί αυτοί έχουν γίνει σημείο έντονης αντιπαράθεσης και πολιτικής προπαγάνδας στα επόμενα χρόνια, αλλά σε κάθε περίπτωση αναφέρονται σε μια από της πιο μαύρες σελίδες της Παγκόσμιας Ιστορίας.
Το Άουσβιτς απελευθερώθηκε τη 27η Ιανουαρίου του 1945, και έκτοτε γιορτάζεται παγκοσμίως η "Διεθνής Μέρα της Απελευθέρωσης από το Ολοκαύτωμα". Το 1947, η Πολωνία ίδρυσε ένα μουσείο στο Auschwitz I και II, το οποίο και μέχρι το 1994 το είχαν επισκεφτεί 22 εκατομμύρια επισκέπτες που περάσαν τη διάσημη σιδερένια πύλη που γράφει το προπαγανδιστικό μήνυμα Arbeit macht frei (Η εργασία απελευθερώνει).
Comments 1
Από τις πιο δυνατές εμπειρίες που έχω βιώσει. Μία επίσκεψη γροθιά στο στομάχι.. Δεν συνίσταται η επίσκεψη από μικρά παιδιά. Είχαμε ξεναγό και δεν το μετανιώσαμε.. Ήταν ένα διαφορευικό μάθημα ιστορίας..