Καιρός / Κλίμα
Το κλίμα της Καστοριάς είναι ηπειρωτικό και επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τα γύρω βουνά αλλά και από τη λίμνη Ορεστιάδα που απλώνεται μπροστά της. Το τραχύ κλίμα της περιοχής μετριάζεται σε ένα βαθμό από την παρουσία της λίμνης, δεν παύει όμως να αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της πόλης της Δυτικής Μακεδονίας που βρίσκεται σε ύψος 703 μέτρων.
Οι χειμώνες εδώ είναι δριμείς και δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο του ολικού παγετού, η διατήρηση δηλαδή της θερμοκρασίας υπό του μηδενός καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η χαμηλότερες θερμοκρασίες παρατηρούνται τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο και μπορεί να φτάσουν τους -20°C. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το πάγωμα της λίμνης, ενώ το κρύο μπορεί να γίνει ακόμα πιο αισθητό όταν φυσούν ψυχροί άνεμοι από τα γύρω βουνά. Το καλοκαίρι από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο η θερμοκρασία ανεβαίνει αισθητά και μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου μπορεί να ξεπεράσει τους 35°C. Τότε οι βροχοπτώσεις δεν είναι πολύ συχνές, αυξάνονται όμως και πάλι μεταξύ Νοεμβρίου και Απριλίου.
Body
Πληροφορίες, όνομα, ιστορία
Η Καστοριά είναι πόλη της Βορείου Ελλάδας και ανήκει στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 703 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας ανάμεσα στα βουνά Γράμμο και Βίτσι, ενώ είναι χτισμένη στις ακτές και στη χερσόνησο της λίμνης Ορεστιάδας. Ο ευρύτερος δήμος της φιλοξενεί 33.227 κατοίκους και είναι η 2η μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας μεταξύ Κοζάνης, Φλώρινας και Γρεβενών. Η επικρατέστερη θεωρία για την προέλευση του ονόματος της πόλης δείχνει τη λέξη “κάστρον”. Αυτή αναφέρεται στο ισχυρό κάστρο της πόλης Κέλετρο που ιδρύθηκε τον 5ο αι. π.Χ. στο τότε νησί και σημερινή χερσόνησο της λίμνης. Βέβαια, μία άλλη λιγότερο πιθανή εκδοχή, λέει ότι το όνομα της πόλης προήλθε από τα συμπαθή υδρόβια τρωκτικά, τους κάστορες που παλιότερα ζούσαν στις όχθες της λίμνης. Μέσα στους αιώνες η πόλη καταλήφθηκε από τους Ρωμαίους (200 π.Χ), καταστράφηκε από επιδρομές και ανοικοδομήθηκε (6ος αι. μ.Χ) από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό ως Διοκλητιανούπολη ή Κάστρο. Τελικά, από τον 11ο αιώνα Βυζαντινοί ιστορικοί και χρονογράφοι αναφέρουν την πόλη ως Καστοριά. Στη συνέχεια από την περιοχή πέρασαν Βούλγαροι και Σέρβοι, ενώ το 1383 η Καστοριά έπεσε στα χέρια των Οθωμανών και έζησε υπό τουρκοκρατία για 529 χρόνια. Διετέλεσε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα και το 1912 απελευθερώθηκε και ενώθηκε μα τον εθνικό κορμό της Ελλάδας.
Λίμνη Καστοριάς και γουνοποιία
Η λίμνη Ορεστιάδα όπως είναι το επίσημο όνομα της λίμνης της Καστοριάς είναι σίγουρα το πιο διάσημο χαρακτηριστικό της πόλης. Είναι κατά γενική ομολογία μία από τις ομορφότερες λίμνες των Βαλκανίων, περιβάλλεται από επιβλητικά βουνά και καλύπτει ένα μικρό τμήμα της φυσικής λεκάνης που φιλοξενούσε μια μεγάλη αρχαία λίμνη πριν περίπου 10 εκατομμύρια χρόνια. Το βάθος της φτάνει τα 12 μέτρα και αποτελεί προστατευόμενη τοποθεσία του Δίκτυου Natura 2000. Είναι ένας σημαντικός υδροβιότοπος αναπαραγωγής, διαχείμασης και διατροφής σπάνιων ειδών ορνιθοπανίδας, ενώ αποτελεί τη 2η σε αλιεύματα ελληνική λίμνη. Συνήθως παγώνει για περίπου 15 μέρες το χρόνο και σε όλες τις εποχές προσφέρει μοναδικές εικόνες με φόντο τα γύρω βουνά και την πόλη της Καστοριάς που βρίσκεται στις ακτές της αλλά και στο ακρωτήριο το οποίο επεκτείνεται προς το κέντρο της λίμνης.
