Πληροφορίες για την Ερέτρια, όνομα και ιστορία
Η Ερέτρια είναι κωμόπολη της Εύβοιας που βρίσκεται στα δυτικά παράλια του νησιού. Βρέχεται από τα νερά του νότιου Ευβοϊκού κόλπου και συναντάται 21 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Χαλκίδας. Ο πληθυσμός της πόλης φτάνει περίπου τις 6,5 χιλιάδες με τον ευρύτερο δήμο να φιλοξενεί 12.652 κατοίκους. Το όνομα της Ερέτριας προκύπτει από το αρχαιοελληνικό "ερέτης" που σημαίνει κωπηλάτης. Ενώ, η πρώτη ιστορική αναφορά της πόλης έγινε από τον Όμηρο στην Ιλιάδα, όταν την αναφέρει ως "Ειρέτρια" στον κατάλογο των πλοίων που πήραν μέρος στην Τρωική εκστρατεία. Από την άλλη, ο Στράβων αναφέρει ότι το πρότερο όνομα της πόλης ήταν "Αρότρια". Τα πρώτα σημάδια ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή ανάγονται στη Νεολιθική περίοδο (3500-3000 π.Χ.), ενώ η Ερέτρια της κλασικής εποχής ιδρύθηκε περίπου τον 9ο αιώνα π.Χ., 15 χιλιόμετρα δυτικότερα από τη σημερινή. Τον 8ο αιώνα π.Χ. η Ερέτρια άκμαζε και έγινε γνωστή για τις αποικίες της στο Αιγαίο και την Ιταλία. Καταστράφηκε από τους Πέρσες το 499 π.Χ., υπήρξε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας και κυριεύτηκε από τους Μακεδόνες. Τελικά, το 198 π.Χ λεηλατήθηκε από τους Ρωμαίους και η καταστροφή που γνώρισε το 87 π.Χ κατά τη διάρκεια των Μιθριδατικών πολέμων έφερε την ερήμωση της πόλης η οποία τους επόμενους αιώνες έζησε ως ένας μικρός οικισμός ψαράδων.
Η σύγχρονη Ερέτρια και η ονομασία “Νέα Ψαρά”
Το 1824, θεωρείται η χρονολογία ίδρυσης της σύγχρονης κωμόπολης στον τόπο της αρχαίας Ερέτριας. Ήταν τότε που κατέφτασε στην περιοχή ένα μέρος διασωθέντων της τραγικής Καταστροφή των Ψαρών (21 Ιουνίου 1824). Η παραμονή των προσφύγων εδώ επισημοποιήθηκε με διάταγμα της κυβέρνησης του Όθωνα (1836) με το οποίο ορίστηκε η διανομή οικοπέδων στους ψαριανούς και τους δόθηκε το δικαίωμα νόμιμης οικοδόμησης στην παραλιακή περιοχή της Ερέτριας. Το νέο πολεοδομικό σχέδιο ορίστηκε από τους αρχιτέκτονες Σταμάτιο Κλεάνθη και 'Εντουαρτ Σούμπερτ το 1834, δίνοντας έτσι μία σύγχρονη ρυμοτομική εικόνα στον οικισμό. Αρχικά ο νέος οικισμός ονομάστηκε “Νέα Ψαρά”, μια ονομασία που χρησιμοποιήθηκε κατά τα πρώτα χρόνια του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, όμως στη συνέχεια επικράτησε το αρχαίο όνομα “Ερέτρια”. Σήμερα, η Ερέτρια είναι ένα δημοφιλές παραθαλάσσιο θέρετρο με ανεπτυγμένες τουριστικές υποδομές. Το λιμάνι της πόλης φιλοξενεί την πορθμιακή γραμμή που συνδέεται με το λιμάνι της Σκάλας Ωρωπού, στις απέναντι ακτές τις Αττικής. Τα δρομολόγια των φέρρυ μποτ είναι αρκετά συχνά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, κάνοντας την Ερέτρια έναν ιδιαίτερα κοντινό προορισμό για τους κατοίκους των Αθηνών. Ταυτόχρονα, η ιστορική γέφυρα της Χαλκίδας αλλά και η σύγχρονη γέφυρα του Ευρίπου, που βρίσκεται λίγο νοτιότερα και δόθηκε στην κυκλοφορία το 1993, φέρνουν στην Εύβοια και κατ’ επέκταση στην Ερέτρια πλήθος επισκεπτών από την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα.
Ερέτρια παραλίες και αξιοθέατα
Η Ερέτρια είναι γνωστή για της ταβέρνες που διαθέτει, αλλά και το καλό φαγητό. Το πεζοδρομημένο παραλιακό μέτωπο του οικισμού φιλοξενεί εστιατόρια και ουζερί που πιστοποιούν αυτόν τον ισχυρισμό, ενώ είναι πάντοτε ιδανικό για μία όμορφη βόλτα. Επιπλέον, υπάρχουν στην Ερέτρια παραλίες που καθρεφτίζουν το ευβοϊκό φυσικό κάλλος και είτε οργανωμένες με όμορφα beach bars, είτε πιο ήσυχες και απομακρυσμένες, μαγνητίζουν ντόπιους και επισκέπτες. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εκτός από τους τουρίστες, ο πληθυσμός της Ερέτριας αυξάνεται και από τους ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών που καταφτάνουν από την Αθήνα, ενώ τότε, σίγουρα πολλαπλασιάζονται η επιλογές ψυχαγωγίας, φαγητού και διασκέδασης στην περιοχή. Το καλοκαίρι στην Ερέτρια παραλίες και ατμόσφαιρα διακοπών διεκδικούν τη μερίδα του λέοντος, δε λείπουν όμως και τα αξιοθέατα που δομούν ένα όμορφο προορισμό ανεξαρτήτου εποχής. Ένα από τα φημισμένα μέρη που αξίζει να επισκεφτεί κανείς είναι το Πεζονήσι ή το Νησί των Ονείρων που βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι της Ερέτριας. Αυτό φιλοξενεί το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων και ο επισκέπτης μπορεί να το προσεγγίσει περπατώντας αφού ενώνεται με τη στεριά μέσω μιας λεπτής λωρίδα γης. Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει το αρχαιολογικό μουσείο που βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της πόλης το οποίο εκθέτει πολλά ευρήματα από το ιστορικό παρελθόν της Ερέτριας των κλασσικών χρόνων. Τέλος, το νεοκλασικό σπίτι του Κωνσταντίνου Κανάρη του διάσημου ψαριανού πυρπολητή και μετέπειτα πολιτικού, δεσπόζει μόλις μερικά μέτρα από το λιμάνι μιας και σε αυτό έζησε αυτός και η οικογένειά του από το 1847 έως το 1864.