Κάτω από την αρχαία νεκρόπολη της Αλεξάνδρειας, δυτικά του ιστορικού κέντρου και αρκετά κοντά στο Σεραπείο της Αλεξάνδρειας βρίσκονται οι Κατακόμβες του Κομ ελ Σουκάφα. Το όνομά τους μεταφράζεται από τα αραβικά ως “Τύμβος από Θραύσματα” και σχετίζεται με την παράδοση του σπασίματος των αγγείων με τα οποία οι επισκέπτες του ταφικού συγκροτήματος έφερναν φαγητό και κρασί στους νεκρούς.
Οι Κατακόμβες της Αλεξάνδρειας όπως συχνά αναφέρονται είναι ένα αναγνωρισμένο ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και απεικονίζει ένα τμήμα του πολιτιστικού πλούτου της αρχαίας Αλεξάνδρειας.
Η τυχαία ανακάλυψη ενός εντυπωσιακού μνημείου
Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό ταφικό μνημείο του λειτούργησε μεταξύ 2ου και 4ου αιώνα μ.Χ.. Σε αυτό βρέθηκαν αλεξανδρινοί τάφοι με αγάλματα και αντικείμενα φαραωνικής ταφής που συνδύαζαν ελληνιστικά χαρακτηριστικά με πρώιμες ρωμαϊκές επιρροές. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι η ανακάλυψη του αρχαιολογικού χώρου που ανάγεται στο 1900, συνέβει εντελώς τυχαία όταν ένας γάιδαρος έπεσε σε ένα λάκκο, αποκαλύπτοντας την είσοδο στον υπόγειο χώρο ταφής.
Η εξέλιξή και επέκταση του μνημείου μέσα στους αιώνες
Οι μελετητές αναφέρουν ότι οι Κατακόμβες του Κομ ελ Σουκάφα κατασκευάστηκαν αρχικά ως πολυτελής τόπος ταφής των μελών μιας πλούσιας οικογένειας της Αλεξάνδρειας. Ενώ, στη συνέχεια επεκτάθηκε αρχίζοντας να φιλοξενεί περισσότερες ταφές. Ως αποτέλεσμα, το συγκρότημα περιλαμβάνει πολλά υπόγεια επίπεδα με πλήθος θαλάμων και διαδρόμων.
Σήμερα, μεγάλος είναι ο αριθμός των τουριστών που επισκέπτονται το μνημείο έχοντας τη δυνατότητα να εισέλθουν σε ταφικές αίθουσες αρχόντων που περιλαμβάνουν αγάλματα διακοσμητικά μοτίβα και απεικονίσεις, αλλά και να περιηγηθούν σε μακρές γαλαρίες με κόγχες όπου θάβονταν οι κοινοί θνητοί.