Άλλο ένα στοιχείο για το οποίο φημίζεται η Καστοριά είναι το εμπόριο γούνας, εξ’ ου και το προσωνύμιό της “η πόλη των γουναράδων”. Αρχικά οι κάστορες της λίμνης και στη συνέχεια οι ερμήνες και τα βιζόν υπήρξαν για αιώνες βασικοί πόροι κατασκευής και εμπορίου γούνινων ενδυμάτων. Αυτή η παράδοση ξεκίνησε ήδη από τον 14ο αιώνα όταν η Καστοριά προμήθευε με ιμάτια την Αυτοκρατορική αυλή της Κωνσταντινούπολης. Τις δεκαετίες του 40’ και του 50’ πολλοί Καστοριανοί έμποροι εγκαταστάθηκαν στη Ρωσία, τη Γερμανία και τη Νέα Υόρκη αποτελώντας κομμάτι του πυρήνα του παγκόσμιου γουνεμπορίου. Σήμερα η Καστοριά, αν και σε μικρότερο βαθμό συνεχίζει να στηρίζει ένα ποσοστό της οικονομίας της στο εμπόριο γούνας, φιλοξενώντας εμπόρους, εκθέσεις και καταστήματα. Μάλιστα κάθε χρόνο στην πόλη διοργανώνεται η Διεθνής Έκθεση Γούνας.
Καστοριά: αξιοθέατα, πολιτισμός
Η Καστοριά είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας. Η αύρα της πόλης αποπνέει Μακεδονίτικη αυθεντικότητα και η όψη της διακρίνεται από αρχοντιά, παράδοση και ιστορία. Μια σειρά από μοναδικά αξιοθέατα συνδυάζουν το φυσικό κάλλος της περιοχής με ένα μακραίωνο πολιτισμικό αποτύπωμα. Η παραλίμνια βόλτα στο ακρωτήριο, η επίσκεψη στη Σπηλιά του Δράκου, στο Μοναστήρι της Μαυριώτισσας και στον προϊστορικό οικισμό του Δισπηλιού καλύπτει ένα μικρό μέρος των ενδιαφέροντων αξιοθεάτων. Η αρχιτεκτονική της πόλης συνδυάζει ιστορικά βυζαντινά μνημεία και εκκλησίες με επιβλητικά Μακεδονίτικα αρχοντικά που ταυτίζονται με την άνθιση τις βιοτεχνικής και εμπορικής δραστηριότητας του 18ου αιώνα. Η πολιτιστική εμβέλεια της πόλης καθρεφτίζεται στα μουσεία, τη βιβλιοθήκη, τα έθιμα και τη μουσική του τόπου. Τα Ραγκούτζάρια, το διονυσιακό έθιμο του χειμώνα (6-8 Ιαν), οι μεγάλες φωτιές (μπουμπούνες) της Αποκριάς και ο Κλήδωνας στις 24 Ιουνίου είναι γιορτές που η πόλη πανηγυρίζει και τα χάλκινα παραδοσιακά όργανα έχουν κεντρικό ρόλο στις εκδηλώσεις. Τέλος, η Καστοριά αποτελεί ένα πολυδιάστατο γαστρονομικό προορισμό που παντρεύει τα ποιοτικά ντόπια προϊόντα με τις παραδόσεις των πληθυσμών που πέρασαν από την περιοχή. Οι σαρμάδες με λάχανο, το γριβάδι στον ταβά, οι πίτες, τα φασόλια και τα τυροκομικά χαρακτηρίζουν την Καστοριανή κουζίνα.