Πληροφορίες για την Κάρπαθο, όνομα και ιστορία
Η Κάρπαθος βρίσκεται μεταξύ Ρόδου και Κρήτης και με έκταση 301,2 τετραγωνικών χιλιομέτρων, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων μετά τη Ρόδο. Ο συνολικός πληθυσμός του νησιού φτάνει τους 6.416 κατοίκους, ενώ τα Πηγάδια, η πρωτεύουσα του νησιού, φιλοξενεί περίπου 2.200 κατοίκους. Το όνομα του νησιού αναφαίνεται από τον ίδιο τον Όμηρο και κατά πάσα πιθανότητα συνδέεται με το "κάρπαθον" ή "κάρπασο" που είναι ένα φυτό συγγενικό του λιναριού. Μέσα στους αιώνες, η Κάρπαθος βρέθηκε υπό Μινωική επιρροή υπήρξε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας και κατακτήθηκε από τους Ροδίους. Στη συνέχεια κυβερνήθηκε από Ρωμαίους, Βυζαντινούς και Γενοβέζους και Ενετούς. Μάλιστα κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα αναφερόταν με το Βενετσιάνικο Σκαρπάντο (Scarpanto), όνομα που επιβιώνει μέχρι σήμερα στα Ιταλικά. Το 1538 έπεσε στα χέρια, Οθωμανών που αναφέρονταν στο νησί με το όνομα Κερπέ. Μετά από 374 χρόνια τουρκοκρατίας (1912) η Κάρπαθος καταλήφθηκε από τους Ιταλούς, από τους οποίους απελευθερώθηκε το 1944, νωρίτερα από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα. Τέλος, το 1948 ενσωματώθηκε επίσημα στην Ελλάδα όπως και το σύνολο του νησιωτικού συμπλέγματος. Αξίζει να σημειωθεί πως για αιώνες η πρωτεύουσα της Καρπάθου ήταν το Απέρι, το χωριό της ενδοχώρας, που σκαρφαλωμένο στις πλαγιές (280 μ.) ήταν σχεδόν αθέατο από τη θάλασσα και προστατευμένο από τους πειρατές. Το 1892 η πρωτεύουσα του νησιού μεταφέρθηκε 8 χλμ. νοτιότερα στο επίνειο του οικισμού, που αρχικά ονομαζόταν Ποσί, αλλά λόγω των πολλών πηγαδιών που ανοίχτηκαν ονομάστηκε Πηγάδια.
Κάρπαθος ζωντανή παράδοση και άγρια ομορφιά
Η Κάρπαθος με τα 12 χωριά της διατηρεί μέχρι σήμερα τη γραφική και παραδοσιακή της υπόσταση. Η όψη των κοινοτήτων που κοσμούν τις πλαγιές του νησιού αποκαλύπτουν το μεσαιωνικό παρελθόν της Καρπάθου και την προσπάθεια των κατοίκων να προφυλαχθούν από τους πειρατές. Η αρχιτεκτονική των αρχοντικών, τα στενά σοκάκια και τα πολύχρωμα σπίτια συνδυάζονται με τη θέα στο απέραντο γαλάζιο και τα μοναδικά ηλιοβασιλέματα. Από την άλλη, τα ξεχωριστά ήθη και έθιμα των κατοίκων, διατηρούν αναλλοίωτη την πολιτισμική ταυτότητα του νησιού, προσφέροντας στον επισκέπτη ένα ταξίδι στο χρόνο. Το πιο ιδιαίτερο παράδειγμα, ίσως και σε πανελλήνιο επίπεδο, είναι η Όλυμπος το χωριό της βόρειας Καρπάθου που χαρακτηρίζεται από εικόνες μιας άλλης εποχής. Εδώ ο περίβολος της εκκλησίας παραμένει τόπος κοινωνικής συνάθροισης, ενώ πολλοί κάτοικοι εξακολουθούν να φοράν παραδοσιακές φορεσιές και ενδυμασίες σε διάφορες πτυχές της καθημερινότητάς τους. Η κοινότητα διατηρεί το γλωσσικό της ιδίωμα, τη μουσική, αλλά και τα παραδοσιακά εθιμοτυπικά που συνοδεύουν εδώ και αιώνες, τις γιορτές, τα θρησκευτικά μυστήρια και τα πανηγύρια.
Επίσης, το βόρειο αλλά και το κεντρικό τμήμα του νησιού περιλαμβάνουν βιοτόπους που εντάσσονται στο δίκτυο Natura 2000. Την πανευρωπαϊκή συμφωνία προστασίας της ορνιθοπανίδας και της φύσης. Η περιοχές αυτές χαρακτηρίζονται από εναλλαφή διάφορων τύπων μεσογειακής βλάστησης, μικρούς υγροτόπους και απόκρημνες ακτές που φιλοξενούν πολλά είδη αποδημητικών πτηνών. Είναι ένας τόπος ιδανικός για πεζοπορία με πολλά μονοπάτια και διαδρομές που αποκαλύπτουν το φυσικό κάλλος της Καρπάθου. Το άλλοτε καταπράσινο νησί χαρακτηρίζεται από έντονο ανάγλυφο, βραχώδη όψη, κάποια πευκοδάση και βουνοκορφές που φτάνουν το ύψος των 1220 μέτρων. Μικροί κολπίσκοι δημιουργούν πολλές πανέμορφες παραλίες με κρυστάλλινα νερά, ενώ κάποιες βραχώδης ακτές φιλοξενούν μικρά σπήλαια με σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
Η Κάρπαθος ως ένας εναλλακτικός και γαστρονομικός προορισμός
Τα τελευταία χρόνια η οικονομία της Καρπάθου ανοίγεται με πολύ καλές προοπτικές στον τομέα του βιώσιμου τουρισμού και του οικοτουρισμού, ενώ επιλέγεται από Έλληνες και ξένους ως προορισμός πεζοπορίας και αναρρίχησης. Ο συνδυασμός των γραφικών οικισμών, της ζωντανής παράδοσης και του ανόθευτου φυσικού κάλλους, δημιουργεί ένα μοναδικό τόπο που αξίζει να επισκεφθεί κανείς! Επιπλέον, το νησί αποτελεί έναν ιδιαίτερα ενδιαφέρον γαστρονομικό προορισμό με μια σειρά από ντόπια προϊόντα και παραδοσιακές συνταγές. Εκτός από το φρέσκο ψάρι, η Κάρπαθος έχει ως σπεσιαλιτέ το αρνί ή κατσίκι που μαγειρεύεται στη γάστρα και τον ξυλόφουρνο, τα σπιτικά ζυμαρικά (μακαρούνες), τις πίτες και τα τοπικά τυριά. Οι παραδοσιακοί τρόποι μαγειρέματος και τα ποιοτικά υλικά του τόπου πραγματικά εκτοξεύουν τη γευστική εμπειρία. Η Κάρπαθος προσεγγίζεται ακτοπλοϊκά από Πειραιά, Κρήτη, Κάσο, Ρόδο, Χάλκη και άλλα νησιά της Δωδεκανήσου. Ενώ ταυτόχρονα διαθέτει και αερολιμένα διεθνών προδιαγραφών που εξυπηρετεί πολλές πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού.